Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, koniu napisał:

Kawałek 10ha pszenicy ostrogi na gorszej ziemi skoszony. Plon 6,7t. Białko 14,5%, wilgotnosc 12,0, gluten 32%, gęstość 82%

Koniu zawsze pisze konkrety. A reszta podnieca się dowalaniem Staszkowi, który robi sobie zwyczajną bekę. Dzieciaki. Potwierdza się więc, że na dobrej ziemi 8-9 sypie.

Opublikowano
52 minuty temu, koniu napisał:

Kawałek 10ha pszenicy ostrogi na gorszej ziemi skoszony. Plon 6,7t. Białko 14,5%, wilgotnosc 12,0, gluten 32%, gęstość 82%

Ile N w ilu dawkach ? 4 klasa? 

Opublikowano
17 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Koniu zawsze pisze konkrety. A reszta podnieca się dowalaniem Staszkowi, który robi sobie zwyczajną bekę. Dzieciaki. Potwierdza się więc, że na dobrej ziemi 8-9 sypie.

On nie robi sobie beki, jest zwyczajnie opózniony w rozwoju, znaczy się niedorozwinięty. Przykładów nie ma co przytaczać, bo jeszcze ktoś napisze, że "to dla beki robi". Sypie te 8-9, ale na 5 procent areału w Polszy. Kombinat rolny Kietrz zbiera do 35 procent mniej niż w ubiegłym roku. A jak tomiagrokujawy miałbyś takie ziemie, agrotechnikę i całą resztę jak oni, to byś był pierwszym rolnikiem w tejże Polszy.A i klasa ziemi - lwia część 1 i 2 klasa. Także sobie trole i trolki wybijcie te 600 zeta z głowy i te uogólnianie, że jak komuś sypnie 7 ton na gorszej ziemi, to na lepszej musi być 9 ton, nawiązując do przykładu kombinatu.  Jeżeli coś w tym roku będzie, to kukurydza w tych miejscach, gdzie popadało w odpowiednim momencie. Ale jeżeli ktoś napisze że mu  sypnie te 15 ton, to zaraz "profesor" pokroju s.12345 stwierdzi, że plon będzie w całej Polsce, a "ceny pozostaną stabilne" :D .

Tak jak się spodziewałem, nikt z trolli nie odpisał, dlaczego tak się zaciekle tu udziela. W końcu zarobimy Panowie. Trzymajcie do oporu!

Opublikowano
21 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Koniu to już kilka razy był gaszony na tym forum i cały czas meandruje po między zawodami i raz był rolnikiem , potem sie okazało że tata ma gospodarkę , następnie że w skupie pracuje , ot taki bajkopisarz jak ich wiele więc nie róbcie z niego fachowca bo pewnie nawet 18 lat nie skończył a wasze kółko wzajemnej adoracji na wzajem się wychwala , jeśli pisze już konkrety to konkretne ale bzdury . Jak znów zacznie się udzielać to go ktoś zgasi i znów zaszyje się na miesiąc :) .

Jego wpis nie trzyma się logiki , połowa lipca wilgotność 12 % białko 14 ????  nowy model rolnictwa , wegetacja skrócona parametry podniesione , szkoda że nie napisał że kombajn nie robił od razu mąki i po paczkował :) , a jak by doczekała sierpnia to by zbierał gotowy chleb .

Opublikowano
27 minut temu, Taurus83 napisał:

Ile N w ilu dawkach ? 4 klasa? 

N1 saletra 250kg i N2 Mocznik z ureazą 150kg. Ziemia 3b.

23 minuty temu, Bzyk333 napisał:

Też jestem ciekaw jaka klasa ziemi

IIIb

Opublikowano
33 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Stasio to zwyczajny obibok bez zajęcia.

codziennie od ranka do północy siedzi na kompie i te pierdoły wypisuje

Opublikowano
3 minuty temu, marks50 napisał:

Koniu to już kilka razy był gaszony na tym forum i cały czas meandruje po między zawodami i raz był rolnikiem , potem sie okazało że tata ma gospodarkę , następnie że w skupie pracuje , ot taki bajkopisarz jak ich wiele więc nie róbcie z niego fachowca bo pewnie nawet 18 lat nie skończył a wasze kółko wzajemnej adoracji na wzajem się wychwala , jeśli pisze już konkrety to konkretne ale bzdury . Jak znów zacznie się udzielać to go ktoś zgasi i znów zaszyje się na miesiąc :) .

Jego wpis nie trzyma się logiki , połowa lipca wilgotność 12 % białko 14 ????  nowy model rolnictwa , wegetacja skrócona parametry podniesione , szkoda że nie napisał że kombajn nie robił od razu mąki i po paczkował :) , a jak by doczekała sierpnia to by zbierał gotowy chleb .

Zapraszam pod ząbkowice śl. Wszyscy koszą pszenice, jęczmienie jare stoją. Nie bede sie.zniżał do Twojego poziomu. Czy gospodarka taty czy moja to jeden pies, nie szukaj sobie problemu. Co do wieku masz wszystko na.moim profilu, mam 28 lat. Wyluzuj...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gomez181 napisał:

młyn Kluczbork startuje z cena 670zl za ogólną użytkowa. czekać na lepsza cene ? plony sporo,mniejsze

Koledzy wyżej radzą by czekać najwyżej im naubliżasz potem a może Ci dopłacą

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

Stasio to zwyczajny obibok bez zajęcia.

codziennie od ranka do północy siedzi na kompie i te pierdoły wypisuje

Jak tam Twój poślad chętni już stoją z workami?:P

Przed chwilą, K100 napisał:

kuj-pom 

plon pszenicy 2.8-3.5t/ha 

ceny od 650 -740zł/t

Jak posiałeś na piachu to się nie dziw

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Ale ja nie mam problemu czy sprzedam go taniej czy drożej B|

Zobacz czy te Twoje blondynki z głodu Ci nie pouciekały bo tak im sępisz na jedzenie :D

Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Jak masz tak pierd.olić  pitu pitu  to lepiej nic nie pisz bo nie wnosisz konkretów w temacie 

• Like 1
Opublikowano
Marks50 walnij się łeb zanim coś napiszesz znam konia osobiście i wiem jak i co.a po za tym jemu to wali co pisze Stasiu czy taki człowiek jak ty ale niestety taka jest prawda a parametry jego pszenicy widziałem na własne oczy .
  • Like 2
Opublikowano
10 minut temu, koniu napisał:

Zapraszam pod ząbkowice śl. Wszyscy koszą pszenice, jęczmienie jare stoją. Nie bede sie.zniżał do Twojego poziomu. Czy gospodarka taty czy moja to jeden pies, nie szukaj sobie problemu. Co do wieku masz wszystko na.moim profilu, mam 28 lat. Wyluzuj...

Grozisz mi :) mam się bać ? bo w profilu nie pisze że jesteś mściwym i nie zrównoważonym :) To w końcu kto to zbiera tata czy ty ? A może ci ktoś podpowiedział na skupie jak zamiatałeś :) . Musisz się określić w profilu :) .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Staszek, kup ty sobie tą pszenice po 500, pszenzyto po 400, zrób kiszonkę z kuku i dorób się na tych śwyniach to wszystkim wyjdzie  to na zdrowie

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 minuty temu, marks50 napisał:

Grozisz mi :) mam się bać ? bo w profilu nie pisze że jesteś mściwym i nie zrównoważonym :) To w końcu kto to zbiera tata czy ty ? A może ci ktoś podpowiedział na skupie jak zamiatałeś :) . Musisz się określić w profilu :) .

I znowu mu grożą xDxDxD

Opublikowano
6 minut temu, iron napisał:

Marks50 walnij się łeb zanim coś napiszesz znam konia osobiście i wiem jak i co.a po za tym jemu to wali co pisze Stasiu czy taki człowiek jak ty ale niestety taka jest prawda a parametry jego pszenicy widziałem na własne oczy .

Ty się chwalisz czy się żalisz ? Ja konia nie znam ale wiem jakie bajki pisał  przednio w tym temacie więc wiarygodność zerowa więc nie podważam  waszej przyjaźni , ale poczytaj co pisał wcześniej , może w realu zyskuje :)

Opublikowano
ze ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem to uj mnie obchodzi ale prawda jest taka że u niego dalej kosi lex 770 ,u mnie pszenica po niedzieli będzie do koszenia a u niego zawsze tydzień prędzej jak u mnie i może idź już spać bo może słońce za mocno dzisiaj przygrzalo
  • Like 1
Opublikowano
29 minut temu, koniu napisał:

N1 saletra 250kg i N2 Mocznik z ureazą 150kg. Ziemia 3b.

IIIb

Niezła parametry jak na 2 dawki. Zreszta Ostroga zawsze ma dobre bialko i gęstość. Najwięcej miałem  prawie 81.  Jaki termin siewu ?

Iron rzepak skosiłeś? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v