Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektórzy zamiast młócić, siedzą w biurze i odbierają telefony od paszarni :D Blattin, Sano, Wipasz, Golpasz... Hahaha. Jeszcze loda zrobią w cenie?

Opublikowano

Zacznijcie pisać ceny a nie wywody bezpodstawne domysły i jakieś dyrdymały, bo wystarczy 3 dni nie zaglądać do wątku a na 20 postów 3 jest na temat i konkretne informacje wynikające z tematu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TomiAgroKujawy napisał:

Niektórzy zamiast młócić, siedzą w biurze i odbierają telefony od paszarni :D Blattin, Sano, Wipasz, Golpasz... Hahaha. Jeszcze loda zrobią w cenie?

Dokładnie tak, siedzę cały dzień w swoim biurze i pracuję co cię w tym dziwi?

Tak cię boli że cena rośnie, to widocznie jesteś naganiaczem. Proszę cię nie zaśmiecaj więcej tematu swoimi pustymi gadkami. A jeśli chcesz podać cenę podawaj także nazwę podmiotu skupującego tak jak uczyniłem to ja i wszyscy pozostali.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Ulman napisał:

Na matifie dziś pszenica za 195 Eur. Ciekawe czy do końca miesiąca przebije 200?

Długo nie musiałeś czekać, kontrakty na konsumpcję przebiły 200 Euro. Kukurydza też ostro drożeje. Miałem dzisiaj wykosić pszenicę ozimą, ale się nie udało. Ulewa jak cholera. Może po niedzieli pozwoli ściąć? Dobrze, że moje odmiany nie rosną w kłosach tak jak Linus:)

Aha, zapomniałem wkleić linka:

https://www.barchart.com/futures/european/grains?timeFrame=current

Edytowane przez torpedo
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, damianzbr napisał:

Kolejny telefon z oferta od paszarni. Tym razem blattin

Pszenżyto 630 zł/t netto odbiór z pod kombajnu. Jedyny parametr to wilgotność poniżej 15%, porost może być.

Cena na polu powiecie LLU - Łuków.

Co sprzedawać?? Czy trzymać to pszenżyto, w sobotę zamierzałem ciąć.

kto Ci tyle daje ?

PS. Dokładnie, wg mnie w tym roku cena konsumpcji powinna opierać się o 1000zł,   jeśli ktoś daje mniej to po prostu złodziej.

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
3 minuty temu, kamilc017 napisał:

Wczoraj skosiłem prawie sprzedałem już 39840kg z 4ha i jeszcze zostało z 2tony na polu bo mnie deszcz zgonił, plon w tym roku rewelacja jeszcze nigdy mi tak zboże nie sypało.

Jak tak dalej będzie to ceny zmienią kierunek

Opublikowano

Północ opolskigo dziś podwyżka 730 z 710netto za konsumpcje, paszowa bez zmian. Jak tak patrze na te giełdy to jednak mam dziwne wrażenie, że ktoś pompuje balonik... 

Opublikowano
43 minuty temu, staszek131415 napisał:

Spokojnie to że mi tak sypnął to nie znaczy że zaraz ceny pójdą w dół, sporo na zachodzie kraju jest plantacji co sypie 3-4tony i jakoś ceny nie poszły do góry.

Opublikowano
47 minut temu, staszek131415 napisał:

Jak zmienią? Pisałeś ze nie podrożeje bo zapasy światowe to zniwelują . To jak w końcu jest? Idzie pszenica w górę czy nie?

Opublikowano

Z Stasiem szkoda dyskusji on nigdy się nie przyzna do błędu i ciągle na białe będzie mówił czarne 😁 .Na całym świecie plony niższe i cena musiała podskoczyć.  

Oby jeszcze jutro pogoda się utrzymała to kończę żniwa i będzie można w końcu tego szampana wypić 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

kto Ci tyle daje ?

PS. Dokładnie, wg mnie w tym roku cena konsumpcji powinna opierać się o 1000zł,   jeśli ktoś daje mniej to po prostu złodziej.

Napisałem, paszarnia blatini ;) tylko też jestem ich stałym klientem. W tym sezonie z 500 ton im sprzedałem. Praktycznie 2 auta w miesiącu im zasypywałem. W biznesie bardzo ważny jest stabilny partner i każdy o to zabiega. Nieraz im sypałem auto w nocy aby kierowca nie musiał czekać i nie raz sprzedałem im towar gdy sami szukali, a nieraz oni mi kasę wcześniej przysłali gdy poprosiłem.

I chyba dlatego sprzedam jak potrzebują to im pomogę a zimą może oni będą lojalni. Mam pszenżyta 8 ha i patrząc jak sypią zboża u ludzi to moje myślę że da 3t/ha. Więc akurat jedno auto będzie, chyba nie chce mi się tego sypać do silosu a później wybierać łopatą 6ton.. Co się nie zmieści na patelnię najwyżej do BB sobie wsypię będzie akurat na urozmaicenie diety do kurek.

Opublikowano
20 godzin temu, damianzbr napisał:

Ja  nie wiem gdzie oni dokładnie tą siedzibę mają i gdzie wiozą. Wiem tylko że gdzieś w okolice Płońska, to tam ten Raciąż jest?

670 zł/t toś sobie jaja z ciebie robi jakiś pracownik albo po prostu szuka osła. Ale tam mają chyba spory bałagan,bo kiedyś też tak było że tel do mnie sukają zboża dobrze płacą, ale ja wtedy nic  nie chciałem sprzedać. A kolega miał 3 auta pszenżyta, dałem mu nr. zadzwonił do nich a oni że narazie nie potrzebują zboża ale jak coś to od niechcenia mogą kupić i zaproponowali mu cenę 60 zł mniej niż mi xD

Wiesz skup zboża to jak gra w pokera, zwłaszcza w tak trudnym czasie gdy zboża w kraju jest co najmniej połowę mniej a zagraniczne podrożało co najmniej o 50 %. Bo cena za tonę wzrosła, cena EURO wzrosła, no i cena transportu wzrosła.

Ja rozmawiam z panem Sobieckim zawsze, elewar w Drobinie dał 710 konsumpcja 

Opublikowano
21 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Dokładnie tak każdy kto umie liczyć i jest w tej branży to wie że jak jest plon to cena leci a jak nie ma plonu to cena idzie w górę ja już w maju wiedziałem że plonu nie będzie i starej pszenicy nie sprzedałem i mam ja do dziś a i nowa mam zamiar zostawić przynajmniej do grudnia czekam na 900 netto jak pyknie w listopadzie 

Tylko wiesz że nie jesteś sam z tą pszenicą jak i może z rzepakiem z zeszłego roku, w razie slabego plonu zapasy wyrównają rynek. U nas każdy przed zbiorem narzekał na prognozowane plony, a plony są na dobrym poziomie. W punkcie skupu jak ostatnimi laty nie bylo kolejki tak teraz są i nie są to przyczepy po 2 czy 3 tony tylko.

Opublikowano
8 godzin temu, damianzbr napisał:

Napisałem, paszarnia blatini ;) tylko też jestem ich stałym klientem. W tym sezonie z 500 ton im sprzedałem. Praktycznie 2 auta w miesiącu im zasypywałem. W biznesie bardzo ważny jest stabilny partner i każdy o to zabiega. Nieraz im sypałem auto w nocy aby kierowca nie musiał czekać i nie raz sprzedałem im towar gdy sami szukali, a nieraz oni mi kasę wcześniej przysłali gdy poprosiłem.

I chyba dlatego sprzedam jak potrzebują to im pomogę a zimą może oni będą lojalni. Mam pszenżyta 8 ha i patrząc jak sypią zboża u ludzi to moje myślę że da 3t/ha. Więc akurat jedno auto będzie, chyba nie chce mi się tego sypać do silosu a później wybierać łopatą 6ton.. Co się nie zmieści na patelnię najwyżej do BB sobie wsypię będzie akurat na urozmaicenie diety do kurek.

To tak widzimisię że biegasz u nich jak ten piesek na smyczy no i 500 ton im sprzedałeś to pewnie byli zasypani z miesiąc no to faktycznie pewnie jesteś ich strategicznym dostawcą  niezłe bajeczki tu piszesz :P:P

Opublikowano
9 godzin temu, kamilc017 napisał:

Spokojnie to że mi tak sypnął to nie znaczy że zaraz ceny pójdą w dół, sporo na zachodzie kraju jest plantacji co sypie 3-4tony i jakoś ceny nie poszły do góry.

Kamil, a masz może hodowlę, bo dziwnie jakoś wysokie plony osiągają w tym roku hodowcy trzody chlewnej :D. Ale jak słusznie zauważyłeś plantacja 4 ha, a np 150 ha po 3 tony i stasio pójdzie wnet z torbami jak zobaczy jedynkę z przodu w dziale "Ceny pszenicy".

10 godzin temu, Ulman napisał:

Grubo. Ciekawe co spowodowało taka reakcje rynku. Jakieś nowe prognozy zbiorów opublikowano?

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/17139-jjjj

Pewnie to te informacje, dzisiaj w czikago ponownie rośnie. 40 dolców w 1 dzień to ładny wynik.

U nas przeskok w ciągu tygodnia z 630 na 700. Farmer Głubczyce. Reszta trzyma poziom 680 netto, ale wiele osób oddaje na przechowanie

Opublikowano

JozB napisał:

1 godzinę temu, marko-kolo napisał:

staszek widzę ceny pszenicy dyktuje ...cyrk na kołach :D

I się dziwisz że ceny dalej takie niskie :D.  Ale już chyba każdy zauważył że wszyscy portkami trzęsą. NAWET ordynator, który dalej sunie twarde argumenty przemawiające za niższymi cenami :D. Pszeniczka już blisko 200 euro. qq 180. Myślę Ulman, że 200 euro szybciej pęknie niż obstawiałeś.

Stasiu dawaj na olx kupuj, to zostaniesz w miesiąc milionerem. A miały być, jak to często piszesz "stabilne ceny na rynku zbóż" :D. Oby nie były stabilne na rynku świniaków przez ASF

No i już mamy 200 Euro jestem ciekaw czy pójdzie dalej w górę bo 200 euro to taka magiczna poprzeczka

TomiAgroKujawy napisał:

Chłopie żal ci d..e ściska zobacz to na matif mamy 200 Euro https://www.agrolok.pl/notowania/notowania-cen-pszenicy.htm Indykacje ADM Chroscina: Pszenica 2018: 14/77 - 735 12,5/76 - 725 paszowa - 690

TomiAgroKujawy napisał:

Dokładnie, ceny, a nie wróżby.

Akurat twoje posty mają tyle do czynienia z cenami

Opublikowano
39 minut temu, JozB napisał:

Kamil, a masz może hodowlę, bo dziwnie jakoś wysokie plony osiągają w tym roku hodowcy trzody chlewnej :D. Ale jak słusznie zauważyłeś plantacja 4 ha, a np 150 ha po 3 tony i stasio pójdzie wnet z torbami jak zobaczy jedynkę z przodu w dziale "Ceny pszenicy".

Hodowli żadnej nie trzymam już łooo z 8lat. W tym roku gdzieś rok podpasował, stanowisko po rzepaku opady deszczu też w miarę na przyzwoitym poziomie i efekt końcowy jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v