Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TomiAgroKujawy napisał:

Jeden normalny i rozsądny.

No nie zgadzam się z tym To ze 38 mln. Polaków zjada coraz mniej wieprzowiny za to 2 miliardy Chińczyków coraz bardziej lubi świniaka i skoro 10 Polskich producentów upadnie to znajdzie się jeden Duńczyk który wyprodukuje te mięsko dla Chińczyka

Opublikowano

Ale to prawda . Wiesz dlaczego tak się dzieje ? Nasze kiełbasy i inne tam , są robione głównie z taniego i kiepskiej jakości mięsa z zachodu . Polakom coraz mniej smakuje to świństwo i taki efekt .

Opublikowano

pawel885 napisał:

Rzucili Ci te 500+ razy ileś tam i teraz można gospodarzyć xD Temat jest o cenach pszenicy i jest ona droga tak jak pisałem od początku roku a trole dostały sraczki i teraz piszą że co z tego że jest droga jak za rok będzie tania xD

Ja miesiąc temu pisałem że jak dojdzie do 900 to sprzedam i wszyscy mnie wyśmiewali a teraz piszą bo wiedzą co będzie za rok czy dwa że będzie urodzaj i cena poleci w dół ja liczę na dobre plony lecz zawsze zostawiam sobie furtkę otwarta że w razie suszy która może zdażyć się w następnym sezonie trzymam dłużej Zboza licząc na lepsze ceny jak to kiedyś starsi rolnicy mówili 7 lat dobrych i 7 lat suszy a były takie okresy w historii rolnictwa

Opublikowano
7 minut temu, KrystianBieniek napisał:

No nie zgadzam się z tym To ze 38 mln. Polaków zjada coraz mniej wieprzowiny za to 2 miliardy Chińczyków coraz bardziej lubi świniaka i skoro 10 Polskich producentów upadnie to znajdzie się jeden Duńczyk który wyprodukuje te mięsko dla Chińczyka

Chińczycy sa na dorobku i wieksze spozycie wieprzowiny świadczy o wzroście zamozności i siły nabywczej. U nas konsumpcja swininy bedzie maleć na rzecz wołowiny ryb i drobiu.  

Opublikowano

Ulman napisał:

7 minut temu, KrystianBieniek napisał:

Chińczycy sa na dorobku i wieksze spozycie wieprzowiny świadczy o wzroście zamozności i siły nabywczej. U nas konsumpcja swininy bedzie maleć na rzecz wołowiny ryb i drobiu.  

Zgoda ale Chińczyków jest 50 razy tyle co Polaków ja próbuję zachęcić naszych chodowcow trzody to przetrzymania ciężkich miesięcy i patrzenia w przyszłość z nadzieją bo jeśli Chińczyk zje to Stasiu sprzeda świniaka a nie Duńczyk a ja będę miał możliwość Stasiowi sprzedać jeczmien po dobrej cenie i nie czekać na Duńczyk a który przyjedzie po mój jeczmien bo dochodzi koszt transportu

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, pawel885 napisał:

Przyczepę pszenicy to ja wysiewam staszek.... Żeby nie 500+ to nadal byś karmił świnie zlewkami i pokrzywami a tak to chociaż pszenżyta trochę powąchają ^_^ Teraz rusza wyprawka+ to może poideł się doczekają 

No to szacun wysiać przyczepę pszenicy to musisz być obszarnik że hoho :P bawią  mnie tacy ludzie o mają kawałek pola a mówią jakby pół europy żywili pewnie całą noc telefony odbierałeś z młyna że jak rano pszenicy nie przywieziesz to chleba w biedronce zabraknie?;)

Opublikowano

Biedny ten stasio..... A wy po co mu odpisujecie ? Po kiego bym z nim pisal od lat juz pierdzieli jak potluczony ale tylko przez tych co mu odpisuja. Przeciez ten czlowiek zawsze pisze ze ceny nie bedzie itp . 

Opublikowano

On jest oderwany od rzeczywistości, a w innym temacie pisze że w grudniu trzoda będzie po 10zł bo zboże drogie xD Także stasio zamiast zaśmiecać forum swoimi zaburzeniami urojeniowymi to na OLX i poluj na okazje. Tylko kup zgrzewkę plaka żeby twój rydwan w TDI był zawsze gotowy do startu - noce coraz chłodniejsze- inaczej ktoś ci sprzątnie sprzed nosa poślad z zielskiem i robakiem za 500 i wsypie do pieca 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

On jest oderwany od rzeczywistości, a w innym temacie pisze że w grudniu trzoda będzie po 10zł bo zboże drogie xD Także stasio zamiast zaśmiecać forum swoimi zaburzeniami urojeniowymi to na OLX i poluj na okazje. Tylko kup zgrzewkę plaka żeby twój rydwan w TDI był zawsze gotowy do startu - noce coraz chłodniejsze- inaczej ktoś ci sprzątnie sprzed nosa poślad z zielskiem i robakiem za 500 i wsypie do pieca 

Napisałem to z ironią ale taki prostak jak Ty nie zrozumie bo mysli tylko czy swoją przyczepę wysiać czy może jednak opchnąć po 1000 :P

15 minut temu, jahooo napisał:

Suszko bierze jak leci, ale wtedy cena 620

A miało być po 900 :P

Opublikowano

Nie ma co się podniecać, dziś też kolejek nie ma. Że jakieś staszki przywiozą tone pszenicy po 620 to nie rzutuje na całość. U mnie sąsiedzi po kolei pchają całe wanny po 25t po 740-780 netto. Nie pytałem gdzie ale to już 4 auto które widzę w tym tygodniu.

Opublikowano

po ile paszówka w Lubelskim okolice Bychawy/Jbn/Krzczonów ?

Opublikowano

Nie, po prostu ludzie mają nadwyżki na przyczepach i trzeba to opchnac co nie znaczy oddać za bezcen do lokalnego skupu. Akcja uświadamiania sąsiadów że są pośrednicy co podstawią auto i dadzą lepsza cenę przynosi efekty. Zamiast ciągać się z przyczepami po 620 do lokalnego skupu laduja auto po 100 czy 150zl drożej. Parę złotych w kieszeni i czas zaoszczędzony, ciągnik też na wodę nie jeździ. 

Opublikowano (edytowane)

Konsumpcja 780 netto, paszowa czy jak to teraz ładnie nazywaja pszenica zwyczajna :D 750 netto. Różnica się zmniejszyła między nimi, ruch jest głównie tiry czyli zapewne pośrednicy. 

Jaką znowu jedynkę z przodu ? Nic takiego nie będzie miało miejsca, będzie drogo, ale bez przesady, zeszłe lata były rekordowe, zapasy jakieś są, a i nie wymarzło pół świata jak z 8 lat temu. 

Edytowane przez grego
Opublikowano
Dnia 7.08.2018 o 22:29, kissmy... napisał:

Telefony:
537589898 535915388, to nie reklama każdy pośrednik z północy da co najmniej tyle samo, własny transport się nie opłaca, najęty zawsze wychodzi taniej, szczególnie ogarnięty przez odbiorcę

a czy mógł byś napisać do jakiej firmy są te numery, było by lepiej wiedzieć gdzie sie dzwoni ;-)

Opublikowano (edytowane)

Good grains, ale są pewniejsze podmioty: cargill, glencore, Adm i wiele krajowych: agrolom, ampol-merol, chemirol, lechpol, osadkowski, HaGe, agro-sieć, dawne dalgety, jabłkowo i wiele innych, nazwy się oczywiście zmieniają, ale warto wykonać nawet 20 telefonów dziennie dla tych kilku złotych na tonie i kilkuset przy składzie

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 880-900
Psze 12,5 880-890
Psze z gorszym param 830-850
Rzep 1630-1660
Pszenzyto 740-750
Zyto 720-740
Chyba ostro dzwonicie;) korekta wskazuje na zdrowy wzrost, ale nie wiem czy jest uzasadniona

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v