Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, ws71 napisał:

W tej chwili wygląda na to że Europę trzyma w szachu zbożowym Władimir Władimirowicz i to od niego zależy jaka cena będzie w najbliższych miesiącach  a widać że obecna cena ich satysfakcjonuje więc cena 900-1000 może okazać się pobożnym życzeniem

Nie gadaj większość z tego forum po tyle sprzedaje 🤔 a wiosną po 1200 bo teraz sprzedają tylko tyle by zrobić miejsce dla kukurydzy której będzie połowa tego co w zeszłum roku

Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

W tej chwili wygląda na to że Europę trzyma w szachu zbożowym Władimir Władimirowicz i to od niego zależy jaka cena będzie w najbliższych miesiącach  a widać że obecna cena ich satysfakcjonuje więc cena 900-1000 może okazać się pobożnym życzeniem

Władimir ma tani rubel i wiek emerytalny .

Opublikowano

Ja jestem teraz chwilowo w delegacji na dolnośląskim pow. trzebnicki i milicki to tutaj qq często niższa ode mnie  a mam 183. Kolby bardzo małe. Ni jak to się ma do tej co kiedyś u siebie miałem i sypała ok 8-10t suchej.

Opublikowano
23 godziny temu, ws71 napisał:

Tak jak Jahoo napisał, wschodni braci chcą pomóc francuzom i niemiaszkom, ale to do czasu. Mamy początek sezonu, a oni wywalili 50 procent tego co zamierzali pchać na eksport. Także ws71 nie masz w tym roku argumentów by siać paniki, a Władymir zrobi ciach w pewnym momencie i wtedy się zacznie jazda.  

Okolice Grodkowa sypie 6 ton/ha. Mamy początek września. Kuzyn z wielkopolski opowiadał, że u nich w ogóle kolba się na niektórych polach nie zawiązała. 

Okoliczna paszarnia płaci 700 netto za qq, miejscowe skupy tydzień temu 710-720 netto.

Pszenica ciągle 800-830 netto

Opublikowano
2 godziny temu, JozB napisał:

Tak jak Jahoo napisał, wschodni braci chcą pomóc francuzom i niemiaszkom, ale to do czasu. Mamy początek sezonu, a oni wywalili 50 procent tego co zamierzali pchać na eksport. Także ws71 nie masz w tym roku argumentów by siać paniki, a Władymir zrobi ciach w pewnym momencie i wtedy się zacznie jazda.  

Okolice Grodkowa sypie 6 ton/ha. Mamy początek września. Kuzyn z wielkopolski opowiadał, że u nich w ogóle kolba się na niektórych polach nie zawiązała. 

Okoliczna paszarnia płaci 700 netto za qq, miejscowe skupy tydzień temu 710-720 netto.

Pszenica ciągle 800-830 netto

Jakie sianie paniki piszę tylko że jeżeli pan P. będzie miał kaprys to utrzymie obecną cenę w granicach 800zł a jak Mu się odwidzi to może skoczyć  do 1000zł a że przy obecnych cenach jeszcze pognębi USA i  zarobi[ ponoć amerykańska pszenica zrobiła się za droga dla importerów] 70% rosyjskich zbóż  jest exportowane przez porty czarnomorskie i  z tamtego rejonu śladowe ilości trafiają do zachodniej europy,cena na naszym rynku ma niewiele wspólnego z naszymi zbiorami,to światowi gracze ustalają naszą cenę i nie mamy na nią żadnego wpływu

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Trzeba wziąć pod uwagę, że te 800 to i tak lepsza cena niż przez ostatnie kilka lat.

cena moze i dobra ale co z tego zawsze pszenicy srednia wychodzila 6 7 ton z ha a w tym roku srednia nie wyszla nawet 4 tony to . jara pszenica po 2,5 tony z ha to ta cena mnie nie urzadza lepiej wolalbym te ceny co rok temu ale plon byl i oplacalnosc a teraz ... pszenica bedzie czekac na zime i lepsze ceny mysle ze po 100 z vatem spokojnie bedzie 

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Trzeba wziąć pod uwagę, że te 800 to i tak lepsza cena niż przez ostatnie kilka lat.

Teraz drożeje pszenica ale kurna , na drugi rok jak się urodzi to żeby , nie była po 50 zł a produkcja teraz podrożeje o 40 % to będzie  dopiero zysk ...

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Teraz drożeje pszenica ale kurna , na drugi rok jak się urodzi to żeby , nie była po 50 zł a produkcja teraz podrożeje o 40 % to będzie  dopiero zysk ...

Myślę ze na drugi rok też się nie urodzi ,w połowie Polski słabo powschodził rzepak ,deszczu nie nadają ,pszenice tez będą miały ciężko ze wschodami ,susza już na starcie !

• Like 1
Opublikowano

Jak u Ciebie za stodołą jest połowa polski to się nie urodzi takich rzepaków jak w tym roku to dawno otym czasie nie było a gdzie okiem rzucisz to rzepak

Opublikowano

No z rzepakami to faktycznie poszaleli w tym roku. 

Więcej rzepaku mniej pszenicy.

Opublikowano

Ludziom nasiona z ubiegłego roku zostały bo nie wszędzie dało radę zasiać i wczesne żniwa w tym roku spowodowały to że było dużo czasu na przygotowanie pola pod zasiew

Opublikowano (edytowane)

To skoro nie wszędzie zasiali , to zbiorów mniej , to i drożeje . Tak Stasiu ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Ja wiem jedno w tym roku będzie do groma problemów w rolnictwie by przetrwać żeby zachować płynność  w finansach a jak okaże się następny  taki sam rok jak ten to już wielu się nie podniesie .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v