Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No innego wyjścia nie ma sami biorą ale dają żyć innym 9_9

Opublikowano

Rzucili Ci te 500+ razy ileś tam i teraz można gospodarzyć xD Temat jest o cenach pszenicy i jest ona droga tak jak pisałem od początku roku a trole dostały sraczki i teraz piszą że co z tego że jest droga jak za rok będzie tania xD

Opublikowano

jahooo napisał:

Grula Udrycze 660 brutto, kolejka stoi tych co mają po 2t i tych, co nie mają już gdzie sypać. Skierbieszów od 620-660 brutto, kolejek nie widać, podobno wczoraj stało kilka ciągników z przyczepkami.

Potwierdzam z Grula, Tylko że On jakiś wybredny się zrobił co do jakości zboża. Seń coś przyjmuje? jesteś wtajemniczony? Suszko podobno bierze wszystko jak leci, ciekawe dlaczego kolejek do niego nie ma?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Czyli tak jak wszyscy inni.

Nie inni dawali tylko nadzwyczajnej Kaście ;) a zwykły człowiek zasuwał za 1000 zł i nikogo nie obchodziło czy starczy na życie czy trafisz pod most

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Rzucili Ci te 500+ razy ileś tam i teraz można gospodarzyć xD Temat jest o cenach pszenicy i jest ona droga tak jak pisałem od początku roku a trole dostały sraczki i teraz piszą że co z tego że jest droga jak za rok będzie tania xD

Jak by Ci nie rzucili to byś tę swoją przyczepe pszenicy sprzedał i siedzial cicho a dzięki temu możesz kozaczyć i krzyczyć że całą przyczepę do wiosny przetrzymasz :P

Opublikowano (edytowane)

Za PIS w 2007 płaca minimalna wynosiła 936PLN 

Za PO -PSL wzrosła do 1760 PLN w 2015

Obecnie wynosi  2100 a od 2019 2120 PLN 

Za PO PSL wzrosła o 88% przez 8 lat . Za PIS o 20% przez 4 lata. 

PO PSL kwotowo podniosło o 824 Pln czyli 103 PLN/rok

PIS kwotowo podniósł o 360 PLN czyli o 90 PLN na rok. 

Widzisz tu jakąś różnicę oprócz tego co masz wpojone przez propagandę?

Jak tam u was z cenami pszenicy bo odeszlismy od tematu

U mnie Elewarr 690 netto pasza i 750 konsumpcja.

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Różnica jest duża 2007 rok to jest 3 lata po wejściu polski do uni masowa budowa fabryk zachodnich koncernów na zachodzie polski to siłą wymusiło podwyżki płac a nie PO i PSL.Ja niejestem zwolennikiem pisu ale np: Ardanowski jest pierwszym ministrem rolnictwa po Lepperze ktury przynajmniej mówi o potrzebach rolnictwa

Opublikowano

pawel885 napisał:

1.Nie rzucili Mu 500zł tylko nam. 2. Tak jak piszesz to jest temat o cenach pszenicy dla polityki jest inny. 3. Wiesz co dzieje się z ceną maliny? z czego Wy się cieszycie? bo pszenica powyżej 700zł? jak będzie w granicach 1000zł to bym się cieszył. Przynajmniej by miała z czego pójść w dół a pójdzie predzej czy później. Rok temu sprzedawalem po 550zł a teraz ze 100zł wiecej mam się cieszyć. Szanujcie swoją pracę bo to jest śmieszne jak 12ton z ha w susze.

Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Proszę Cię o czym Ty tutaj wypisujesz...?

Gdybyś naprawdę widział coś na oczy to zauważyłbyś propagandę z dwóch stron, i bez polityki w tym temacie. Zostańmy przy cenach pszenicy

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Jak by Ci nie rzucili to byś tę swoją przyczepe pszenicy sprzedał i siedzial cicho a dzięki temu możesz kozaczyć i krzyczyć że całą przyczepę do wiosny przetrzymasz :P

Przyczepę pszenicy to ja wysiewam staszek.... Żeby nie 500+ to nadal byś karmił świnie zlewkami i pokrzywami a tak to chociaż pszenżyta trochę powąchają ^_^ Teraz rusza wyprawka+ to może poideł się doczekają 

• Haha 1
Opublikowano

Jak ktoś używa słowa 'chłopek ', to świadczy to o nim najlepiej. To ile ha trzeba mieć by być tym chłopkiem? 30? 10? Obszarnicy, jak to wygląda :)

Opublikowano
Cytat

Dyskusja na tej stronie ukazuje pełny obraz intelektualny ,,polskiego" rolnika ale jeszcze trochę[daje 10 lat] i będzie po zawodach

proszę mówić o sobie

Minimalne wynagrodzenie od 1 stycznia 2008, wynosi 1 126 zł brutto, jest to kwota ustalona przez poprzedni rząd pisu, więc w powyższych wyliczeniach jest błąd.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Jak ktoś używa słowa 'chłopek ', to świadczy to o nim najlepiej. To ile ha trzeba mieć by być tym chłopkiem? 30? 10? Obszarnicy, jak to wygląda :)

A Ty używasz słowa Żydek jak to o tobie świadczy? Pewnie to że zamiast muzgu jest słoma!

Edytowane przez pio25w
Opublikowano
12 minut temu, nie napisał:

proszę mówić o sobie

Minimalne wynagrodzenie od 1 stycznia 2008, wynosi 1 126 zł brutto, jest to kwota ustalona przez poprzedni rząd pisu, więc w powyższych wyliczeniach jest błąd.

Uchwalone przez PO PSL  na 2016 było 1850 ale to znacząco obrazu nie zmieni jesli tak policzysz

Opublikowano
16 minut temu, nie napisał:

proszę mówić o sobie

Czy to jest temat o polityce ,czy o cenach pszenicy ,,inteligencie" kłopot z czytaniem i zrozumieniem przeczytanego tekstu,żeby te dywagacje miały chociaż jakikolwiek związek z cenami zbóż tym bardziej ,że jest temu poświęcony osobny temat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v