Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To dokładnie tak jest jak powiadasz w Warszawie kilogram truskawki w sklepie 12 zł , natomiast w Zamojskim w sklepie 3,50 zł ale w Warszawie zarobi 5 tyś na miesiąc a w Zamojskim 1500 zł ,

• Like 1
Opublikowano

KrystianBieniek napisał:

damianzbr napisał:

5 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

To zapraszam na Opolszczyzne i Dolny Śląsk na usługi do obszarówców co mają powyżej 1000 ha i swojego agronoma jak tam nie ma 10 ton pszenicy i jevzmienia ozimego z ha to gościu traci pracę i zatrudniają nowego

I słyszałeś to od tego agronoma czy czy gdzieś pod budką z piwem, w sumie bez różnicy oba źródła mało wiarygodne, agronom oczywiście nie może udostępniać takich informacji a pod budką fantazja rozpiera.

A to pierwszy lepszy artykuł z sieci który można poprzeć danymi z GUS.

https://nawozy.eu/aktualnosci/newsy/zboza/wydajnosc-z-hektara-upraw-pszenicy-jeczmienia-i-zyta-znacznie-ponizej-unijnej-sredniej.html

Kolejne pytanie, ilu jest tych obszarowców 1000ha na dolnym śląsku a ile ogólnie ha jest na dolnym śląsku....

Wystarczyło posiedzieć przez godzinę w kombajnie a nie pod budka z piwem podczas koszenia takiej pszenicy i policzyć ile pelnych zbiornikow opróżnil w ciągu godziny a robił to 3 razy w ciągu h koszac 3 ha na godzinę

W Lexach wystarczy w komp zajrzeć, a nie tam zbiorniki liczyć ;)

Opublikowano
16 minut temu, Wicherek napisał:

A jaki jest sens sprzedawać z nowych zbiorów ,trzeba trzymać kto tylko może , cena będzie dopiero we Wrześniu  ( najwcześniej ) nie dajmy się oskubywać  !

:P O a niedawno miała być w grudniu

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

My Polacy zarabiamy 3 razy mniej jak Niemcy a ceny mamy w sklepach takie same a nawet , niektóre produkty są droższe , To samo jest środkami do produkcji rolnej jak , nawozy opryski .

Dodam jeszcze tyle Polak pracujący w Niemczech ma na godzinę 9 ,20 Euro .

Natomiast Niemiec wykonujący toł samą pracę zarabia 27 Euro na godzinę .

W Polsce przy tych samych pracach ile zarobi się grosze , a ceny takie same to jak można powiadać że w Polsce dochodowość wzrosła w rolnictwie bzdura .

Tam jest dobrze gdzie nas nie ma. Po co niemcy zatrudniają niemców jak polak zrobi tą samą pracę za 1/3 ceny ? Może sa nieneormalni i liczyć nie potrafią bo jesli tak jest to tylko naszych powinni zatrudniać. Nasz rząd ostatnio protestował by nasi kierowcy nie dostali podwyżek i nie jeździli za stawki europejskie.xD 

8 minut temu, galan99 napisał:

To dokładnie tak jest jak powiadasz w Warszawie kilogram truskawki w sklepie 12 zł , natomiast w Zamojskim w sklepie 3,50 zł ale w Warszawie zarobi 5 tyś na miesiąc a w Zamojskim 1500 zł ,

Idź do Lidla - tam mają jednakowe ceny w całej Polsce. 

Opublikowano
55 minut temu, galan99 napisał:

bzdury wypisujesz !!!!

cena truskawki zależy w zależności od pory w sezonie

wiadomo na początku i na końcu będzie kilkanaście złotych

takiej ceny 3,5zł/ za kilogram nie było nigdzie a tym bardziej tam gdzie nie sadzi sie truskawki jak w okolicy zamościa

5zł to było za drobną truskawkę na targu a ładna od 6zł teraz jest 10 zł i to w lublinie

na giełdzie w zagłębiu truskawkowych w goławinie nawet takiej ceny 3,5zł nie było a co dopiero w jakimś małym sklepiku

Opublikowano (edytowane)

mysle iż w zniwa cena pszenicy poniżej 700 netto nie spadnie a w te upały nawet jak by mi zapłacili po 10 zł za zbiór łubianki truskawek to bym odmówił/zdrowie mam tylko jedno/

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
27 minut temu, racyl napisał:

bzdury wypisujesz !!!!

cena truskawki zależy w zależności od pory w sezonie

wiadomo na początku i na końcu będzie kilkanaście złotych

takiej ceny 3,5zł/ za kilogram nie było nigdzie a tym bardziej tam gdzie nie sadzi sie truskawki jak w okolicy zamościa

5zł to było za drobną truskawkę na targu a ładna od 6zł teraz jest 10 zł i to w lublinie

na giełdzie w zagłębiu truskawkowych w goławinie nawet takiej ceny 3,5zł nie było a co dopiero w jakimś małym sklepiku

A kupowałeś w Zamościu truskawki? Chyba nie ;) moja mama kupowała po 4zl na rynku na Orzeszkowej to i pewnie po 3.5 były ;)

Opublikowano
1 minutę temu, melon10641 napisał:

A kupowałeś w Zamościu truskawki? Chyba nie ;) moja mama kupowała po 4zl na rynku na Orzeszkowej to i pewnie po 3.5 były ;)

za drobiazg lub wożoną dwa dni to mogła być

nikt normalny zabdanej dużej deserowej truskawki nie sprzedawał na targu  za 4zł w tym roku

truskawka truskawce nie jest równa pod wzgledem cenowym jak i wielkości

cenę to trzeba porównywać w danym dniu wszędzie i dokładnie taki  sam towar a nie za 2 czy tydzień póżniej

nie zabłysłeś kolego z tą mamusią:D

22 minuty temu, AleksanderX napisał:

mysle iż w zniwa cena pszenicy poniżej 700 netto nie spadnie a w te upały nawet jak by mi zapłacili po 10 zł za zbiór łubianki truskawek to bym odmówił/zdrowie mam tylko jedno/

z takim podejściem to się nigdy niczego nie dorobisz :D

Opublikowano

To ty sporo ograniczony jesteś że nie rozumiesz tego co inni piszą. Jak Ci ktoś mówi że kupował po 3.5 a ja też pisze że kupowane było po 4zl to chyba realne jest że dało się kupić poniżej 4zl. Truskawka oczywiście deserowa. A tak pro po jesteś z Zamościa? Kupowałeś truskawki w Zamościu ? 

Opublikowano
28 minut temu, racyl napisał:

za drobiazg lub wożoną dwa dni to mogła być

nikt normalny zabdanej dużej deserowej truskawki nie sprzedawał na targu  za 4zł w tym roku

truskawka truskawce nie jest równa pod wzgledem cenowym jak i wielkości

cenę to trzeba porównywać w danym dniu wszędzie i dokładnie taki  sam towar a nie za 2 czy tydzień póżniej

nie zabłysłeś kolego z tą mamusią:D

Garbu na plecach na pewno nie

Opublikowano

raz kupił ktoś to już cały sezon według ciebie była taka cena xDxDxD

taniej niż 6zl za dużą truskwę to nie było w tym sezonie

Tylko pytanie co kto rozumie przez dużą xDxDxD

Mamusia synusiowi kupiła truskaweczki i synek już doskonale zna rynek truskawki xDxDxD

Cena pszenicy bedzie taka jaką będą chcieli zapłacic i nic nie zmieni czyjeś biadolenie że mało.

Akurat w okolicy zamościa więcej deszczów było niż u nas to i plony lepsze

Trzeba się po prostu przyzwyczaić do tych cen co się utrzymują już od paru lat

Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał:

Mam kolegę pracoholika, kiedyś zapytałem się go jaką pracę by wolał - ciecia za 10zł/h czy rozładowywać wory 50kg z tira za 13zł/h - odpowiedział że jasne kuźwa że tira rozładowywać za 13 :D  

Opublikowano
1 minutę temu, AleksanderX napisał:

Garbu na plecach na pewno nie

gorsze, cięższe  prace są na wsi.

Na pszenicy to już wiadomo po cenach ostatnich lat ile można zarobić

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.06.2018 o 12:26, KrystianBieniek napisał:

Bardzo mała wiedzę masz na ten temat jak to działa u obszarówców poczytaj troszkę o ziemiach w powiecie Głubczyce ,czy K-Kozle ,Nysa i zadzwoń do takiej firmy jak kombinat rolny Kietrz czy Top Farms GŁubczyce to nie jest gr tylko firma ktora miala zasiane 2000 ha pszenicy w 2017 jaka mieli średnia wydajność lub poproś o zdjęcia tegorocznych plantacji jak tam wszystko pięknie rośnie i nie ma śladów suszy

Dnia 23.06.2018 o 12:33, KrystianBieniek napisał:

A i filmiki są na na YouTube żniwa pszenicy 2017 kombinat rolny kietrz i zobacz ta pszenicę co kosza czo ona nie dała 10 to bo ja myślę że jeszcze wiecej

3 godziny temu, KrystianBieniek napisał:

Wystarczyło posiedzieć przez godzinę w kombajnie a nie pod budka z piwem podczas koszenia takiej pszenicy i policzyć ile pelnych zbiornikow opróżnil w ciągu godziny a robił to 3 razy w ciągu h koszac 3 ha na godzinę

Wiedza wiedzą, informacje czerpię z GUS, filmiki na You tube są dobrym argumentem w rozmowie niepełnoletnich.

Liczenie wydajności na przyczepy z pola to rozumiem że był żart???

Nie znam kietrz nie znam głubczyc, ale wiem jedno żadne z nich nie uprawia na chybił trafił, może kietrz ma takie gleby że celuje z nawożeniem w 12t/ha a głubczyce może celują w 5t/ha

To nie ma najmniejszego znaczenia i nie wnosi nic do tego co chciałem przekazać. czyli: ,,jak to działa u obszarówców,, bo działa tak jak powiedziałem, na podstawie wyliczeń opartych na wieloletnich analizach i prognozach.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Mam kolegę pracoholika, kiedyś zapytałem się go jaką pracę by wolał - ciecia za 10zł/h czy rozładowywać wory 50kg z tira za 13zł/h - odpowiedział że jasne kuźwa że tira rozładowywać za 13 :D  

I przy rozładunku tira odpowiedzialność żadna, a przy cięciu już trzeba myśleć.

Opublikowano
55 minut temu, Sadek napisał:

xDxD Jak w ryja nie dostać

Opublikowano
57 minut temu, paktofonikas1987 napisał:

Jak kogoś myślenie boli bardziej niż plecy od noszenia worków to jego sprawa 😁

Dokładnie, ale nie każdy jest stworzony do wszystkiego, jeden ma predyspozycje do prac technicznych, drugi do fizycznych.

Opublikowano

@racyl ja Cię nie obrażam, ja po prostu stwierdzam fakty, że czytanie ze zrozumieniem to u Ciebie nie jest mocna strona ;) Galan dał Ci przykład, ty się rzuciłeś, że on bzdury pisze. Ja potwierdziłem to co powiedział wcześniej Galan to użyłeś wobec mnie sformułowania o negatywnym wydźwięku, więc sory, uważam Cię za takiego jak napisałem :)
I ściemę walisz, że taniej jak 6zł nie było. A pytanie skąd Ty dziecko możesz wiedzieć ile kosztowała truskawka w Zamościu ? 

Poza tym pisanie obecnej ceny jest bez sensu bo ona szybko zniknie. Teraz skupy jeszcze może próbują coś kupić taniej. Żniwa jęczmienia ozimego już się zaczęły, który sypie marnie. Nie długo zaczną się inny zboża i wtedy susza stanie się suchym faktem a nie wymyśloną teorią. W żniwa faktem będzie, że cena będzie jeszcze niska bo zgolić trzeba z tych co muszą sprzedać bo nie mają grosza albo mają zaległości z lat poprzednich. Więc trzeba zachować zimna krew i poczekać a na pewno to się opłaci :) 
To, że ktoś zbierze 10t z ha z 1000ha to jak brzęczenia komara w skali kraju wobec mln ton produkowanych u nas gdzie w większości była susza. A ilość ha nie spowoduje ochrony przed brakiem wody.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, melon10641 napisał:

@racyl ja Cię nie obrażam, ja po prostu stwierdzam fakty, że czytanie ze zrozumieniem to u Ciebie nie jest mocna strona ;) Galan dał Ci przykład, ty się rzuciłeś, że on bzdury pisze. Ja potwierdziłem to co powiedział wcześniej Galan to użyłeś wobec mnie sformułowania o negatywnym wydźwięku, więc sory, uważam Cię za takiego jak napisałem :)
I ściemę walisz, że taniej jak 6zł nie było. A pytanie skąd Ty dziecko możesz wiedzieć ile kosztowała truskawka w Zamościu ? 

Poza tym pisanie obecnej ceny jest bez sensu bo ona szybko zniknie. Teraz skupy jeszcze może próbują coś kupić taniej. Żniwa jęczmienia ozimego już się zaczęły, który sypie marnie. Nie długo zaczną się inny zboża i wtedy susza stanie się suchym faktem a nie wymyśloną teorią. W żniwa faktem będzie, że cena będzie jeszcze niska bo zgolić trzeba z tych co muszą sprzedać bo nie mają grosza albo mają zaległości z lat poprzednich. Więc trzeba zachować zimna krew i poczekać a na pewno to się opłaci :) 
To, że ktoś zbierze 10t z ha z 1000ha to jak brzęczenia komara w skali kraju wobec mln ton produkowanych u nas gdzie w większości była susza. A ilość ha nie spowoduje ochrony przed brakiem wody.

Stwierdzasz fakt o to dobre xD

Sprzedaje po kilkaset kilo na targu to nie wiem co piszę tylko ty masz pojecie i prawo żeby kogoś obrażać

Uprawiam i handluje truskawką także wiem co piszę.

zamość nie jest pepkiem świata i nie ma tam tyle truskawki żeby była za grosze. badziewiasty drobiazg mogł być tąńszy bo i u nas był nawet po 4zł ale taki co dwa dni był na targu.

Za ładną truskawkę trzeba zawsze więcej zapłacić

Żeby w warszawie więcej dostać to trzeba ładną zawieść a nie najtańszą od nas z lubelszczyzny.

Nie da się porównać   truskawki tej najtańszej za 4zł u nas na luleszczyżnie z tą po 12zł w warszawie.

tak samo ta u nas po 6zł 3 tygodnie temu tez musiała mieć wygląd i smak

wczoraj prawie 200kg sprzedałem po 10zł to co dopiero wtedy powiedziałbys na taką cenę na lubelszczyznie

No tak po co pisać po ile płacą lepiej dyskutować nie na temat i wróżyć z fusów  xD

Ja chcę wiedzieć ile płacą w innych rejonach lubelszczyzny za pszenicę

Co będzie to sie jeszcze okaże i nie ma co sie sugerować tym co ktoś napisze na onecie

temat o cenach pszenicy to trzeba pisać ceny obecne i o ile wzrosły czy spadły

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 godzin temu, Sadek napisał:

Ja staram się pisać po Polsku, nigdzie nie napisałem o cięciu tylko o cieciowaniu więc nie wymyślaj :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v