Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, pio25w napisał:

Sam w sklepie byłeś? Pewnie  pieniążków nie wziąłeś   to nic dziwnego że Ci chlebka nie chcieli sprzedać 😁

Limit na zeszycie wyczerpany to i sprzedać nie chcą

Opublikowano

A to masz limit ustalony no popatrz, jak ceny nie wzrosną to mogą jeszcze Ci obniżyć jak chlebek podrożeje :P

Opublikowano

Zależy od rejonu. U mnie było tak naprawdę padało w piątek rano w sobote i niedzielę ale raczej w godzinach południowych więc do wieczora lekko przewiało łan. Od poniedziałku rano do dziś ok 16 00 ani kropli. Dziś 9 mm w 20 minut a potem znowu wiaterek.. Za 3 dni będzie wiadomo jak kombajny ruszą w pole.

Elewarr Lubycza królewska - paszówka 620 , zwyczajna - 650 , konsumpcja 680 netto.

Opublikowano (edytowane)

Opadanie miałem 425 przed deszczami. A żeby łapało paszówkę musi być mniej niż 200 wiec nie ma szans żeby po 3 dniach deszczu opadanie tak spadło. Jak by padało co chwile deszcz słonko deszcz i tak w kółko to wtedy opadanie drastycznie spada

Edytowane przez Macius
Opublikowano

JozB napisał:

A co ciekawe ponownie zaczynają iść giełdy do góry. Niebawem będzie 190 eurasów. Jeszcze popada, tydzień bez koszenia, ponownie popada i stasio będzie mógł furmankę pakować i przeprowadzać się na ukrainę, żeby w Polszy nie zbankrutować. U nas patrzę w cenniku gościa skreślone 630 netto na 680. Nie spodziewali się podwyżek. Niedługo i tą cyfrę skreślą. Teraz spokojnie 700-720 netto i to gotówką idzie dostać. Jednakże jak pisał ws71 plon 1,7 tony/ha w porównaniu z poprzednim rokiem powoduje, że ten rok i tak pod względem finansowym może być gorszy. A trolki forumowe zaraz napiszą, że u nich na 15 ha plon 6-7 ton i będą szacować rekordowe plony. Czekajcie do września. W tym roku pogoda dyktuje ceny, nie spekulacja. Kolega z opolskiego z forum, który miał 200 ton zapewne ma satysfakcję, że nie sprzedał, jak wszyscy panikowali. Prawda Krystian Bienek?

Jedno auto sprzedałem a 5 jeszcze mam na składzie w Komagra Kluczbork z gęstościa 76.6 i białkiem 13.8 no to po tych deszczach na nową pszenicę o takich parametrach nie licze

Opublikowano

ansu napisał:

47 minut temu, iron napisał:

zdziwił byś się

3 dni ciepło i mokro wystarcz by opadanie spadło poniżej 200s!

dokładnie.jesli pszenica jest już dojrzała to nawet po dwóch dniach deszczu z temp.ok.20 stopni i mamy porost

Opublikowano

Jak czym tanim zbożem paszowym którego w tym roku nie zabraknie

Opublikowano

Ja zawsze pszenice pryskam sklejaczem łuszczyn i nigdy po paru dniach deszczu drastycznie parametry mi niespadły. W niedziela-poniedziałek sprawdze o ile spadło :) Ale napewno nie tak jak piszecie

Opublikowano

Staszek Ty to naprawdę masz urojenia, zboża mało, zbiory ciężkie a ty już widzisz pszenicę po pincet....  A historia pokazała nie raz że jak nie ma towaru to towar drogi i skupy nie wybrzydzają bo zostaną z niczym 

14 godzin temu, staszek131415 napisał:

A to masz limit ustalony no popatrz, jak ceny nie wzrosną to mogą jeszcze Ci obniżyć jak chlebek podrożeje :P

Takim jak ja konta na zeszycie nie chcą zakładać bo nie mam 500+ xD

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Macius napisał:

Ja zawsze pszenice pryskam sklejaczem łuszczyn i nigdy po paru dniach deszczu drastycznie parametry mi niespadły. W niedziela-poniedziałek sprawdze o ile spadło :) Ale napewno nie tak jak piszecie

podbijam

Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

Staszek Ty to naprawdę masz urojenia, zboża mało, zbiory ciężkie a ty już widzisz pszenicę po pincet....  A historia pokazała nie raz że jak nie ma towaru to towar drogi i skupy nie wybrzydzają bo zostaną z niczym 

Takim jak ja konta na zeszycie nie chcą zakładać bo nie mam 500+ xD

A na co komu taki towar? Co z tym mają potem zrobić? Zapasy zniwelują niższe zbiory

Opublikowano

pszenica na MATIF przekroczyła 190 e = około 820 złotówek. Do końca lipca dobije do 900 zł/t jak myślicie?

Jak tu pisali w maju że pszenica będzie po 1000zł to się trochę śmiałem. A teraz ten scenariusz zaczyna się faktycznie realizować..

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

pszenica na MATIF przekroczyła 190 e = około 820 złotówek. Do końca lipca dobije do 900 zł/t jak myślicie?

Jak tu pisali w maju że pszenica będzie po 1000zł to się trochę śmiałem. A teraz ten scenariusz zaczyna się faktycznie realizować..

Damian już nieaktualne. Prawie 192 euro. 200 euro będzie jak nic. Najpierw zbierzmy, potem trzymajmy. Zbiory pokażą, że te 900 stów,to będzie minimum. Ja na razie obstawiam 800 netto.Na płd ma być teraz tydzień pogody, więc trochę jeszcze konsumpcji ludzie, bynajmniej tu nakoszą. Skupy mogą się nie kwapić, bo kontrakty podpisane, a nieroby dopłacili kiedyś do interesu? I rząd za te nasze paszarnie się wezmie. Coś w tv mówili o omijaniu pośredników, ale chyba chodziło o warzywa i owoce. Bynajmniej jakaś kontrola się zaczyna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v