Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

damianzbr napisał:

Wcale mnie nie dziwi że najlepiej wyglądające jęczmienie sypią 4 t/ha. Bo tak właśnie podaje GUS. A nie jakieś fanaberie po 8 czy 10 ton zboża z hektara. Sporo koszę na usłudze i od kiedy mam licznik ton w kombajnie to doskonale wiem na przeciętnej wsi u przeciętnego rolnika 5 - 8 hektarowego jak pszenżyto sypnie 3t/ha to jet rewelka. A tak to średnio żyta i owsy 1 - 2 t sypią.

Więc jak tu czytam że susza że będzie cienko bo zboża tylko 4 t będą sypać połowę mniej niż powinny to mnie napad śmiechu łapie. Jak w dobry rok to 4 t/ha jest ciężko w kraju uzyskać a te w suszę chcą 4t/ha.

To zapraszam na Opolszczyzne i Dolny Śląsk na usługi do obszarówców co mają powyżej 1000 ha i swojego agronoma jak tam nie ma 10 ton pszenicy i jevzmienia ozimego z ha to gościu traci pracę i zatrudniają nowego

Opublikowano

Nie tylko tam w Wielkopolsce podobnie i wkurza mnie takie opowiadanie bo średnie w pl są takie bo przecież każdy kosi Maks 4.tony- panowie czas uczyć się od lepszych prowadzić dyskusje dlaczego ktoś zbiera więcej ode mnie a nie na odwrót że nie jest źle bo za miedza zebrali jeszcze mniej niż ja czyli jest dobrze. Choć w tym roku raczej mało będzie miejsc gdzie uzyska się wydajność na poziomie 10 ton. 

Opublikowano

Tsa jasne 10 ton :P to wszystkie agronomy bez pracy w tym roku będą

Opublikowano
Dnia 20.06.2018 o 20:23, staszek131415 napisał:

A jak nie pujdą to gdzie sprzedadzą? Sprawsz w słowniku znaczenie słowa lichwa B|

Oj, słownik to by się Tobie przydał:D Pójdą, pójdą. Zapasy zbóż są jak Yeti - niby są ogromne, ale nikt ich nie widział. Wprawdzie przekręty kolesi na dopłatach za przechowywanie zbóż mamy już za sobą (miały być ogromne rezerwy zboża, a były pustki, za które kolesie królika brali ciężkie pieniądze), ale kiedy niby te magazyny miały się zapełnić? Przez trudne warunki na jesieni były przecież mniejsze zasiewy ozimin dwa lata z rzędu. A deficyt będzie spory. I jeszcze ta wszechobecna miotła w tym roku, że aż razi w oczy.

Pamiętam taki rok, kiedy pszenica przed żniwami była po 360 zł/t brutto i trzeba się było prosić, żeby ktoś to kupił. Zaciągnąłem po przyczepie kilku kolegom, którzy z łaską wzięli towar, a na resztę byłem umówiony z dużym świniarzem. Przemyślałem sprawę i jednak mu tej pszenicy nie sprzedałem. W następnym roku na wiosnę poszła po 1050 zł/t brutto.  To było daaawno temu i obecni MR tego nie mogą pamiętać. Ehhh, łza się w oku kręci na samo wspomnienie takiego wzrostu ceny...

Opublikowano

Po co jechac na opolszczyznę na usługi i oglądać jak zbierają po 10 ton ???? jak tu większość z v klasy po 10 ton zbiera hahaha

asf szaleje , eksport zniknie , bo jakości brak , młyny zaimportują z parametrami albo zapasy uruchomią , a ci szczekaczę co im tak niby drożeje zwróca się do obecnie wyśmiewanego stasia żeby te ich plewy zabrał za co łaska !!!

Opublikowano
5 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

To zapraszam na Opolszczyzne i Dolny Śląsk na usługi do obszarówców co mają powyżej 1000 ha i swojego agronoma jak tam nie ma 10 ton pszenicy i jevzmienia ozimego z ha to gościu traci pracę i zatrudniają nowego

I słyszałeś to od tego agronoma czy czy gdzieś pod budką z piwem, w sumie bez różnicy oba źródła mało wiarygodne, agronom oczywiście nie może udostępniać takich informacji a pod budką fantazja rozpiera.

A to pierwszy lepszy artykuł z sieci który można poprzeć danymi z GUS.

https://nawozy.eu/aktualnosci/newsy/zboza/wydajnosc-z-hektara-upraw-pszenicy-jeczmienia-i-zyta-znacznie-ponizej-unijnej-sredniej.html

Kolejne pytanie, ilu jest tych obszarowców 1000ha na dolnym śląsku a ile ogólnie ha jest na dolnym śląsku....

Opublikowano
Dnia 21.06.2018 o 08:11, jacek1296 napisał:

Odpowiem tylko raz: cały czas wymyślasz coraz to nowe powody, że zboże musi zdrożeć. Trąbisz o tym od roku. Jak twoja teoria się nie sprawdza wymyślasz inną i winę za taki stan rzeczy zwalasz na innych. Nie masz pojęcia kto i co kształtuje ceny na płody rolne.
Zarzucasz mi czy czytanie bez zrozumienia. Mnie odsyłasz do słownika. Pokaż mi gdzie użyłem twojego imienia i źle je napisałem, kretynie. 

Swoją pszenicę sprzedałem 12,5 białka sprzedałem w styczniu po 660netto z podwórza, obecnie za taką 680netto. Faktycznie, gigantyczny wzrost. Koniec.

Synku widzę, że swoje głębokie przemyślenia i obserwacje prowadzicie z kolegą stasiem od roku i po raz kolejny napiszę, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, bo nawet nie potrafisz jednego postu dokładnie przeczytać. Otóż NIE używałeś mojego imienia, tylko zrobił to twój kolega staś. Jeżeli już coś piszesz, to zastanów się dwa razy. I nie obrażaj mnie synku. Widać kompleksy wychodzą wraz ze słoma z butów, bo zapewne w swojej oborze zastanawiasz się dlaczego taki "kretyn" jak ja ma 2 rok z rzędu rację co do cen. I nie wymyślam teorii tylko piszę jak jest. To TY koleżko, nie dość że nie kumasz pewnych rzeczy, to jeszcze coś próbujesz twierdzić i wmówić swoje pół racje. Pytam synku tanieje czy drożeje? Damian sprzedał po 720 netto qq. Po żniwach była niecałe 600. Gdybym słuchał takich synków jak ty, to bym na zero nie wyszedł. Do przedszkola lub na szkołę do stasia, to drożej za rok sprzedasz :D. I na koniec napiszę, że z takimi mózgami jak ty nie mam zamiaru dyskutować, bo takie dyskusje nie mówią nikomu jakie są ceny, a po to jest ten wątek.

Pszenica 20 zł do góry. NIE TANIEJE :D

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Myślisz że właściciele dużych gospodarstw to idioci w naszym rejonie mam styczność z ludzmi którzy odpowiadają plony i uprawę i dla gleb od 3b do 4b przyjmują plon na 6t/ha [pszenica,jęczmień jary] i pod tą wartość stosują nawożenie i ochronę,twierdzą że na takich ziemiach zwyżka plonu poprzez zwiekszone nawożenie nie rekompensuje poniesionych nakładów ,mówiąc wprost gra nie warta świeczki

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Byliśmy w szkole na gospodarstwie 1000ha bdb gleb - średnia 9 ton pszenicy do tego rzepaki buraki, zarządzający powiedział że właściciel - znany Andrzej :) - bierze tylko dopłaty a na jego głowie jest utrzymanie i rozwój całego gospodarstwa za pieniądze ze sprzedaży plonów, widać było nowe super sprzęty, nowe magazyny, suszarnie, wszystko szło w pensje, środki produkcji i inwestycje 

Opublikowano
15 minut temu, JozB napisał:

Synku widzę, że swoje głębokie przemyślenia i obserwacje prowadzicie z kolegą stasiem od roku i po raz kolejny napiszę, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, bo nawet nie potrafisz jednego postu dokładnie przeczytać. Otóż NIE używałeś mojego imienia, tylko zrobił to twój kolega staś. Jeżeli już coś piszesz, to zastanów się dwa razy. I nie obrażaj mnie synku. Widać kompleksy wychodzą wraz ze słoma z butów, bo zapewne w swojej oborze zastanawiasz się dlaczego taki "kretyn" jak ja ma 2 rok z rzędu rację co do cen. I nie wymyślam teorii tylko piszę jak jest. To TY koleżko, nie dość że nie kumasz pewnych rzeczy, to jeszcze coś próbujesz twierdzić i wmówić swoje pół racje. Pytam synku tanieje czy drożeje? Damian sprzedał po 720 netto qq. Po żniwach była niecałe 600. Gdybym słuchał takich synków jak ty, to bym na zero nie wyszedł. Do przedszkola lub na szkołę do stasia, to drożej za rok sprzedasz :D. I na koniec napiszę, że z takimi mózgami jak ty nie mam zamiaru dyskutować, bo takie dyskusje nie mówią nikomu jakie są ceny, a po to jest ten wątek.

Podaj te ceny które rok temu przewidziałeś,Ty piszesz że drożeje z perspektywy Twojego podwórka masz rację,ale  z perspektywy naszego północnego podwórka  to podwyzka od zeszłych żniw ok 40zł to są praktycznie koszty przechowania przez ten okres czasu,w zeszłym roku o tej porze szło wyciągnąć 745 zł netto za jakościową ,teraz jak na razie nie ma szans aby dostać taką cenę mimo suszy

Opublikowano

ws71 bo to nie jest rok na porty. Cenę nabijają paszarnie w centralnej PL. jak rok temu czy dwa szło wszystko na porty to cenę mieliście cały czas wyższą o 100zł/t od mazowsza/lubelszczyzny.

Teraz port stoi i jest jak jest. Ja sprzedałem paszarni. Już nie jednokrotnie im proponowałem że kasa dzisiaj odbiór za miesiąc - dwa. Nigdy się nie chcieli na to zgodzić, zawsze kupowali na bieżąco. Teraz sami zaproponowali taki układ że część kasy dadzą teraz a będą odbierać później. Za pewne dotarło do nich że nie będzie towaru bo susza i się zabezpieczają jak mogą.

Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

To jak masz 800 z zysku z ha to tylko współczuć:P lepiej id do pracy

Opublikowano

Taurus83 może chodzić o średnie kilkuletnie. Bo sorry ale w gospodarstwie obracającym kilkadziesiąt mln. rocznie to nikt nie opiera się na założeniach  jedno rocznych czy nawet dwuletnich.

Opublikowano
56 minut temu, Taurus83 napisał:

Z 3b 6 ton  pszenicy ? Chciałbym poznać te wyliczenia które mówią że nie opłaca się wyciągnąć z tej ziemi 8 ton. 

Jak 3 mieś nie pada to możesz sobie wyciągnąć z rozporkaB|

Opublikowano

w tym roku poszło 200N w 3 dawkach, 3 zabiegi fungi w tym dwa pierwsze za***iste, robak, mikro. I myślę, ze może ok 5t pośladu będzie albo i jeszcze mniej ;/ Pod korzeń też NPK poszło.

Pszenice mam wszystkie po rzepakach na IIIb,IVa i trochę IVb, i jeden kawałek po pomidorze 

Masakra z wodą. Trawa na podwórku już dawno uschła. 

Opublikowano

Nie tylko Ty  ,pół Polski tak ma ,jak będzie 5 ton pośladu to nie będzie tak żle nakłady sie wrócą

Opublikowano

podpowiedzcie, nigdy nie sialem kukurydzy i sie zastanawiam czy nie wprowadzic do plodozmianu kukurydzy, czy bym wyszedl lepiej niz na pszenicy czy gorzej biorac pod uwage ze musialbym dac zasiac zebrac i mokra sprzedac?  pszenice kosze swoim kombajnem, mam 1,2 klase ziemi.

Opublikowano

Na 1 i 2 kl. rezygnować z pszenicy na rzecz kukurydzy yyy, to pomyłka, ja bym nie kombinował.

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Nigga plizz...ziomek wyraźnie pisze że na 3b-4b nie opłaca się nawozić na więcej jak 6 ton. To co dają 100N i 0 NPK ? Bez t2 ? 

Przy mozaikowatości gleb + ukształtowanie terenu górki,doliny iść na 8 t,oj widzę że zrobiłbyś furorę w naszych warunkach podobnie jak poprzedni zarządcy 2 lata i wypad na zieloną trawkę,obecny działa już 14 lat i to on ustalił tą zasadę ,właściciel zadowolony,zysk netto wychodzi już  przy 630 pszenica wię po ki czorta generować koszty i liczyć że wszystko idealnie się ułoży ,na ostatnie cztery lata  tylko prawdopodobnie w 2016 zwiększone nawożenie przyniosło by znaczący przyrost plonu,przy takim nawożeniu jakim wyżej podałeś to u nas wyciągniesz jakieś 2t/ha.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v