Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej Wy sie  zamotaliśćie w waszym kłamstwie gdzie te 1000 za pszenicę co miało być 2 miesiące temu  o kukurydzy nie wspomnę

Opublikowano
ja nic nie pisałem. moja pszenica już praktycznie sprzedana. Żeby 1000 zł było to musi się znów taka susza powtórzyć w Europie Rosji i USA jednocześnie, albo ekstremalna zima z wymarznieciami, żeby zbiory były niskie
Opublikowano
17 godzin temu, paweljrfarmer napisał:

to cena za transport uzależniona jest od certyfikacji naczepy? Dziwne. Gdzie mogę zrobić na swoje 4-ki taką certyfikację? 😛
chciała paszarnia mieć certyfikowane naczepy to nich za paszę więcej biorą;

Nie wiedziałem, że rolnik musi mieć certyfikat na naczepy, głupota.. 

Ty sprzedając do nich jako rolnik nie musisz mieć certyfikatu, wystarczy że zapłacisz dla firmy transportowej, która ma certyfikat gmp+ za usługę transportu i im zawieziesz. 

Ja płacę ten HARACZ DLA SZWABOW za certyfikat GMP+ na działalności ponad 6000 zł rocznie, 

Opublikowano

Rolnik nie musi mieć certyfikatu. Może zawieżć swoim transportem, ale poinformowano mnie że że względu na zachowanie ciągu produkcyjnego przyczepy tylko z kiprem na tył🤔

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Rolnik nie musi mieć certyfikatu. Może zawieżć swoim transportem, ale poinformowano mnie że że względu na zachowanie ciągu produkcyjnego przyczepy tylko z kiprem na tył🤔

Do tego trzeba mieć kamizelke i kask na terenie zakładu :D

Czepiacie się staszka, a sami pojęcie macie o rynku zbożowym jak by to był lokalny bazarek 

Cena pszenicy niezależny tylko od tego czy jest jej dużo czy mało, czy ktoś jest zasypany ale od wielu innych czynników, bo jak by ktoś nie wiedział to żyjemy w gospodarce GLOBALNEJ, i nie mówię tu o tym że Ukraina nam troche zboża przywiezie... 

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Co dziwnego w kasku i kamizelce ? Jakieś zasady BHP obowiązują. A bez certyfikatu na wszystkich stopniach produkcji nie ma mowy o zachowaniu certyfikatu na produkt.

Nic, wszystko pasuje. Ale normalnie tego na gospodarstwie nie używasz, bo w praktyce wydaje się zbędne.

Rolnik nie musi mieć certyfikatu, natomiast tak jak mówisz każdy podmiot (firma handlowa, firma transportowa, firma produkcyjna) musi być certyfikowana.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, AleksanderX napisał:

Nasz kochany stasio już chyba się pogubił i nie wie czy gra na zwyżki czy na zniżki

pajac z Ciebie grający dwóch trolli...

3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Do tego trzeba mieć kamizelke i kask na terenie zakładu :D

Czepiacie się staszka, a sami pojęcie macie o rynku zbożowym jak by to był lokalny bazarek 

Cena pszenicy niezależny tylko od tego czy jest jej dużo czy mało, czy ktoś jest zasypany ale od wielu innych czynników, bo jak by ktoś nie wiedział to żyjemy w gospodarce GLOBALNEJ, i nie mówię tu o tym że Ukraina nam troche zboża przywiezie... 

na zboże zukrainy nie ma co za bardzo liczyć bo nim własnie rozlicza się z rosją za cng ale że tam teraz taka sytuacja i nie wiadomo kto kłamie ale pewnie putin on nie spocznie doputy nie zabierze wschodniej ukrainy wraz z nadbrzeżem morza czarnego . kijów lwów terespol rosji nie interesują pomimo dobrych ziem...

Opublikowano
3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Nie wiedziałem, że rolnik musi mieć certyfikat na naczepy, głupota.. 

Ty sprzedając do nich jako rolnik nie musisz mieć certyfikatu, wystarczy że zapłacisz dla firmy transportowej, która ma certyfikat gmp+ za usługę transportu i im zawieziesz. 

Ja płacę ten HARACZ DLA SZWABOW za certyfikat GMP+ na działalności ponad 6000 zł rocznie, 

to był trochę żart, trochę ironia z mojej strony- skoro za transport naczepą więcej to i ja bym więcej brał (traktować wyłącznie satyrycznie); pierwszy raz się dowiedziałem o tym gmp+; na paszarnie, gdzie do tej pory odstawiałem, zawsze ciągnikiem wjeżdżałem bez problemów;

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Rolnik nie musi mieć certyfikatu, natomiast tak jak mówisz każdy podmiot (firma handlowa, firma transportowa, firma produkcyjna) musi być certyfikowana.

Oczywiście że rolnik nie musi mieć certyfikatu w swojej prywatnej naczepie gdy przewozi swoje prywatne zboże.

Ale ilu rolników ma własne naczepy do zboża?

Niektóre firmy wymagają aby zboże było dostarczane pojazdami z certyfikat GPM+ jeśli jest to pojazd wynajmowany.

Opublikowano
2 godziny temu, BENNY82 napisał:

na zboże zukrainy nie ma co za bardzo liczyć bo nim własnie rozlicza się z rosją za cng ale że tam teraz taka sytuacja i nie wiadomo kto kłamie ale pewnie putin on nie spocznie doputy nie zabierze wschodniej ukrainy wraz z nadbrzeżem morza czarnego . kijów lwów terespol rosji nie interesują pomimo dobrych ziem...

My ty o cenach pszenicy a tu jakiś debil bo nazwać tego inaczej nie możno ładuje prapagandę polityczną

• Like 1
Opublikowano

Tak czytam te komentarze i większość z was łudzi się na magiczną cenę 1000zł/t, choć życze wszystkim żeby tak było.

A teraz moje pytanie: Co według was miało wpływ na cenę 1000-1100zł? Wymarznięcia czy celowe napędzenie gospodarki i ukotwiczenie rolników do gospodarki żeby nakupili sprzętu i robili bez odwrotu dopóki się nie spłacą żeby UE miała pewność że chłop będzie produkował jeszcze ,,ileś" lat, a być może później znowu wymyślą albo wysokie ceny zbóż, albo jakiś inny program rozwojowy.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

Grudniowe prognozy FAO-AMIS

W grudniowym biuletynie AMIS (Agricultural Market Information System) zrewidowano w dół światowe prognozy produkcji pszenicy oraz soi i pozostawiono na praktycznie niezmienionym poziomie (od listopada) oczekiwane zbiory kukurydzy w sezonie 2018/19.

Mimo korekty w dół produkcji pszenicy, oczekiwane zapasy tego zboża na koniec sezonu nie zostały zmienione. W przypadku kukurydzy, zarówno produkcja jak i zapasy szacowane są na poziomie zbliżonym do listopada. Zbiory soi przycięto o 2 mln ton, do nadal rekordowych 369 mln ton, mimo to oczekuje się wzrostu zapasów soi w porównaniu z listopadem, ale też w skali rok do roku (produkcja przewyższa zużycie). 

Światowa produkcja pszenicy, kukurydzy (też zbóż razem) będzie niższa niż w poprzednim sezonie i nie nadąży za rekordową konsumpcją. Stąd zapasy obu zbóż powinny się obniżyć - licząc rok do roku.

Andrzej Bąk - WGT S.A.

Źródło: FAO-AMIS

• Like 2
Opublikowano
18 godzin temu, koniu napisał:

Tak czytam te komentarze i większość z was łudzi się na magiczną cenę 1000zł/t, choć życze wszystkim żeby tak było.

A teraz moje pytanie: Co według was miało wpływ na cenę 1000-1100zł? Wymarznięcia czy celowe napędzenie gospodarki i ukotwiczenie rolników do gospodarki żeby nakupili sprzętu i robili bez odwrotu dopóki się nie spłacą żeby UE miała pewność że chłop będzie produkował jeszcze ,,ileś" lat, a być może później znowu wymyślą albo wysokie ceny zbóż, albo jakiś inny program rozwojowy.

To tylko w UE były wtedy dobre ceny? To jest rynek światowy a nie jakiś spisek lokalny. Rolnicy sami sobie winni bo się wydawało ze zawsze będzie 5 tys zysku z ha pszenicy a poza tym sąsiad nakupil nowych gratów wiec trzeba kupić jeszcze więcej Skoro tak to działa jak piszesz to może niech nasz rząd wymyśli ceny po 1000 za tonę ?

• Like 1
Opublikowano

Nie zagłębiałem sie tak bardzo i nie wiem jakie były ceny na świecie, ale tak myśle że to było celowe żeby pobudzić gospodarke w unii żeby ruszyła produkcja maszyn, za czym poszły kredyty na maszyny i ziemie na 10-20 lat. Także mysle że to celowo żeby UE miała zapewnioną produkcje roślinną na te kilkanaście lat do przodu. Tak tylko sobie myśle, nie twierdze że tak jest...

Opublikowano
55 minut temu, koniu napisał:

Nie zagłębiałem sie tak bardzo i nie wiem jakie były ceny na świecie, ale tak myśle że to było celowe żeby pobudzić gospodarke w unii żeby ruszyła produkcja maszyn, za czym poszły kredyty na maszyny i ziemie na 10-20 lat. Także mysle że to celowo żeby UE miała zapewnioną produkcje roślinną na te kilkanaście lat do przodu. Tak tylko sobie myśle, nie twierdze że tak jest...

Dokładnie ja tak samo myślę, inni niech sobie myślą co chcą na naiwności można zarobić najwięcej!!! Pozdrawiam rozsądnie myślących!!!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No i zarobili na naiwnych myślaćych ze zawsze będzie po 1000.

No ale załóżmy że wasza teoria jest słuszna i wtedy pszenica była by po 600 to ludzie przestali by ziemie uprawiać? 

Pierdoły pociskacie aż oczy bolą. Popatrzeć jeden z drugim jak na przestrzeni lat kształtowały się ceny pszenicy na europejskim MATIF  i amerykańskim CBOT   https://www.ewgt.com.pl/towary/dane/index.php?id=3    Na górze strony kliknąć Cbot potem Matif i porównać wartości . Jeśli to był spisek to musiał być ogólno swiatowy 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Dnia 7.12.2018 o 08:42, staszek131415 napisał:

Raczej Wy sie  zamotaliśćie w waszym kłamstwie gdzie te 1000 za pszenicę co miało być 2 miesiące temu  o kukurydzy nie wspomnę

Stasek zamotany czlowieku a gdzie ta przenica po 600 czy 500 co mowiles przed zniwami bo umnie teraz po 820. Ej Stachu Stachu prawdziwy z ciebie Stach

Opublikowano

Jak pisałem na wiosnę że pszenica będzie po 700-750 a jak dobrze pójdzie to więcej, to mało mnie niektórzy nie zjedli. Tak że i Staszek mnie nie wzrusza, niech sobie pisze. Psy szczekają karawana jedzie dalej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v