Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam

Węższy - szybciej będziesz jeździł, szybciej zrobisz i lepiej wymieszasz resztki pożniwne, mniejsze obciążenie dla traktora i mniejsze spalanie

Szerszy - wolniejsza jazda, gorsze mieszania resztek, ciągnik bardziej obciążony

Ja mam 2,1 Rolmako spięty z 820 i na trudniejszym kawałku potrafi dać o sobie znać. Jak masz naprawdę trudny teren z 2,6 będziesz miał ciężko. Optymalna prędkość pracy tą maszyną to 10-12 km/h, jeżdżąc wolniej nie uzyskasz żądanego efektu i tak jak pisałem na początku może okazać się że 2,1 metra zrobi szybciej niż 2,6. Poza tym ciągnik będzie miał bez porównania lżej. Najlepiej jakbyś miał możliwość wypróbować taki sprzęt w różnych opcjach szerokości i wtedy zdecydować. Musisz jeszcze pomyśleć o zabezpieczeniu słupic. Na zakamienione  pole warto wziąć zabezpieczenie sprężynowe, tylko nie to gdzie na słupicy jest zwój tylko takie gdzie zamontowana jest oddzielnie sprężyna. Oczywiście nie szukaj w najtańszych nowościach rynkowych - te maszyny nie chcą robić, tylko wybierz coś sprawdzonego. Zresztą jak będziesz na jakiejś składnicy to sobie możesz porównać jakość wykonania. Pamiętaj że to jest maszyna na długie lata i oszczędność na poziomie 2-3 tyś z perspektywy czasu się nie opłaca

Pozdrawiam 

Opublikowano

zdecydowanie 2.1m czyli 5 łap na zabezpieczeniu non-stop teren górzysty to 2.6 może być za dużo a lepiej mieć zapas mocy ja sam mam 2.6m mtz 82 równo i gleby lekkie ale jest to wyżyłowana praca

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez toobek
      Witam szanownych kolegów. Mamy taki problem z kuzynem. Posiada on BELARUSA 952 i gdy naciśnie przycisk do grzania świecy płomieniowej to załącza się również rozrusznik. Nie zawsze się tak dzieje, powiedzmy raz na 5 naciśnięć. Rozebraliśmy deskę rozdzielczą, wszystkie wiązki. Przekaźnik od świecy działa prawidłowo świeca grzeje, ale czasami również odpala. Może ktoś się orientuje gdzie szukać przyczyny, albo miał ktoś taki problem? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam !!
    • Przez grodzioman
      Panowie ratujcie. Potrzebuję opis bądź zdjęcie jak podłączyć przewody do stacyjki do Belarusa 920 2007r. Wypadła mi stacyjka podczas wymiany i rozłączyły się przewody.  Stacyjka nowego typu, nie moge się połapać który był gdzie. Sprawa dość pilna bo zostałem bez tura przy bydle. 😒
    • Przez potok
      Czy jest możliwe zamontowanie wysprzęglika i pompki od innego ciągnika aby praca sprzęgła była bardziej wygodna.

• Przez tomeq
      Cześć! Jestem na etapie planowania konstrukcji agregatu do uprawy bezorkowej. Czy ktoś może wie jak zbudowany jest wał oponowy ponieważ planuje taki zastosować?
    • Przez AgroRolnikŚląskiTeam
      Witam , szukam mechanika od silnika d243 Pronar Mtz Belarus , ciągnik to Pronar 82 SA ale silniki mają jednakowe jak inne pochodne modele ... Jeśli ktoś miałby namiary na mechanika to bardzo byłbym wdzięczny . Województwo Śląskie .
  • Dodaj nową pozycję...
v