Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś może ostatnio zdawał kategorię T w Białej Podlasce lub gdzie kolwiek indziej. Mam parę pytań.W jakiej kolejności należy podłączyć i odłączyć przewody? Co należy sprawdzić przed rozpoczęciem jazdy? Co sprawdzić po podłączeniu przyczepy ? I na co należy zwrócić uwagę.

Opublikowano

Wczoraj zdawałem w word-zie w Siedlcach. 1 część Podjeżdżasz ciągnikiem pod przyczepę i wkładasz sworzeń i go zabezpieczasz przy założonych rękawiczkach (przynajmniej ja tak miałem). Gasisz ciągnik. Podłanczasz światła, potem pneumatyke. Jeśli masz tandem to podnosisz podporę, a jak nie to omijasz ten punkt no i na koniec wyjmujesz z pod kół kliny. No i omawiasz światła stop, pozycyjne, obrysowe przednie i tylnie, podświetlenie rejstracji i "L-ki", awaryjne i kierunkowskazy oraz zabezpieczenie przyczepy. W ciągniku masz to samo tylko bez podświetlenia L-ki i świateł obrysowych. Jedynie dochodzi stan oleju w silniku, którego ubytki wlewa się wlewem oleju, płyn do chłodnicy, hamulcowy i do spryskiwaczy. I światła mijania i drogowe.

Przy rozsprzęglaniu gasisz ciągnik, podkładasz kliny, opuszczasz podporę, odczepiasz światła i pneumatyke. Zakładasz rękawice i wyjmujesz sworzeń. Przy podjeżdżaniu masz być na światłach, ale i cały czas. Jedynie po zgaszeniu ciągnika musisz zgasić światła. Przy skośnym i prostopadłym używaj kierunków. Skąd jesteś??
Powodzenia życzę!!! :)
No i ustawienie dobrze lusterek ;)

Opublikowano

na kursie nie uczyli

Kurs miałem w szkole w ramach lekcji i jedyne co się dowiedziałem to że muszę gasić ciągnik zanim wyjdę i żeby mieć włączone światła

To już lepiej zrobić busa z przyczepą jest dużo łatwiej. Ja robie teraz T bo dopiero 16 lat a policja się tłucze u nas.

Ja miałem kurs w ramach lekcji w szkole więc zostało mi tylko egzamin zdać

Wczoraj zdawałem w word-zie w Siedlcach. 1 część Podjeżdżasz ciągnikiem pod przyczepę i wkładasz sworzeń i go zabezpieczasz przy założonych rękawiczkach (przynajmniej ja tak miałem). Gasisz ciągnik. Podłanczasz światła, potem pneumatyke. Jeśli masz tandem to podnosisz podporę, a jak nie to omijasz ten punkt no i na koniec wyjmujesz z pod kół kliny. No i omawiasz światła stop, pozycyjne, obrysowe przednie i tylnie, podświetlenie rejstracji i "L-ki", awaryjne i kierunkowskazy oraz zabezpieczenie przyczepy. W ciągniku masz to samo tylko bez podświetlenia L-ki i świateł obrysowych. Jedynie dochodzi stan oleju w silniku, którego ubytki wlewa się wlewem oleju, płyn do chłodnicy, hamulcowy i do spryskiwaczy. I światła mijania i drogowe.

Przy rozsprzęglaniu gasisz ciągnik, podkładasz kliny, opuszczasz podporę, odczepiasz światła i pneumatyke. Zakładasz rękawice i wyjmujesz sworzeń. Przy podjeżdżaniu masz być na światłach, ale i cały czas. Jedynie po zgaszeniu ciągnika musisz zgasić światła. Przy skośnym i prostopadłym używaj kierunków. Skąd jesteś??

Powodzenia życzę!!! :)

No i ustawienie dobrze lusterek ;)

Jestem z Radzynia Podlaskiego. Egzaminator będzie mówił co mam sprawdzić czy nie ?

Opublikowano

Głupoty opowiadasz. B+E daje ci możliwość poruszania się ciągnikiem bez ograniczenia wagowego  gabarytowego, dokładnie  to samo co T.

leze i kwicze . B+E bez ograniczen dobre . masz ograniczenia tonażowe!!! tak jak wyzej kolega pisał C+E wtedy mozesz jechac ciagnikiem 90 km/h z dobrym tonażem 

Opublikowano

@seweryn20 @DTaras ja robiłem B+E na wiosnę i nie ma żadnych ograniczeń z tego prostego powodu ze po zrobieniu B+E wybijają na dokumencie T i nawet wystarczy wejść na stronę wordu i przeczytać o tym jest tam jedno zdanie na ten temat kategoria B+E daje wszystko to co T + mozesz jeździć autem z przyczepką ciężką, ponadto bylem w wydziale komunikacji i powiedzieli mi ze B+ E jest wyższą kategorią

Opublikowano

leze i kwicze . B+E bez ograniczen dobre . masz ograniczenia tonażowe!!! tak jak wyzej kolega pisał C+E wtedy mozesz jechac ciagnikiem 90 km/h z dobrym tonażem 

No to może jakąś podstawę prawną podaj skoro taki pewny jesteś?

A tak w ogóle ile razy jeszcze będziecie wałkować ten temat? B+E Daje te same uprawnienia co T i tyle w tym temacie.... Proponuje żeby każdy kolejny założony temat o kat T lądował w koszu z automatu.

Opublikowano

@seweryn20 @DTaras ja robiłem B+E na wiosnę i nie ma żadnych ograniczeń z tego prostego powodu ze po zrobieniu B+E wybijają na dokumencie T i nawet wystarczy wejść na stronę wordu i przeczytać o tym jest tam jedno zdanie na ten temat kategoria B+E daje wszystko to co T + mozesz jeździć autem z przyczepką ciężką, ponadto bylem w wydziale komunikacji i powiedzieli mi ze B+ E jest wyższą kategorią

U nas jak się robi B+E to nie wbijają T. Z tego co wiem to w innych wydziałach wstawiają

Opublikowano

Ja zrobiłem dla świętego spokoju tą kategorie T. Kursy miałem darmowe, więc warto było to wykorzystać. Już mało co pamiętam z tego egzaminu.. Najpierw był tzw. łuk, na placu, ze dwa cofania między pachołkami, jazda na mieście i na sam koniec odczepianie i zaczepianie przyczepy. Egzamin robiłem w Gdańsku.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej pisze , B+E wychodzi dużo taniej bo nie trzeba robić już teorii tylko prosto na praktyczny i problem z głowy , wbijają Ci T i wszystko cacy , nie ma żadnych ograniczeń.

Opublikowano

Ja cały czas zwlekam z tym b+e, bo w zasadzie 99% moich jazd po drogach publicznych, gdzie można spotkać policję, to przejazd w poprzek asfaltu w jednym miejscu.
W ogóle ile u was wołają za kurs b+e? Jak się u siebie dowiadywałem do 1tys zł chcieli w tamtym roku.