Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Manipulujesz informacją.

Cytujesz podst z regionu, czy od osoby gdzie w żniwa była najdroższa pszenica.

Poszukaj tych postów gdzie ludzie w żniwa sprzedali po 650 zł/t i porównaj jaka cena obecnie u nich obowiązuje.

Jak manipuluję podawałeś takie informacje teraz zobacz jakie ceny masz na dziś

2 minuty temu, lonoh napisał:

Dokładnie damianzbr on ciagle sie podpiera cenami z jednego regionu ,gdzie ceny były najwyzsze i tam tak zostało od zniw . ch*j tam ze 3/4 Polski w zniwa była cena 650-700 netto ,wazne ze w kujawsko-pomorkim była 830 netto .

Podobno miała być w pażdzierniku po 1000.............

Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

U mnie od żniw cena poszła do góry o 120-150zł w zależności od skupu. Także różnica jest.

Dnia 1.08.2018 o 20:58, koniu napisał:

Cargill 780 netto. Kontrakt bodajże na wrzesień

Dnia 30.07.2018 o 17:59, lonoh napisał:

Of

Dnia 27.07.2018 o 19:46, Wicherek napisał:

Zamojskie Zakłady Zbożowe ,konsumpcja -780 brutto

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, staszek131415 napisał:

Sprzdałem po 820 netto dlatego że im przetrzymałem do września, a po drugie sprzedałem firmie paszowej co ładuję im ze 2 albo 3 auta w miesiącu kukurydzy więc stała współpraca. Teraz w styczniu ta firma chce zabierać odemnie po 850 netto pszenicę. Ale ja nie mam już pszenicy a gdybym miał targował bym się o więcej.

I faktycznie w tym przypadku w relacjach ja vs ta firma zdrożało raptem o 30 zł.

Ale to była tylko jedna taka firma inne wtedy dawały około 750 zł/t. A dzisiaj te inne firmy dają już 850 zł. Więc wzrost ceny jest co najmniej o 100zł.

A to że miało być po 1000zł, to fakt nie sprawdziło się. Cena na giełdzie nie pozwala, poczekajmy do wiosny. Już się słyszy o cenach 900 zł/t netto. Więc w kwietniu może być ciekawie.

A chłopskie świniaki w PL ile zużywało zboża z wolnego rynku? Prywatnie gospodarstwa które skasowali pod pretekstem ASF nie zużywały tyle zboża co fermy trzody hodujące dziesiątki tysięcy tuczników.

Fermy budują się jedna z drugą i to coraz większe, więc nie koniecznie to jest dobry argument do obniżki cen.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, damianzbr napisał:

Sprzdałem po 820 netto dlatego że im przetrzymałem do września, a po drugie sprzedałem firmie paszowej co ładuję im ze 2 albo 3 auta w miesiącu kukurydzy więc stała współpraca. Teraz w styczniu ta firma chce zabierać odemnie po 850 netto pszenicę. Ale ja nie mam już pszenicy a gdybym miał targował bym się o więcej.

I faktycznie w tym przypadku w relacjach ja vs ta firma zdrożało raptem o 30 zł.

Ale to była tylko jedna taka firma inne wtedy dawały około 750 zł/t. A dzisiaj te inne firmy dają już 850 zł. Więc wzrost ceny jest co najmniej o 100zł.

A to że miało być po 1000zł, to fakt nie sprawdziło się. Cena na giełdzie nie pozwala, poczekajmy do wiosny. Już się słyszy o cenach 900 zł/t netto. Więc w kwietniu może być ciekawie.

A chłopskie świniaki w PL ile zużywało zboża z wolnego rynku? Prywatnie gospodarstwa które skasowali pod pretekstem ASF nie zużywały tyle zboża co fermy trzody hodujące dziesiątki tysięcy tuczników.

Fermy budują się jedna z drugą i to coraz większe, więc nie koniecznie to jest dobry argument do obniżki cen.

Jak jednoogonowcy zlikwidują stada, to niestety zboża będzie dużo więcej na rynku. Często były to hodowle z lochami z beznadziejną genetyką, bo przecież po co wymieniać  więc te świnie rosły długo i zjadały sporo paszy, później taki rolnik nie miał często już czego sprzedać na skupie. Teraz zboże z ich gospodarstw trafi na wolny rynek. Duzi hodowcy też umieją liczyć, u nas jak chłopi sprzedawali tanio zboże, to oni się śmiali i siali rzepak, a zboża kupowali po żniwach i liczyli zyski.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Pisałem gdzieś koło czerwca, że cena 1000zł jest możliwa, ale mało prawdopodobna, bardziej realna jest między 700 a 800 to co niektórzy mnie mało nie zagryźli, że będzie po 550 i jeszcze z pocałowaniem w rękę, bo z Ukrainy przyjedzie i nas zaleje. Co do hodowli świń -  ma ona coraz mniejsze znaczenie, większość zboża zjada u nas drób. A duże fermy świń też kupują zboże, bo cena innych zastępczych pasz nie jest tak bardzo atrakcyjna, poza tym dochodzi transport np soi.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

Pytanie czy nie nadchodzi krach w drobiarstwie? Minister apeluje do drobiarzy o rozwagę w produkcji.

Opublikowano (edytowane)

Bo zaczyna na rynku brakować zboża dla drobiarzy. A i tak w III kw 2018 roku byliśmy jednym z trzech krajów UE, który miał nadwyżkę eksportu zboża nad importem.

Drobiarze podnoszą na tynku ceny pasz, co dodatkowo dobija hodowlę świń, a protesty ostatnio były pod kątem świniarzy.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
14 godzin temu, Maaxx napisał:

Kolego co ty z choinki się urwałeś przecież pszenica jest po 850 wieńce jak może stanowić w miejscu po 750 

Ps jesteś jakimś handlarzem? Prubujesz spekulować ? 

Myślałem że tu rolnicy na forum świat oszalał 

Takie sianie zamentu celowe zgłoszę do UOKiK jak się okaże że działasz z ramienia jakiejś firmy masz przechlapane 

Bo widzę że nie raz siejesz takie kłamstwa to oszustwo finansowe to polega pod paragraf

Jutro przygotuje zgłoszenie i szukam chętnych co podpiszą takie pismo najlepiej zbiorowo to będzie masowo udowodnione celowe działanie na szkodę branży rolniczej  skończy się w UOKiK lub a jak nie zrobimy zrzutkę i pujdzemy do sądu  zobaczymy czy dalej będziesz tak trolował

Przyjacielu serdeczny niepoprawny ortograficznie gdybym chciał być względem Ciebie nieprzyjemny zapytał bym czy nie potrzebujesz egzorcysty, ale tego nie zrobię. Zadam inne pytanie - czy to Ty nie jesteś ten magazynier 2 letniej pszenicy, którą zmagazynowałeś z przekonaniem wzrostu cen?

Jeśli się mylę to proszę popraw mnie, ale to Ty powinieneś tutaj być wyrocznią przyszłych cen. 

Opublikowano

Przed świetami drobiarze piali nad niskimi cenami zbytu. Na tym rynku łatwiej o nadprodukcję.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Pytanie czy nie nadchodzi krach w drobiarstwie? Minister apeluje do drobiarzy o rozwagę w produkcji.

Już minister wypowiadał się że ASF ustępuje ,Teraz tylko czekać na Grypę H5N1 . Tylko grypa może zatrzymać rosnącą cenę zbóż bo przetrzepię produkcję drobiu jak ASF świń . cena gotowej paszy dla drobiu to pszenica x2 

Opublikowano
Dnia 28.12.2018 o 20:00, koniu napisał:

Powiat Ząbkowice Śląskie - pszenica 780-810 netto.

Ktoś coś słyszał na temat rzepaku czy coś pójdzie do góry? Bo mam jeszcze 100 ton.

Rzepaku w Europie 10 % mniej zasiane i dużo mszyca narobiła szkody ale czy cena wzrośnie zależy od spekulantów

Opublikowano
9 minut temu, gomez181 napisał:

pytanie czy te z mszyca jakoś wiosną się obudzą...

jak mocno uszkodzony to może być mocno zawirusowany a trzymanie takiego padalca na polu i inwestowanie to duże ryzyko

Opublikowano

rolnik404 napisał:

9 minut temu, gomez181 napisał:

pytanie czy te z mszyca jakoś wiosną się obudzą...

jak mocno uszkodzony to może być mocno zawirusowany a trzymanie takiego padalca na polu i inwestowanie to duże ryzyko

zobaczy się jaki będzie miał wiosenny wigor.

Opublikowano
20 godzin temu, staszek131415 napisał:

A ty pisales ze po 600 czy 500 i co usiebie nie widzisz 

Opublikowano
16 godzin temu, GucioJUMZ napisał:

Już minister wypowiadał się że ASF ustępuje ,Teraz tylko czekać na Grypę H5N1 . Tylko grypa może zatrzymać rosnącą cenę zbóż bo przetrzepię produkcję drobiu jak ASF świń . cena gotowej paszy dla drobiu to pszenica x2 

Ze  co u stepuje ASF  jak nowe ogniska się pojawiły , i nie tylko w Polsce już niedługo będzie we Francji .

https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

https://www.polsus.pl/index.php/afrykanski-pomor-swin

Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał:

Przed świetami drobiarze piali nad niskimi cenami zbytu. Na tym rynku łatwiej o nadprodukcję.

ue  zniosła cło na bodajze 200 000 ton/ rocznie  drobiu z chin także może być niewesoło 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dudi834 napisał:

A ty pisales ze po 600 czy 500 i co usiebie nie widzisz 

Ja pisałem ? Czy Tobie si ę zdawało że pisałem a to dwie różne rzeczy nie pij już dziś .........

Opublikowano
55 minut temu, Taurus83 napisał:

ue  zniosła cło na bodajze 200 000 ton/ rocznie  drobiu z chin także może być niewesoło 

Odruch wymiotny człowieka bierze na rodzimy drób a teraz jeszcze chiński nam potrzebny.

Mięsa z kurczaka zjeść się nieda. Ostatnio z więcej indyka kupuję.

Opublikowano
To nie chodzi czy zdrowy czy nie tylko często np pierś z kurczaka po u pieczeniu nie nadaje się do jedzenia albo jakaś galaretka, albo twarde jak kapec o smaku nie wspomnę. Nie wiem czy to wina żywienia czy coś później robią z tym mięsem ale aż się czasami odechciewa obiadu.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v