Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Jeszcze napisz kiedy to bedzie według ciebie?

Firma Poldanor mająca na Pomorzu swoje chlewnie skupuje obecnie pszenicę pasz po 650netto[mają ok 1mln szt trzody] , także nastąpi to w stosunkowo niedługim czasie

Opublikowano

Nie pisz tu takich rzeczy bo połowa forum nie będzie mogła spać 🤔

Opublikowano
30 minut temu, ws71 napisał:

Firma Poldanor mająca na Pomorzu swoje chlewnie skupuje obecnie pszenicę pasz po 650netto[mają ok 1mln szt trzody] , także nastąpi to w stosunkowo niedługim czasie

Staszek oferuje po 600 i co z tego? Ja ogłoszę po 1200 i co z tego? 

Opublikowano

To znaczy że mają gdzieś lokalnych rolników,w poprzednim sezonie kupowali ok 600zł najniższa cena w regionie, ta cena jest pochodną totalnego braku produkcji zwierzęcej w indywidualnych gospodarstwach

Opublikowano
44 minuty temu, ws71 napisał:

Co z tego,z etyle oferują jak kupują duuużo drożej.W ubiegłym roku Tomar lotyń pchał do nichpo znacznie wyższej cenie ogromne ilości

Po za tym POLDANOR'u jako takiego już niema😉

• Like 1
Opublikowano

A świniaki w takich fabrykach to czasem nie jadą głównie na produktach wysokobiałkowych typu soja z ameryki?

Dobrze że mleko płaci i kurniki jak grzyby po deszczu stawiają. To nikt ani się nie obejrzy wieźć do poldanoru skoro paszarnie obsługujące inne sektory hodowli płacą nawet 200 zł/t więcej.

Opublikowano
28 minut temu, soltys48 napisał:

Co z tego,z etyle oferują jak kupują duuużo drożej.W ubiegłym roku Tomar lotyń pchał do nichpo znacznie wyższej cenie ogromne ilości

Po za tym POLDANOR'u jako takiego już niema😉

POLDANOR S.A. oddz. Koczała to co to jest ,od wczoraj 750 netto

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, bercik9894 napisał:

Wszędzie te kurniki stawiają??

Raczej lokalnie. Są zgłębia tak zwane i tam jeden na drugim. Ale paszarnie widzę że i 200km produkty dowożą beczkami.

Staszek to że chodzisz przy świniakach, już wiemy. Ale czy oby na pewno przy swoich i czy przypadkiem ostatnio nie zostałeś dyscyplinarnie zwolniony z pracy. Zapytam w prost, czy poniższy news jest o tobie?

https://www.o2.pl/artykul/holandia-znaleziono--martwych-swin-mial-ich-dogladac-polak-6291675945318529a

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

A świniaki w takich fabrykach to czasem nie jadą głównie na produktach wysokobiałkowych typu soja z ameryki?

Dobrze że mleko płaci i kurniki jak grzyby po deszczu stawiają. To nikt ani się nie obejrzy wieźć do poldanoru skoro paszarnie obsługujące inne sektory hodowli płacą nawet 200 zł/t więcej.

Widać że znasz się na hodowli jak świnia na gwiazdach 🤩

8 godzin temu, damianzbr napisał:

Raczej lokalnie. Są zgłębia tak zwane i tam jeden na drugim. Ale paszarnie widzę że i 200km produkty dowożą beczkami.

Staszek to że chodzisz przy świniakach, już wiemy. Ale czy oby na pewno przy swoich i czy przypadkiem ostatnio nie zostałeś dyscyplinarnie zwolniony z pracy. Zapytam w prost, czy poniższy news jest o tobie?

https://www.o2.pl/artykul/holandia-znaleziono--martwych-swin-mial-ich-dogladac-polak-6291675945318529a

Jedni stawiają inni likwidują co myślisz że ludzie zaczną więcej drobiu kupowaćć? Nie od dziś wiadomo że to najgorsze mięso jak myślisz dlaczego jest tak tanie?Jeszcze trochę i bańka drobiarska pęknie

Opublikowano

Ekipa świniarzy zaczęła prężniej działać na forum, chyba im wyższe ceny zaczynają coraz bardziej doskwierać. A to dopiero początek sezonu. I wagony nie stoją na granicy. Co to będzie za parę miesięcy.

Jedni likwidują świniaki, drudzy zaczynają, i co myślisz stasio zaczną więcej świniaków kupować. Nie od dziś wiadomo, że świńskie mięcho jest najgorsze, jak myślisz dlaczego jest takie tanie. Jeszcze trochę i bańka świńska pęknie :D. PRzypomina Ci to coś STASIO?

U nas chłop popycha część pszenicy po 80 netto, inny po 810. 

Opublikowano

No widzisz józek i twoja pszenica nikomu nie będzie potrzebna bo masę zboża ciągną z Ukrainy obecne wzrosty to tylko wynik spekulacji jak bańka pęknie to będzie jazda

Opublikowano
Od jakiegoś miesiąca śledzę to forum, bo mam w magazynie i silosach okolo 400ton pszenicy i jestem zażenowany jedna osoba! Dzis wszedlem na forum i nie wytrzymałem.. ludzie gdzie jest administrator? Ten cały Staszek to niespełna rozumu istota trolujaca na tym forum, jakby nie miał zajęcia czy rodziny...
Opublikowano

Staszek ma zajęcie , dobrze płatne - sianie zamętu na forum. Poczytajcie jego posty w innych tematach - na niczym się nie zna, pisze takie głupoty, że aż żal. Jedynym rozsądnym wytłumaczeniem jest tylko to, że sieje zamęt za pieniądze.

• Like 1
Opublikowano

Ale co ja złego robię? Piszemy tu na temat cen koledzy twierdzą że ceny będą rosły bo zboża mało ale czy od wzrostu cen go przybędzie? Zbożem spekulują bo ono może leżęć sianiem paniki chcą wywołać wzrosty a to wcale nie jest korzystne dla sprzedających

Jaho Ty na czym się znasz oprócz głupot że zboża brakuje wszedzie ? Jak by tak było to w nocy by Ci je wynieśli i nawet nikt by nie pytał po ile

6 minut temu, Konrad2510 napisał:

Od jakiegoś miesiąca śledzę to forum, bo mam w magazynie i silosach okolo 400ton pszenicy i jestem zażenowany jedna osoba! Dzis wszedlem na forum i nie wytrzymałem.. ludzie gdzie jest administrator? Ten cały Staszek to niespełna rozumu istota trolujaca na tym forum, jakby nie miał zajęcia czy rodziny...

Sprzedawaj szybko ceny są dobre długo się nie utrzymają

Opublikowano

Ty na serio jesteś takim barankiem, Stasiek? Jasne, że od wzrostu cen zboża nie przybędzie, ale chyba słyszałeś o takim ustrojstwie jak "wolny rynek"? I że to popyt i podaż kształtują cenę? 

Taki kozak jak Ty "myśli" sobie: towaru mało, ale i tak nie podniosę ceny, chłopki nie będą mieli komu sprzedać i będą się sami prosić, żebym od nich kupił za co łaska, czyli "pińćset".

A teraz wyobraź sobie, co się może dziać z cenami, kiedy wyjdzie na jaw, że są braki towaru na rynku? Według takiego cwaniaczka jak Ty cena powinna i tak stać jak drut? No, maładiec!

• Like 1
Opublikowano

Wcale tak nie myślę ceny wzrosły o 30 % więc skąd wnioski że cena stoi? A towaru nie brak puki co może się okazać z biegiem czasu że jest go nadmiar

Jak by było tak jak piszesz to dlaczego rzepak trzyma ubiegłoroczne ceny? Czyżby susza go nie dotyczyła?

Opublikowano

Jak prognozujesz nadmiar i wysyp towaru, to dokup sobie drugą taczkę za wczasu, bo później zasypią Cię tą pszenicą za pińcet i na jedną taczkę Ci się nie zmieści.

Opublikowano
23 minuty temu, kissmy... napisał:

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Pszenica 14 860-870
Pszenica 12,5 840-850
Rzepak 1620-1650
Groch 870-880
Owies 640-680
Pszenzyto 760-770

zyta juz nie skupuja?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v