Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Laszczowie i okolicach Tyszowiec

W laszczowie gosc robi próbę bo ten koło Tyszowiec aby sie nieruszana 66 na rękę na konto kwestia dogadania ale myślę że 70 bez problemu kilka lat z nim handluje

Opublikowano

dlatego lepiej sprzedać np teraz partię, a resztę zostawić np na marzec i później na maj. Wolę podzielić ilość na 3 razy jak później być w plecy, wiadomo można zarobić więcej ale to mało prawdo podobne żeby co roku trafić na max cenę.

Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

dlatego lepiej sprzedać np teraz partię, a resztę zostawić np na marzec i później na maj. Wolę podzielić ilość na 3 razy jak później być w plecy, wiadomo można zarobić więcej ale to mało prawdo podobne żeby co roku trafić na max cenę.

i to jest ten zdrowy środek. trzeba coś sprzedać bo kasa potrzebna.

Opublikowano (edytowane)

nie koniecznie kasa potrzebna. Nawozy kupione w sierpniu/wrześniu, paliwo to najmniejszy problem, kasa na chemie jest, na życie też, oszczędności też są. Ale mniejsza o to. Można czekać na najlepszą cenę ale przykro by było się przejechać. U mnie w pracy 2-3 lata do tyłu pszenica o tej porze była w najlepszej cenie, później leciała na dół i cena stała w miejscu do żniw. Zaś rok temu o ile się nie mylę pszenica o tej porze zaczęła tanieć, a podrożała dopiero w maju/czerwcu. Dlatego nie interesują mnie żadne spekulacje, wymrożenia, zbiory w rosji czy ameryce. Sprzedaje na 2-3 razy i nie zawracam sobie głowy. Śpię spokojnie.

Edytowane przez koniu
Opublikowano

Sprzedając partiami, sprzedajesz mniejsze ilości i już nie osiągasz maksymalnej ceny za cały tower jaki masz - tutaj też problem. Inaczej kupujący patrzy na 300t a inaczej na 100t. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Sprzedając partiami, sprzedajesz mniejsze ilości i już nie osiągasz maksymalnej ceny za cały tower jaki masz - tutaj też problem. Inaczej kupujący patrzy na 300t a inaczej na 100t. 

patrzy zeby byla patelnia . A to sprzedajac calosc tafiasz w maxa albo min. Wiec jak strzelasz to nabijaj

• Like 1
Opublikowano

nie mam z tym problemu jeśli chodzi o ilości w partii. Wszystko co w polu rośnie idzie do firmy w której pracuje, a szef spoko gość więc nie ma znaczenia czy 5 czy 50t bo wie że nie szukamy pół powiatu bo ktoś daje 5 czy 10 zł więcej. Ostatnio sprzedane 70t po 700 brutto. Tydzień temu 20t puściłem po 690 brutto. Zostało 170-180t to sprzedam za jakiś czas połowę i później resztę, a być może sprzedam całość. Wszystko zalezy jak człowiek wstanie z rana i co sobie wymyśli.

Opublikowano

rodzice prowadzą gospodarstwo 100ha z hakiem. Sprzęt mamy na pół z kolegą i razem jest 250ha. Na to jest dwóch pracowników i tak to wygląda. A ja pracuje w fimie ktora od nas wynajmuje magazyny także w czasie pracy mam i gospodarstwo ,,na oku".

Opublikowano

centralna Polska dzis znowu 10 zł w dół a kilka skupow nadal nis nie skupuje paszowa juz tylko 650 netto . a jeszcze jakis czas temu mozna bylo wziasc 680 - 690 netto .licze ze na poczatku kwietnia cos drgnie bo juz wtedy trzeba bedzie sprzedawac

Opublikowano
2 godziny temu, Carington napisał:

patrzy zeby byla patelnia . A to sprzedajac calosc tafiasz w maxa albo min. Wiec jak strzelasz to nabijaj

Jeśli puszczasz tylko patelnie dane gatunku to tak możesz mieć. 

@koniu a ile jest takich osób co ty i pracuje w firmie która skupuje zboża. To jest tak jak z nawozami z yary, bierzesz bo masz w sklepie i jest taniej dla pracownika - proste. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v