Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

Czemu mam się pocieszć? Ja nie będę kupował a przyczepę jak kupię to myślisz że ma dla mnie znaczenie czy po 600 czy po 700 będzie u mnie każdy trzyma czeka na cenę oby się doczekał

Myślisz że mi drogie zboże przeszkadza ? Nawet lepiej b o świnie będą drogie

Masz tyle zboża a zaraz po zniwach już kupowałeś jednocześnie prognozując że stanieje w zimę bo wszyscy wstrzymują sprzedaż. Zawsze jest tak ze swiniak drożeje wraz ze zbozem? Jesli tak to co ci przeszkadza że zboże będzie po 700 600 czy 1000 pln/t ?  Świniarnia to musi być fajny interes- zawsze swoje zarobią bo cena produktu podąża za ceną zboża . Zupełnie jak Orlen 😷

Opublikowano (edytowane)

Kurde, a ja jutro mam podpisywać umowę na sprzedaż pszenicy paszówki z odbiorem do 10 września po 820 netto.

Czy może robię błąd bo we wrześniu po 900 będzie?? 😯

Tylko w sumie kasę mam mieć w tym tyg. tylko muszę im przetrzymać te 3 tyg..

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
2 godziny temu, Maaxx napisał:

Czy cena na kukurydzę 700 netto z odbiorem jest dobra na dziś ?

Trochę słaba. Można dostać co najmniej 50 zł więcej. Sam nie wiem czy jeszcze czekać, czy już powoli wypychać.

Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

Kurde, a ja jutro mam podpisywać umowę na sprzedaż pszenicy paszówki z odbiorem do 10 września po 820 netto.

Czy może robię błąd bo we wrześniu po 900 będzie?? 😯

Tylko w sumie kasę mam mieć w tym tyg. tylko muszę im przetrzymać te 3 tyg..

Podpisuj 80 zł to nie pieniądze dla takiego biznesmena z przyczepą pszenicy

To pewnie  mały wieśniak że nie ma gdzie wsypać tej przyczepy

9 godzin temu, Ulman napisał:

Masz tyle zboża a zaraz po zniwach już kupowałeś jednocześnie prognozując że stanieje w zimę bo wszyscy wstrzymują sprzedaż. Zawsze jest tak ze swiniak drożeje wraz ze zbozem? Jesli tak to co ci przeszkadza że zboże będzie po 700 600 czy 1000 pln/t ?  Świniarnia to musi być fajny interes- zawsze swoje zarobią bo cena produktu podąża za ceną zboża . Zupełnie jak Orlen 😷

Nie zawsze ale w tym roku nie ma wyjścia kurczak w górę to i świnia za nim podąża

10 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Staszek a co ty na to z początkiem lipca kiedy skosilem jeczmien i plon był 40 % mniejszy a niż w 2017 przewidywalem cenę jęczmienia na 800 netto brakuje jeszcze tylko 50 zł słyszałem że Duńczycy ciągną jeczmien z Czech Węgier Słowacji bo będzie im brakowało do wykarmienia świnek Aktualna oferta cenowa Wytwórnia Pasz Cedrop Ligota Dolna koło Kluczborka ul. Przemysłowa 9: Pszenica- 800zł netto; Kukurydza- 770zł netto; Kukurydza mokra 30%- 480zł netto; Pszenżyto- 720zł netto; Jęczmień- 750zł netto; Żyto- 640zł netto; Owies- 550zł netto; Pozdrawiam CEDROB Adrian Świderek.

zaznaczam pszenica może być jak to Staszek mówi poślad oby wilgotność była w normie i robaka nie bylo

Jasne pewnie pszenicę po 900 będą świnki karmić dobry rok się zapowiada dla trzody wysokie ceny żywca pewne

Opublikowano

Dania zawsze była importerem zboża bo to kraj 7 razy mniejszy jak Polska więc co w tym dziwnego że importują to tak jakby rolnik miał 1 ha ziemi i 1000 tucznika

Opublikowano
49 minut temu, staszek131415 napisał:

Dania zawsze była importerem zboża bo to kraj 7 razy mniejszy jak Polska więc co w tym dziwnego że importują to tak jakby rolnik miał 1 ha ziemi i 1000 tucznika

Za to ty masz jedną świnię troche macior i tuczników zgadnij kto jest tą świnią.... To że ktoś ma mniejsze obszarowo gosp. Nie znaczy że jest wieśniakiem - wyznacznikiem wieśniactwa jest chociażby brak manier tak jak to u Ciebie właśnie jest....

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, BENNY82 napisał:

Za to ty masz jedną świnię troche macior i tuczników zgadnij kto jest tą świnią.... To że ktoś ma mniejsze obszarowo gosp. Nie znaczy że jest wieśniakiem - wyznacznikiem wieśniactwa jest chociażby brak manier tak jak to u Ciebie właśnie jest....

To że ktoś ma maniery nie znaczy że nie jest burakiem jak Ty

Opublikowano

A co w tym dziwnego? Bez sensu podawać ceny jak co niektórzy których tak nikt nie dostaje

Opublikowano

Ale czemu twierdzisz że nikt nie dostaje, to że taki janusz biznesu jak ty nie da takiej ceny nie znaczy że skup tyle nie da... Ty wogóle masz ziemię że tydzień po żniwach zboże kupujesz dla świń czy skarmiłeś już swoje ?😅

Opublikowano

staszek131415 napisał:

importowali pewnie z Niemiec lub Polski bo blisko np z Szczecina do Danii może z 400 kilometrów ale już z Węgier troszkę dalej i im się opłaca importować bo wiedzą że z wzrostem cen zboz wzrosną kiedyś też ceny wieprzowiny

Opublikowano

Że też ktoś tam jeszcze wozi towar. A może nie wozi. Wszystkie duże paszarnie na dzień dobry mają cenę 800 netto a większe ilości to i potargować się można o więcej. 

A tu piszesz że jakieś cwaniaki kupują konsumpcję po 810 brutto. Kpina jakaś.

Opublikowano

Byś chciał być tak stale dymany nie ma się z czego cieszyć jak zbiory słabe bo tak wychodzi taniej jak w zeszłym roku

Opublikowano
6 godzin temu, BENNY82 napisał:

To nie świnia to osioł

4 godziny temu, staszek131415 napisał:

A co w tym dziwnego? Bez sensu podawać ceny jak co niektórzy których tak nikt nie dostaje

To sa normalne ceny na lubelszczyźnie. U nas zawsze jest ok 80-100 pln taniej jak w pomorskim więc nie dziwne że tam dostaną spokojnie ponad 800

23 minuty temu, damianzbr napisał:

Że też ktoś tam jeszcze wozi towar. A może nie wozi. Wszystkie duże paszarnie na dzień dobry mają cenę 800 netto a większe ilości to i potargować się można o więcej. 

A tu piszesz że jakieś cwaniaki kupują konsumpcję po 810 brutto. Kpina jakaś.

Mamy najbliżej ukraine i najdalej do portów. Nikt nie da tyle co na kujawach czy na żuławach.

Jak ktoś widzi w tym interes to niech kupuje po 750 na lubelsczyźnie i sprzedaje po 850 w porcie.

Staszek - na lubelszczyźnie tak tanio ze możesz przyjeżdzać i nakupić taniego zboża😷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v