Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Rozumiem że temu co ma 10 ton zabrać bo i tak się obłowił?

Źle rozumiesz. Według mnie zasady powinny być proste dopłata do każdej tony czy kg żywca, czyli im więcej sprzedajesz tym wyższa dopłata, przy okazji zostałyby zniwelowane transakcje na czarnym rynku(bez faktur i podatków) bo nikomu by się to nie opłacało, kolejnym pozytywnym skutkiem takiego system powinno być mniejsze wysokości dzierżaw od pseudo rolników... 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, 20CBR12 napisał:

Źle rozumiesz. Według mnie zasady powinny być proste dopłata do każdej tony czy kg żywca, czyli im więcej sprzedajesz tym wyższa dopłata, przy okazji zostałyby zniwelowane transakcje na czarnym rynku(bez faktur i podatków) bo nikomu by się to nie opłacało, kolejnym pozytywnym skutkiem takiego system powinno być mniejsze wysokości dzierżaw od pseudo rolników... 

przyjdzie susza plon mizerny to i wg ciebie dopłaty też ma nie dostać

takie to masz propozycje że jak przyjdzie rok gorszy i człowiek pójdzie z torbami bo gorzej będzie mu związać koniec z końcem

rolnik ryczałtowy czyli w większości ten mniejszy nie ma powodów działać w szarej strefie. dla niego liczy się to kto mu więcej zapłaci obojetnie z fakturą czy bez

Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

przyjdzie susza plon mizerny to i wg ciebie dopłaty też ma nie dostać

takie to masz propozycje że jak przyjdzie rok gorszy i człowiek pójdzie z torbami bo gorzej będzie mu związać koniec z końcem

rolnik ryczałtowy czyli w większości ten mniejszy nie ma powodów działać w szarej strefie. dla niego liczy się to kto mu więcej zapłaci obojetnie z fakturą czy bez

A co ma susza do dopłat? Jeśli wystąpi to pomoc powinna być z innego funduszu żeby wspomóc rolników. 

Opublikowano
2 minuty temu, 20CBR12 napisał:

A co ma susza do dopłat? Jeśli wystąpi to pomoc powinna być z innego funduszu żeby wspomóc rolników. 

teraz nic ale wg Twojej propozycji miałaby

susza to i mniejszy plon albo wcale a Ty proponujesz dopłaty do każdej sprzedanej tony zboża. mniej sprzedanych ton i mniejsze dopłaty

susza, powódż, gradobicie

Z takimi funduszami pomocowymi to  każdy przekonał się w tym roku co są warte

Opublikowano (edytowane)

Od suszy i gradobicia jest ubezpieczenie, a nie dopłaty. poza tym nikt nie napisał, że ma byc na "bieżącą produkcję", raczej opieranie się na danych historycznych z kilku lat

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
Opublikowano

Ciekawe jak to wyobrarzacie? Budżet ma być z gumy? Bo nie da się zaplanować ile się nakosi, chyba że będzie pula np 1 mld zł i jak nakosi się 200 miliony ton to będzie dopłata 50 zł do tony, a jak sie nakosi 400 mil ton to będzie 25 zł to tony. A jak ktoś skarmia to jak to rozliczy?

Opublikowano (edytowane)

Przecież nikt ci nie da na tyle, ile wiosna nasypiesz. Masz średni plon z 5-10 lat 5t/ha to tyle dostaniesz dopłat. Jeśli potencjał twojej ziemi to 10t/ha to twoja strata. Jeśli masz gleby słabej klasy to pewnie potrzebna byłaby jakas kompensata

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
17 minut temu, jahooo napisał:

Od suszy i gradobicia jest ubezpieczenie, a nie dopłaty. poza tym nikt nie napisał, że ma byc na "bieżącą produkcję", raczej opieranie się na danych historycznych z kilku lat

nie mięszaj dwóch rzeczy bo ubezpieczenie jest na wszelki wypadek

I wszystkie hektary na które są złożone dopłaty są ubezpieczone 😁😀

w jakim ty świecie człowieku żyjesz

żeby nie zbankrutować to trzeba bazować na tym co mamy w portfelu w danym roku

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Przecież nikt ci nie da na tyle, ile wiosna nasypiesz. Masz średni plon z 5-10 lat 5t/ha to tyle dostaniesz dopłat

A jak z tego okresu wszystkie zboże świnie zjadały i nawet  1kg zboża nie był sprzedany, a teraz nie mam świń tylko sprzedałem zboże i to drugiemu rolnikowi bez faktury bo oba na ryczałcie. Już nie kombinujcie bo to nic dobrego do produkcji.

Opublikowano
24 minuty temu, jahooo napisał:

To już tylko krok do podatku dochodowgo dopłaty historyczn to już były ż ktoś trzymałkidyś kozę i miał dopłaty do łąk a tn co zaczynał przygod e z rolnictwm ni miał nic

2 minuty temu, jahooo napisał:

Żyję w świecie, gdzie prawa się przestrzega. Dura lex , sed lex

A ubezpieczenie jest w naszym kraju, o ile mi wiadomo, obowiązkowe.

To w jakim świci Ty żyjsz?

Opublikowano

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, na zachodzie są dopłaty do produkcji a nie ha,w Polsce obecny system dopłat zafundował nam PSL aby był spokój na wsi,co do cen 800-30 netto obojętnie czy paszowa,konsumpcja, jęczmień też 800, pszenżyto 750 ale brak w obiegu

Opublikowano
20 minut temu, jahooo napisał:

Żyję w świecie, gdzie prawa się przestrzega. Dura lex , sed lex

A ubezpieczenie jest w naszym kraju, o ile mi wiadomo, obowiązkowe.

😁 najbardziej gadają o przestrzeganiu prawa właśnie ci co go omijają

1 minutę temu, ws71 napisał:

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, na zachodzie są dopłaty do produkcji a nie ha,w Polsce obecny system dopłat zafundował nam PSL aby był spokój na wsi,co do cen 800-30 netto obojętnie czy paszowa,konsumpcja, jęczmień też 800, pszenżyto 750 ale brak w obiegu

tylko że te dopłaty są o wiele wyższe

Opublikowano

No tak zgadza się - mylisz się.

Dopłaty są do ha nie do produkcji.

A tak swoją drogą to są dopłaty do produkcji w całej eu i w Polsce też , tylko trzeba założyć grupę producencką.

Opublikowano

Wbrew pozorom ekonomia nie jest czarno biała a problem jest trudny i pukt widzenia zależy od puktu siedzenia.Tak Jahooo pisze bez kompensat dla gorszych klas ziemi to w kilkunastu powiatach będą tylko skanseny bo gosp . nie będzie ,pola szybko zarosną ,ale ci co mają 1,2 lub 3 klasę tego nie rozumieją Jakie to polskie : tylko ja i ja .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak jasne, dlatego średnia wydajność żyta z 1ha w Pl jest 2.5 tony?... a 1tys z dopłat się należy, to lepiej płacić 10 tys do np 1 t/ha i mówić jak to się pomaga rolnikom, czy 1tys temu co zbiera 10 ton? Po za tym przy obecnym systemie jest pełno ziemi która leży odlogiem lub nie jest koszona a dopłaty ludzie wesoło biorą za te grunta, kur... jak za komuny czy się stoi czy się leży 1tys dopłaty się należy, ja po prostu się nie godze z obecnym systemem niestety trzeba w nim tkwić póki politycy nie wpadną na kolejny genialny pomysł 

• Like 2
Opublikowano

tak ale nie sądzisz że niesprawiedliwe było by to gdyby rolnicy gospodarujący na I,II,III klasie co zbierają ponad 8t pszenicy dostali więcej dopłaty niż Ci którzy nawożą na 6t na piachu a zbierają 4t srednio? Nakład dobrego gospodarza na słabą glebę się nie zmniejsza w porównaniu z z takim co robi na II klasie a plon niestety o wiele niższy, koszty ponosimy te same a nawet większe a mniej zbieramy na lekkich glebach.

Opublikowano

@20CBR12   mało  ci dopłat  dokup  ze  200  ha.  6  klasy  [  tanio kupisz u ciebie nie ma  u mnie w okolicy są ]  dasz po  30 to kolejka sprzedających  będzie.....  i  wyciągaj  po  10  ton   -   tylko że kamieni  chyba.... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v