Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w tym roku mniej nakoszone, więc jest gdzie przetrzmać, w tamtym roku prosto ze żniw sprzedawałem chyba 90 czy 100 zł na tonie mniej jak w zimę, bo się nie miesciło, w tym przetrzymam wszystko.

Opublikowano
7 godzin temu, melon10641 napisał:

W Tyszowcach pow. Tomaszów Lubelski pszenica  po 630 brutto i kolejka małorolnych, same stare 60tki trochę zetorow z małymi przyczepkami. I tak mają po 2-4 tony.

Tak to jest ale to się skończy jeszcze tak ze 2 tygodni i koniec cen po 630 zł , zacznie się po 800 zł paszowa bo nikt już nie powiezie z tych mało rolnych bo teraz sprzedali i zacznie się prawdziwy skup , anie wyzysk .

Opublikowano
50 minut temu, pio25w napisał:

To że gdzieś jakiś małorolny co ma morgę w 5 kawałkach sprzeda po 600 nie znaczy że takie są obecnie ceny!  To tak jak Ty Stasiu sprzedaż 2,  3 świnki i dostajesz dużo mniej od tego co sprzedaje cały samochód świń na raz .   W moim rejonie paszowa 750netto 

Akurat za cały samochód to dostanie mniej jak za moje kilka sztuk bo po 800 pszenicę od Cibie kupił wię sobie policz kto więcej zarobił 9_9

Opublikowano
4 minuty temu, staszek131415 napisał:

Akurat za cały samochód to dostanie mniej jak za moje kilka sztuk bo po 800 pszenicę od Cibie kupił wię sobie policz kto więcej zarobił 9_9

kurde a ja 3 tys ton opchnąłem po 650

Opublikowano

Akurat Rola miała zawsze najniższe ceny w tym roku ze względu na bliskość portu i opłacany export się poprawili choć nie liczyłbym na te ceny bo pewnie coś tam urwią z eny na potrącenia

Opublikowano

Dokładnie, Rola zawsze miała kiepskie ceny, teraz się trochę poprawili. 

Opublikowano

Jeszcze nie oferują nic bo do tej pory skupowali pszenicę i rzepak na porty, dopiero za jakiś czas będą znać cenę pewnie jak znajdą odbiorców. Jeśli ktoś sprzedawał jęczmień to bym się dowiedział jaka jest orientacyjna cena.

Opublikowano

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 880-900
Psze 12,5 880-890
Psze z gorszym param 830-850
Rzep 1630-1660
Pszenzyto 750-760
Zyto 720-730

widać, że sypią już na statek jak leci, a pozostałe zboża będą gonić pszenicę. Rola też ostro podkręciła cennik, tylko owies stoi pewnie jest go do oporu;)

Opublikowano (edytowane)

Trzech moich znajomych odstawiało do Roli ,te cenniki którymi większość się jara,nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości ,zawozisz próbkę wszystko gra ,łapiesz się na cenę z cennika,przyjeżdzasz z transportem juz nie jest tak różowo potrafią urwać do 10 % z ceny pod byle pretekstem[%zanieczyszczeń na topie],żeby mieli bliżej to wrócili by z powrotem ze zbożem do domu.Realna cena jęczmienia w okolicy ok 650 netto,podobna cena w Roli po wszystkich ich potrąceniach

Edytowane przez ws71
Opublikowano
6 minut temu, ws71 napisał:

Trzech moich znajomych odstawiało do Roli ,te cenniki którymi większość się jara,nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości ,zawozisz próbkę wszystko gra ,łapiesz się na cenę z cennika,przyjeżdzasz z transportem juz nie jest tak różowo potrafią urwać do 10 % z ceny pod byle pretekstem[%zanieczyszczeń na topie],żeby mieli bliżej to wrócili by z powrotem ze zbożem do domu

Trzeba o takich praktykach pisać, ten sezon jest specyficzny i można takie firmy omijać z daleka.

Opublikowano

No jak omijać przecież to rolnicy są właścicielami Roli no ale wiadomo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :P;)

Opublikowano
5 godzin temu, kissmy... napisał:

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 880-900
Psze 12,5 880-890
Psze z gorszym param 830-850
Rzep 1630-1660
Pszenzyto 750-760
Zyto 720-730

widać, że sypią już na statek jak leci, a pozostałe zboża będą gonić pszenicę. Rola też ostro podkręciła cennik, tylko owies stoi pewnie jest go do oporu;)

Żyto to paszowe po tyle biorą? Daj namiary na tą firmę bo nie mogę na necie znaleźć. Przyślij mi na PW aby (ordynatory, stasie i agro kujawy) pseudo handlarze nie mogli odczytać nr. tel.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v