Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, monix napisał:

co ztego ze pszenica drożeje jak środki do produkcji jeszcze więcej unas jeszcze plony nie były złe ale ci co zebrali połowe z tego co zawsze co maja powiedziec cena azotu do góry co 2 3 dni

znajdą sie i tacy co im pare stówek zysku z 1ha wystarczy

Opublikowano
35 minut temu, monix napisał:

co ztego ze pszenica drożeje jak środki do produkcji jeszcze więcej unas jeszcze plony nie były złe ale ci co zebrali połowe z tego co zawsze co maja powiedziec cena azotu do góry co 2 3 dni

U mnie pszenica sypała ok 1 tone mniej niż w ubiegłe lata, rzepak bez zmian w porównaniu do zeszłego roku to lepiej, jęczmien ozimy 3t mniej, jary 1t mniej. Także fakt, na tle tego co piszecie że plony poniżej 5t to rzeczywiście, cena d*py nie urywa.

@monix jak w ziębicach z ceną pszenic? Ruszyli?

Opublikowano
24 minuty temu, Uziu92 napisał:

U mnie średni plon pszenicy wyniósł 2,65 t z ha

No to jak żyć panie premierze

Opublikowano
u mnie średni tak ja pisałem a najniższy 1t z ha gdzie najmniejszy plon na tym kawałku miałem 5t więc spadek plonu o 80% straciłem conajmniej 2tys zł a suszowego 250zł normalnie szok
Opublikowano

No to u mnie średni plon z całości bedzie +- 5 ton z ha. Wszystko jeszcze nie sprzedane.  Sucho u mnie też było ale  suszowego nikt nie ogłosił. W lepszych latach przy tym samym nawożeniu zbierało się się średnio około 7 ton. Dobrze że pszenica idzie w góre to troche to  zrekompensuje.

Opublikowano
u mnie średnio wyszło 6 ton pszenicy z 50 ha.a najsłabsza dała 4 a najlepsza 10 ale 10 było tylko na powierzchni ok.1.5 ha. czyli nie ma tragedii ale to i tak mniej o ponad tonę niż zazwyczaj
Opublikowano

to suszy nie mieliście. U mnie poszło 200 N + 350 npk + odżywki i wielki UJ przez te susze, tak jak liczę na szybko to straciłem 40 tys na suszy. Żeby u mnie średnia wyszła choć 4 to bym z radości piał. Jeszcze jak będzie taki rok kolejny to zwijam biznes, bo ile można dokładać, w tamtym roku mi poplynelo, w tym uschlo. Praca na etat i jebie to, pogoda nie będzie mnie obchodzić. A te uje z komisji dali mi 17 % strat. Napili się wódki u sołtysa i wstawiali na pale jak im podpasowalo w protokoły. Idę pić bo mi kurla ręce i kolek opadły

• Like 1
Opublikowano
albo list do niedoszlych emerytów za jakiś czas w stylu tego z agencji że środki się skończyły i zgodnie z ustawą zostają wstrzymane wypłaty emerytur. To by ciekawe było, bo już jest ustawa że bank może kasę przytrzymać w razie problemów. No ale koniec off topa. Piszcie pany ceny pszenicy a ja dalej smutki zalewam
Opublikowano (edytowane)

No to dobre ceny macie bo u nas oferują jeszcze mniej ale na razie nie przedaje w tak niskich cenach nie mam z czego dopłacać do tegorocznych mizernych plonów

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
12 godzin temu, ZELKOW napisał:

u mnie średni tak ja pisałem a najniższy 1t z ha gdzie najmniejszy plon na tym kawałku miałem 5t więc spadek plonu o 80% straciłem conajmniej 2tys zł a suszowego 250zł normalnie szok

Jak 250 jak 1000 było ico tera

11 godzin temu, Uziu92 napisał:

to suszy nie mieliście. U mnie poszło 200 N + 350 npk + odżywki i wielki UJ przez te susze, tak jak liczę na szybko to straciłem 40 tys na suszy. Żeby u mnie średnia wyszła choć 4 to bym z radości piał. Jeszcze jak będzie taki rok kolejny to zwijam biznes, bo ile można dokładać, w tamtym roku mi poplynelo, w tym uschlo. Praca na etat i jebie to, pogoda nie będzie mnie obchodzić. A te uje z komisji dali mi 17 % strat. Napili się wódki u sołtysa i wstawiali na pale jak im podpasowalo w protokoły. Idę pić bo mi kurla ręce i kolek opadły

To pretensje tylko do siebie rób tak dalej i wtedy pytaj jak żyć  w Twoim przypadku praca na etacie jak najbardziej wskazana

Opublikowano
14 minut temu, AleksanderX napisał:

No to dobre ceny macie bo u nas oferują jeszcze mniej ale na razie nie przedaje w tak niskich cenach nie mam z czego dopłacać do tegorocznych mizernych plonów

Czyli gdzie ? .

13 minut temu, staszek131415 napisał:

Jak 250 jak 1000 było ico tera

To pretensje tylko do siebie rób tak dalej i wtedy pytaj jak żyć  w Twoim przypadku praca na etacie jak najbardziej wskazana

Czyli jak ma robić ,nic nie dawać , samo ma rosnąć.?

Opublikowano
10 godzin temu, mano napisał:

E narzekasz GUS wie lepiej , przecież dochodowość wzrosła do 3400 z ha. Taki mamy  dobrobyt z roli. Ręce opadają.

Bo to są dane za ubiegły rok ale wy tego nie ogarniacie aż się boję co by było jak by ceny były wyższe u mnie gospodarstwa takie 20-30 a super sobie radzą inwestują mimo że 4 rok z rzędu klęski Ci którym się nie opłaca powinni odejść z rolnictwa i tyle zresztą dużo już tak zrobiło i  radzą sobie całkiem dobrze

Opublikowano
a od jakiego poziomu było 1000zł ? ebani idioci w komisjach opieprzyłem ich jak chcieli mi zaniżyć straty bo przyłapałem ich na szacowaniu a i tak wpisali jak chcieli i zaniżyli jakby to z ich kieszeni szło
Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Bo to są dane za ubiegły rok ale wy tego nie ogarniacie aż się boję co by było jak by ceny były wyższe u mnie gospodarstwa takie 20-30 a super sobie radzą inwestują mimo że 4 rok z rzędu klęski Ci którym się nie opłaca powinni odejść z rolnictwa i tyle zresztą dużo już tak zrobiło i  radzą sobie całkiem dobrze

pierdoły opowiadasz. 4 rok słabe dochody mają i jeszcze inwestują.

Opublikowano
Chyba w grze farming, Staszek nie opowiadaj takich bajek, chyba że to krowiarze albo inne zwierzęta mają, bo na roślinnej nie ma opcji, chyba że złoto po dziadkach wyjmuja
Opublikowano

Dobry rolnik potrafi w trudnym roku wyjść na zero a wdobrym sporo odłożyć zawsze można podeprzeć się kredytem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v