Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś często korzystałem z tego forum, ale teraz ... szlag mnie trafia, temat o cenie pszenicy a osobnik staszek13141 co chwila post o tym jak niskie i jeszcze niższe mają być ceny za zboże. Chłopie, a raczej chłopcze, nie szkoda Ci życia na te pisaninę. Nie masz rodziny, znajomych, przyjaciół, dziewczyny, żony czy choć matki? Nie masz jakiś pasji, hobby, zainteresowań? Nie masz cokolwiek, choć psa? Szkoda mi Cię bardzo. Przykry ten Twój przypadek. Zmarnowane młode (pewnie) życie.

To tyle co do Ciebie. A inni? Po co odpowiadacie i dodatkowo nakręcacie tego chłopca?! Dajcie spokój.

I ostatnie, czy jest jakiś odpowiedzialny za to forum, bo nie da się tego już czytać!!! Padlina i żenada. Chce człowiek poznać ceny zboża z różnych stron kraju a tutaj pseudo pisanina. Dramat tego forum ...

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, szumi napisał:

Kiedyś często korzystałem z tego forum, ale teraz ... szlag mnie trafia, temat o cenie pszenicy a osobnik staszek13141 co chwila post o tym jak niskie i jeszcze niższe mają być ceny za zboże. Chłopie, a raczej chłopcze, nie szkoda Ci życia na te pisaninę. Nie masz rodziny, znajomych, przyjaciół, dziewczyny, żony czy choć matki? Nie masz jakiś pasji, hobby, zainteresowań? Nie masz cokolwiek, choć psa? Szkoda mi Cię bardzo. Przykry ten Twój przypadek. Zmarnowane młode (pewnie) życie.

To tyle co do Ciebie. A inni? Po co odpowiadacie i dodatkowo nakręcacie tego chłopca?! Dajcie spokój.

I ostatnie, czy jest jakiś odpowiedzialny za to forum, bo nie da się tego już czytać!!! Padlina i żenada. Chce człowiek poznać ceny zboża z różnych stron kraju a tutaj pseudo pisanina. Dramat tego forum ...

Gdzie pisałemo niskich cenach? 650 za tonępszenicy to mało jeszcze nikt nie kosił a ludzie już piszą o niskich plonach ,co Cię obchodzą ceny w innych rejonach? Często i od których kupuję mówią też że np w porcie 100 zł drożej sprzedadzą mówię proszę bardzo zawozić a potem przychodzą z podkulonym ogonem  że Mtzem  nie zawiozą B|

Opublikowano

Stachu , a czemu Ty tak usilnie za niskimi cenami ? Nakosi się mniej , to ludzie choć cenę by chcieli godną , a Ty pomarzyć nawet zabraniasz .

Opublikowano

Ale ja nikomu nie bronię sprzedać nawet po 800 tylko że nikt tej ceny nie da W ubiegłym roku tak było z rzepakiem tylko wkurza mniejak piszę że kupuję po650 a ktoś pisze że to zmiotki i głupoty plecie że całe żniwa ma na spichrzuB| to wiadomo że hobbysta bo towarowe gospodarstwa nie stać na takie fanaberie

Opublikowano

Pszenica już jest po 750 a to początek suszy w całej UE i Rosji i Ukrainy i inne części świata a tak za rok to cena na pewno będzie 1000-1300 za tone bo mogą być inne ryzyka i jeszcze jak do tego dodać złe prognozy na następny sezon to i 2000tys będzie dlatego ja w tym roku nic nie sprzedałem i w następnym być może też nie będę sprzedawał bo po co 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Maaxx napisał:

Pszenica już jest po 750 a to początek suszy w całej UE i Rosji i Ukrainy i inne części świata a tak za rok to cena na pewno będzie 1000-1300 za tone bo mogą być inne ryzyka i jeszcze jak do tego dodać złe prognozy na następny sezon to i 2000tys będzie dlatego ja w tym roku nic nie sprzedałem i w następnym być może też nie będę sprzedawał bo po co 

Ale teraz fantazja Cie poniosła z tymi cenami, chyba że pomyliło Ci się z rzepakiem. Musisz dobrze upychać zboże żeby Ci się zmieściło skoro nie sprzedałeś i z nowych zbiorów nie masz zamiaru sprzedać. No chyba że jesteś działkowcem to na worki ze zbożem zawsze znajdzie się miejsce.

Opublikowano
3 godziny temu, melon10641 napisał:

No na głowę upadłeś z tymi cenami.. jak nie jeden ze po 500 krzyczy to drugi 2000..

Pewnie przesadził że 2 000 za tonę ale 1300 w Czerwcu przyszłego roku  jest realne i albo my wygramy albo oni (skupy ) ! ja trzymam do Czerwca 2019

Opublikowano (edytowane)

Szumi elegancko podumowałeś tego osobnika. Ale on i tak nie da za wygraną :D. Ceny ruszą, jak zaczną ludzie kosić. Teraz na te giełdy nie ma co patrzeć, bo szukają pretekstu do zarobku. Towaru nie ma, zapasów nie ma, susza, powodzie, magazyny skupów puściutkie. Kiepskie plony w Europie, cła na jankesowską kukurydzę. Wszystko przemawia za wzrostami. Nie sprzedawajcie swojej pracy za pół darmo, szczególnie takim osobnikom jak ten dzieciak. U nas opolskie zainteresowanie wzrasta, ale z ceną sie nie wyrywają. Czekamy na początek lipca. Nie liczcie na takie ceny. Dopiero jak wszyscy zbiorą i okaże się jaka jest lipa w tym roku, wtedy ceny ruszą. Myślę że do 900 dobije w porywach. Na razie dziady czekają, żeby się tanio obkupić

Edytowane przez JozB
Opublikowano

szumi masz rację, ja dostałem bana bo w cenie nawozów napisałem, że produkty powinny być podawane w cenie brutto, admin z swojego widzi misie dał mi bana a  z staszkiem fujary porządku nie potrafią zrobić

Komplexmłyn 690zł netto

Opublikowano

Mam 150 ha

Stawiam nowe bin i nie nazwał bym tego upychaniem 

Jakie wołki straty to max 2%rocznie ubytek masy ale szkodniki się gazuje towar przesypując 

Cen nie mylę z rzepakiem ten akurat sprzedaje by było na koszty pozostałej działalnośći no może jeszcze dopłatą się wspieram 

Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

Szumi elegancko podumowałeś tego osobnika. Ale on i tak nie da za wygraną :D. Ceny ruszą, jak zaczną ludzie kosić. Teraz na te giełdy nie ma co patrzeć, bo szukają pretekstu do zarobku. Towaru nie ma, zapasów nie ma, susza, powodzie, magazyny skupów puściutkie. Kiepskie plony w Europie, cła na jankesowską kukurydzę. Wszystko przemawia za wzrostami. Nie sprzedawajcie swojej pracy za pół darmo, szczególnie takim osobnikom jak ten dzieciak. U nas opolskie zainteresowanie wzrasta, ale z ceną sie nie wyrywają. Czekamy na początek lipca. Nie liczcie na takie ceny. Dopiero jak wszyscy zbiorą i okaże się jaka jest lipa w tym roku, wtedy ceny ruszą. Myślę że do 900 dobije w porywach. Na razie dziady czekają, żeby się tanio obkupić

Józek to jak w końcu masz tą pszenicę wogóle czy nie bo raz piszesz że nicnie sprzedałeś i nie sprzedasz bo ja w ogłoszeniach widzę co innego jakby towaru nie było to w jakim celu ludzie ogłaszją zboża jeszcze w tak niskiej cenie? https://www.olx.pl/rolnictwo/produkty-rolne/q-pszenica/

zejdz na ziemię wiadomo każy chce zarobić ale 650 - 700 zł to naprawdę dobra cena nie sprzedasz Ty sprzeda kto inny tylko ten co potrafi tanio produkować przetrwa na rynku

Opublikowano

Staszek jest z powiatu "żyto cały czas po 500" btw dziwię się co po niektórym że tracą tyle czasu i energii na polemikę, tutaj akurat ze Staszkiem.  Generalnie może być po 500 jak i po 1000. Pasmatrim...

• Thanks 1
Opublikowano

Tak czytam te ceny i sie zastanawiam czy nie lepiej przerzucic sie na jeczmien albo pszenzyto.  Przeciez ceny wiele nizsze nie sa, a nawozu trzeba mniej, co sadzicie?

Opublikowano

Tylko ta cena browarnego też jest śmieszna.patrząc na to co było z początku gdy zaczęło sie to siać. Przynajmniej 100zł droższy mógł by być. Ale tak jak piszes, że każdy przechodzi na tą uprawę to nie ma co się łudzić że będzie droższy. Tak to jest około 20% droższy od pszenicy, ale jeszcze kwestia parametrów i potrąceń.

Opublikowano

Tam gdzie jest dużo trzody w okolicy to jest alternatywa do pszenicy i mówię tu jęczmieniu paszowym u nas od żniw praktycznie 660 netto,czyli to samo co pszenica

Opublikowano

Posialem w tym roku parę hektarów propino. Tam gdzie jest woda to wygląda jak milion złotych. Tam gdzie nie było jej to wygląda jak pożal się Boże.  Ciekawe co tam nawymyślają  przy odbiorze...

Opublikowano

Będzie drobny, nie będzie wyrównaniania i pójdzie na pasze. Druga sprawa krótszy okres wegetacji bo pózno siane, potrm podsuszone i może być problem z białkiem, ale to sie okaże za jakiś czas. Odpukać u mnie teraz nalewa ziarno a kilka dni temu spadło 25l więc powinno być dobrze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v