Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To mówią zawsze w piątek a tak na marginesie to i tak wolę ich niż pslPo -wskie a w temacie u nas ok plocka 650 660 z tendencją  do góry ale boli boli tych chandlarzy i wyczekują  kto pierwszy pęknie 😉

Opublikowano

To co kukurydza mokra będzie po 500?B| Dobrze że ogłosil iznowu dodatkowa kasa na jesień się szykuje pewnie dzierżawy znowu do góry i tak interes się kręci

Opublikowano

Dzierżawa do góry , plony przez suszę w duł o 30 % minimum to akurat zysk wysechł , co do kuku to jak da 5 t to będzie bardzo dobrze przynajmniej tak wygląda w Lubelskim i Zamojskim i innych powiatach Lubelskiego . Oj będzie może parę groszy drożej na skupach , ale susza i  paliwo po 5,30 a na jesieni może już po 5 ,50 i tak pozostałe środki do produkcji to może wyjdzie się na zero i znowu plajta wielu .

Opublikowano

Teraz jest po 720 i może będzie i więcej doskoczy do żniw po 80 zł ale w same żniwa obniżą cenę bo bardzo wielu prosto z pola na skup , bo zapłacić za kombajn to paliwo i sama strata .

Opublikowano (edytowane)

Kto oferuje najkorzystniejsze warunki umowy na sprzedaż kontraktową pszenicy w woj. kujawsko-pomorskim i ościennych?

Edytowane przez wysos789
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Teraz jest po 720 i może będzie i więcej doskoczy do żniw po 80 zł ale w same żniwa obniżą cenę bo bardzo wielu prosto z pola na skup , bo zapłacić za kombajn to paliwo i sama strata .

może po prostu nie ma gdzie gdzie przetrzymać,

to że ktoś sprzedaje w żniwa nie oznacza zaraz że potrzebuje pieniędzy.

51 minut temu, Sadek napisał:

Nie raz drożało, tylko teraz to ma podrożeć bo dołożyć chcą kolejną opłatę środowiskową.

przecież podrożało w przeciągu miesiąca 30gr. ostatni tydzień to spokój jest jakoś

Opublikowano

U mnie spadła cena ON do 4,99 a był już po 5,19 na tej samej stacji Orlen. Pszenica tak jak koledzy już pisali po 650-670 brutto paszowa ale nikt nie sprzedaje, chyba że tak jak ja resztki z magazynu. Kupujący kręcą się za towarem bo kontrakty niektórzy popisali. Fermy widzę też powolutku podnoszą ceny skupu.

Opublikowano

Dlaczego brutto? Gdzie ten Rypin to raczej wschód  nie jest. Cedrob płaci za kukurydzę 700 netto na bramie więc za pszenicę jak najbardziej ktoś może płacić 720 netto.

Opublikowano

620netto z propozycją odbioru, a było zapytać ile dadzą na bramie i gdzie masz to zawieźć.

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

620netto z propozycją odbioru, a było zapytać ile dadzą na bramie i gdzie masz to zawieźć.

kiedyś to już ćwiczyłem lecz na powrocie zawsze proponowali lepsze ceny od spedycji więc nie widzę sensu

Opublikowano

racyl skończ waść wstydu oszczędź.

Przytaczając ziemniaka do łapy za 0,5 zł a na FV 1,8 zł udowodniłeś że nie masz zielonego pojęcia o VAT.

Co ćwiczyłeś na powrocie. A skąd wiesz czy oni za 620 netto zabiorą to a powrocie czy przez spedycję. Po co to roztrząsać jak wystarczy zapytać ile płaca na bramie i w jakim mieście. Wtedy sam sobie przeliczysz czy woli aby oni odebrali, sąsiad TIRem zawiózł czy sam furmanką pojedziesz.

Opublikowano

@racyl polecam doszkolić się w temacie "vat w rolnictwie" i tam ewentualnie pisać swoje spostrzeżenia dotyczące nieuczciwych podatników: 

Niewiedza to nie wstyd. A jak poczytasz trochę to dowiesz się, że przejście na zasady ogólne to rezygnacja ze zwolnienia z rozliczania podatku VAT.

Część postów nie na temat została usunięta a odpowiednie osoby otrzymały ostrzeżenia. Kolejne posty nie związane z cenami pszenicy będą usuwane

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

W końcu ktoś tutaj porzadek zrobił :D:D.  FDW w ciagu ostatnich dwoch dni 20zł do gory na 670 netto.Ich inny punkt w Lasocicach juz płaca 700 netto ,takze powoli idzie do góry 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v