Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wzrost cen zawsze jest możliwy tak jak i spadki na razie ceny stabilne ale wiosna przeczuwam będzie należała do kupujących

Opublikowano

Wiosna dla kupujacych ta faktycznie conajmniej po 100 bendzie unas brakuje zbóż konsumpcyjnych juz mam umowione do mlyna tamtego roczna pszenice po 820 w lokalnym skupie 780zl t a w żniwa byla po 610 jest roznica.

Opublikowano
8 godzin temu, staszek131415 napisał:

A to ciekawe bo ktoś pisał że wszystko  konsumpja

Dobrze, że świniaki tanieją to się na tym choć zarobi

Opublikowano

Nikt prosiaka nie wstawia w Belgi asf oj nieciekawie na wiosnę będzie jak zboża nikt nie kupi teraz pomoc klekowa spotguje spadek cen na wiosnę zapowiada sięnieciekawy rok

Opublikowano

Spadek ? To ludzie za tę kasę nie będą brakującego zboża kupować ?

Opublikowano

Będziesz kupował zboże ? Każdy kto chcial to kupił jak cena była niska teraz stabilizacja i czas pokaż co będzie na dziś to wrożnie z fusów

Opublikowano

@ staszek czyli według Ciebie wszystkie młyny i paszarnie kupują jedynie w żniwa ? Ciekawe...  Baa o sporej ilości rolników którzy dokupują ziarno na pasze również woli kupować partie co jakiś czas niż stawiać magazyny  na pomieszczenie ziarna potrzebnego na cały sezon na pasze również słyszałem.

Opublikowano
24 minuty temu, staszek131415 napisał:

Nikt prosiaka nie wstawia w Belgi asf oj nieciekawie na wiosnę będzie jak zboża nikt nie kupi teraz pomoc klekowa spotguje spadek cen na wiosnę zapowiada sięnieciekawy rok

wiekszych bzdur dawno nie słyszalem, swin nie beda chodowac ,a kasa  z suszowego spowoduje obnizke cen zboz

Opublikowano (edytowane)

Zapowiedź wypłaty od 16 października zaliczek na dopłaty spowodowała zastój w handlu zbożem, każdy czeka na wzrost cen widząc różnicę między giełdą, która oscyluje około 200 euro a ceną w skupach. Idzie koniec września, skupy powoli podnosza cenę , bo nie ma zboża na kontrakty, w mojej okolicy nawet już sami odbierają z podwórka

wiadomość jeszcze nie sprawdzona - Solarski Kraśniczyn 770 brutto za paszową

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
47 minut temu, tadi77 napisał:

wiekszych bzdur dawno nie słyszalem, swin nie beda chodowac ,a kasa  z suszowego spowoduje obnizke cen zboz

Oczywiści że tak bo ludzie będa sie wstrzymywać ze sprzedażą bo bą mili kasę z pomocy suszowej wiosną każdy będzie chciał sprzedać licząc na wysokie ceny i będzie nadwyżka co spowoduje spadek cn tak było i w tym roku najtańsze zboże było wiosną

1 godzinę temu, Sumik napisał:

@ staszek czyli według Ciebie wszystkie młyny i paszarnie kupują jedynie w żniwa ? Ciekawe...  Baa o sporej ilości rolników którzy dokupują ziarno na pasze również woli kupować partie co jakiś czas niż stawiać magazyny  na pomieszczenie ziarna potrzebnego na cały sezon na pasze również słyszałem.

Masz rację ale ten rok będzie inny nigdzi ni pisałm ż e kupują tylko w żniwa ni wim skąd to stwierdzenie

Opublikowano

@staszek  napisałeś do kolegi zetorki że kto chciał ten kupił więc wywynioskowałem że mówisz o kupnie w żniwa :)  I dopowiedz czemu sądzisz że ten rok będzie inny ?

Opublikowano

Tłumaczęę przez pomoc klęskową i zaliczki ludzie nie potrzebują na już kasy i trzymają zboże w oczkiwaniu na wyższe ceny wiosną każdy będzie chciał sprzdawać a przz asf iniskie cny ludzie ograniczają chodowlę i będzie mnijsz zapotrzebowanie

Opublikowano

Pomoc kleskową to dużo ludzi wyda własnie na zakup zbóż . A akurat o asf to zauważyłem że wiekszość którzy dokupowali ziarna dla świń dokupuje dalej tylko że dla bydła

Opublikowano

staszek Ty to jakiś pierdolnięty jesteś , albo nie masz kontaktu z rolnictwem.

Teraz ludzie kasy nie potrzebują? zaliczki ,suszowe ,czy nawet zwrot akcyzy , już ktoś dostał?

Kasa jest potrzebna na wczoraj , nawozy, paliwo, kwalifikat, zaprawy, Teraz chyba najbardziej kosztochłonny okres dla rolnika zbożowca

• Like 1
Opublikowano

To bida u Was ż tak partaczycie u mni to towarowe gospodarstwa mają już nawozy co posieją na wiosnę no ale wiem że nie każdym towarow gospodarstwo i jakoś tą bid popycha

8 minut temu, Sumik napisał:

Pomoc kleskową to dużo ludzi wyda własnie na zakup zbóż . A akurat o asf to zauważyłem że wiekszość którzy dokupowali ziarna dla świń dokupuje dalej tylko że dla bydła

Żarty sobi robisz? Bydło to akurat zboża nie potrzbuje a obszarowcy zboże sprzedają a nie kupują

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v