Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U kolego! Z takim podejściem to uważaj żebyś w sądzie nie wylądował bo to szarganie mojego dobrego imienia! Sugerujesz na forum ogólnopolskim że oszustem jestem!? Z jakiego powodu miałbym oszukiwać US? Masz jakie kolwiek rozeznanie w podatku VAT? Wiesz co to za rodzaj podatku? Co to VAT należny i naliczony różnica między nimi i dlaczego mi US oddaje pieniądze a tobie nie? 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Racyl Nie zrozumiałeś. Oczywiście że odliczam. Wszystko co się da. Jakbyś miał kalkulator i prowadził rzetelnie swoje rachunki to byś nie pisał takich bzdur 

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galan99 napisał:

Rodzina 5 osobowa jest samo wystarczalna na zbiór 0,30 malina i 0,30 truskawka i o,70 borówka ty dolatuje pozostali członkowie rodziny wujaszkowie i ciocie i po ptakach , zebrane wszystko zysk jest 100 razy lepszy jak ten co za***rdala na 100 ha w uprawie pszenicy .

Susza to grad co nawozy podrożeją to pszenica staniała i tylko tak wkuło małe gospodarstwa powinni specjalizować się uprawach warzywniczych jak wcześniej napisałem .

Jedno gospodarstwo ma 5 ha truskawki i niema komu zbierać bo zaproponował za 1 godzinę 5 zł to mu d*pę wypieli 150 zł za 10 godzin pracy w tym obiad 1 godzina przerwy to tyle nie da to wszystko się marnuje .

Dodam truskawka z 0,30 ary przekryta włókniną i sprzedawana po 6 zł za 1 kilogram .

Tylko duże gospodarstwa chcą zabrać tym małym ziemię bo robią  im koło d*py .

Jakby tak było to wszystkie małe gospodarstwa by miały się świetnie a nie klepały biedę. Ile tej truskawki zbierzesz 5 ton? czyli 30 tys  Za maline i borówke może drugie tyle. Rzem 60 tys nie licząc kosztów. Wychodzi 5 tys/ miesiąc za które musisz przeżyć i odtworzyć produkcję - czyli klepanie biedy jak nic.  

4 godziny temu, racyl napisał:

Duży jak jest na vat sprzedaje tylko tyle aby coś widniało bo musiałby oddać vat do skarbówki.

Jakby się przyjrzeć tym gospodarstwom pod względem faktor kosztów i przychodów to wyszłoby że te gospodarstwa są na minusie lub na zero

Wystarczy porównać ilość sprzedanych płodów w ciągu roku czy 2 z powierzchnią upraw zadeklarowanych w ARiMR to wyszłoby zapewne że plon jest na poziomie 1t/ha

Doją z vatu jak mogą

Zgłoś to do prokuratury. 

1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

Za jedzenie nie odliczam co do reszty to albo jesteś głupi albo bogaty.  

Oj chyba nie bogaty bo biadoli  i wszędzie sPISek widzi

1 godzinę temu, racyl napisał:

Nie mydl nam oczu że nie odliczasz 23%vatu z oleju napędowego i jednocześnie nie składasz o zwrot akcyzy w urzędzie gminy od tych samych zakupionych litrów ?

Na każdej wsi najwięcej przyjaciół i znajowych mają vatowcy

Jasne i wszystkie płody sprzedajesz na siebie i grzecznie zanosisz vat do urzędu ?

zakup kosiarki, kosy spalinowej, czy nawet głupiego szpadla ma tyle wspólnego z produkcją rolniczą że aż jest nie zbędny w codziennym użytku na roli

Są luki i to wykorzystujecie.

Ty się weź za robotę a nie wszystkich o coś posądzasz. Jak masz dowody to do prokuratury z tym. Odliczenia vatu są zgodne z prawem więc tylko ostatni jełop ich nie wykorzystuje. Możesz sobie kupić nawet motorower i quada i vat odliczyć . Zostań vatowcem to zobaczysz jakie to fajne xD

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
49 minut temu, PiotrMurgrabia napisał:

Poszukuje atlasu szkodników magazynowych. Ktoś pomoże?
Byłem dziś z próbka i pani niestety nie była mi w stanie powiedzieć jakiego szkodnika znalazła.

tradycyjny szkodnik magazynowy to wołek i trojszyk. Przeważnie to znajduje u rolników na przyczepach :D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Jakby tak było to wszystkie małe gospodarstwa by miały się świetnie a nie klepały biedę. Ile tej truskawki zbierzesz 5 ton? czyli 30 tys  Za maline i borówke może drugie tyle. Rzem 60 tys nie licząc kosztów. Wychodzi 5 tys/ miesiąc za które musisz przeżyć i odtworzyć produkcję - czyli klepanie biedy jak nic.  

Zgłoś to do prokuratury. 

Ty się weź za robotę a nie wszystkich o coś posądzasz. Jak masz dowody to do prokuratury z tym. Odliczenia vatu są zgodne z prawem więc tylko ostatni jełop ich nie wykorzystuje. Możesz sobie kupić nawet motorower i quada i vat odliczyć . Zostań vatowcem to zobaczysz jakie to fajne xD

Dodam jeszcze i telewizor też można i samochód terenowy no oczywiście nowe ...

To odpowiem jak by każde małe gospodarstwo miało po 5 tyś na miesiąc dochodu to by żyli jak pany ale bardzo wielu niema nawet 1 tyś , a co do kosztów to niema tak ogromnych , a sąsiad ma 80 ha i pszenica i rzepak i buraki  i susza mu załatwiła buraki mu niszczy chwościk burakowy ,  rzepak może będzie miał po 3 t z 1 ha i do tego pad mu traktor Holland koszt przewidziany to 60 tyś zainwestował w nawożenie konkretnie i co teraz sama strata tak dobrze będzie się miał że aż strach .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, 20CBR12 napisał:

U kolego! Z takim podejściem to uważaj żebyś w sądzie nie wylądował bo to szarganie mojego dobrego imienia! Sugerujesz na forum ogólnopolskim że oszustem jestem!? Z jakiego powodu miałbym oszukiwać US? Masz jakie kolwiek rozeznanie w podatku VAT? Wiesz co to za rodzaj podatku? Co to VAT należny i naliczony różnica między nimi i dlaczego mi US oddaje pieniądze a tobie nie? 

nie odróżniasz formy pytającej od twierdzącej. ale w vat  jesteś pewnie świetny

doskonale wiem jak funkcjonuje vat i gdzie są luki które należałoby ukrucić

Ja nie twierdzę że nie przysługuje zwrot vatu za śOR, paliwo, nawozy, części do maszyn, maszyny. tylko niech to będzie związane z produkcją rolniczą a nie z ogrodem czy domem który każdy z nas posiada obojętnie czy jest na vat czy nie

Każdy vatowiec lubi vat jak dużo kupuje ale jak przestaje to i sprzedaż płodów mu spada to nic odkrywczego

4 godziny temu, Ulman napisał:

Zgłoś to do prokuratury. 

Jaki spisek ? W nieskończoność maszyn nie bedziesz kupywał dzięki vat

czepiacie się mniejszych rolników to sie uczepiłem tego co robicie np z vatem

"5 ton truskawki z 5 ha" xD

lepiej się za to nie bierz 

Opublikowano

To udowodnij i zgłoś odpowiednim organom. Pisałem ci już 

Tobie się wydaje ze szpadel wąż ogrodowy czy wymiana opon w aucie nie powinny być rozliczane. Masz takie widzimisie. Na szczęście prawo dopuszcza takie odliczenia więc mozesz tylko ponarzekać.

A komu niby "my" te setki ton zbóż bez faktur sprzedajemy? 

Nawet bez kupowania maszyn  od zawsze mam zwrot vat.  

Opublikowano

http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/2018/06/05/zlota-kukurydza/

Ludzie powiedzcie że nie tylko ja czytając  widzę tu same kłamstwa. Jak można pieprzyć o spadku na 160 euro nie wspominając że to jest kontrakt który właśnie wygasał. CO chwilę ktoś pisze że musi spaść, a w zanadrzu mamy rozrastającą się z każdym dniem suszę. U nas i w Europie. O tm i o podwyżce pszenicy z tego powodu już nei wspomnieli :D.  Albo mam już omamy albo to czysty prl się wkrada w nasze media i gazety. U nas już 2 skupy obniżyły do 640, ale nieśmiało mówią, że może zdrożeć jak będzie dalej sucho. Czyli gdyby nie było prognoz o suszy, to by cwelki do 600 stówek zbili, mimo że nie mają towaru ani kg na magazynach. Ciekawe gdzie te tony o których znajomy kierowca konia mówił :D. Miały nas zalać po promocyjnej cenie 600 zeta. A kupili po dajmy na to 630 :D. U nas w ciągu miesiąca jakieś 10 przyczep minęło wioskę. Normalnie nie mają gdzie przechować :D .Ja dalej trzymam, zobaczę jak się pogoda rozwinie. Najwyżej zagazuję i do następnego sezonu poleży.

Opublikowano
8 minut temu, JozB napisał:

Ludzie powiedzcie że nie tylko ja czytając  widzę tu same kłamstwa. Jak można pieprzyć o spadku na 160 euro nie wspominając że to jest kontrakt który właśnie wygasał. CO chwilę ktoś pisze że musi spaść, a w zanadrzu mamy rozrastającą się z każdym dniem suszę. U nas i w Europie. O tm i o podwyżce pszenicy z tego powodu już nei wspomnieli :D.  Albo mam już omamy albo to czysty prl się wkrada w nasze media i gazety. U nas już 2 skupy obniżyły do 640, ale nieśmiało mówią, że może zdrożeć jak będzie dalej sucho. Czyli gdyby nie było prognoz o suszy, to by cwelki do 600 stówek zbili, mimo że nie mają towaru ani kg na magazynach. Ciekawe gdzie te tony o których znajomy kierowca konia mówił :D. Miały nas zalać po promocyjnej cenie 600 zeta. A kupili po dajmy na to 630 :D. U nas w ciągu miesiąca jakieś 10 przyczep minęło wioskę. Normalnie nie mają gdzie przechować :D .Ja dalej trzymam, zobaczę jak się pogoda rozwinie. Najwyżej zagazuję i do następnego sezonu poleży.

Kiedy ma zdrożeć jak za chwilę połowa czerwca.

Jednego roku sąsiad zostawił pszenżyto i wpierniczył mu się wołek to póżniej palił tym w piecu. dym z komina to miał nie powtarzalny

Na lubelszczyżnie nie ma suszy. jest sucho bo nawet saletra posiana po warzywach przez 24h się nie rozpuściła, mimo że w sobotę padało

Opublikowano
Dnia 3.06.2018 o 17:10, 20CBR12 napisał:

Oczywiście że się sieje na V klasie pszenicę i nie ma problemu uzyskać dobry plon, różnica między kompleksem pszenno - buraczanym a żytnim jest taka że na tym drugim jest większe ryzyko że zabraknie wody ale jeśli będziesz miał odpowiedni rozkład opadów podczas wegetacji nic nie stoi na przeszkodzie żeby osiągnąć dobry plon

Na 5 klasie dobry plon czyli jaki, 2 tyg suszy i pozamiatane? kukurydza odda średnio 10t a pszenica?  Ja uważam że na 4 jest ryzyko siania pszenicy. Zasiać to można i na 6 ale jaki to ma sens.

Opublikowano
27 minut temu, Ulman napisał:

To udowodnij i zgłoś odpowiednim organom. Pisałem ci już 

Tobie się wydaje ze szpadel wąż ogrodowy czy wymiana opon w aucie nie powinny być rozliczane. Masz takie widzimisie. Na szczęście prawo dopuszcza takie odliczenia więc mozesz tylko ponarzekać.

A komu niby "my" te setki ton zbóż bez faktur sprzedajemy? 

Nawet bez kupowania maszyn  od zawsze mam zwrot vat.  

Nie no wymiana opon w samochodzie to już ludzkie pojęcie przekracza :S.

Jak tego typu rzeczy odliczasz to pewnie że zawsze będzie na plus

To prawda moge tylko ponarzekać.

U nas nie ma vatowców z tak abstrakcyjnymi wydatkami

Nie komu tylko kto widnieje jako sprzedawca na fakturze

Na każdej wsi jest znana wielka przyjażń vatowców z ryczałtowcami

Opublikowano
7 godzin temu, JozB napisał:

Te tony które kupiła ta firma od dawna wyjeżdzają na cargill na bielany, po kilkanaście samochodów dziennie. Weźcie pod uwagę że skup 2017/18 może w każdej chwili się zakończyć bo w grę wchodzi dezynfekcja magazynów i remonty urządzeń przed zbliżającymi się żniwami. U mnie jęczmień ozimy będzie za 2 tygodnie. Co do cen 640-650 netto.

7 godzin temu, PiotrMurgrabia napisał:

No niestety to nie te szkodniki :(

Rozkruszek?

Opublikowano
7 godzin temu, JozB napisał:

Takie giełdy nie są żadnym wyznacznikiem cen i zakłamanie to jest dla nich codzienność :) a w perspektywie tego co zapowiedział minister śpioch o utworzeniu ogólnopolskiej giełdy towarowej to takie podmioty jak np. Rolpetrol czy WGT  wylecą z rynku więc o renomę nie muszą zabiegać bo i tak znikną więc będą łgać ile wlezie .

Co do samego linku to z wiadomość z 5.06 .2018  straszy jak to będzie tylko tanieć kukurydza że rzekome spadki będą kontynuowane poniżej 160 euro , dziś już można zweryfikować że na giełdach kuku jest po 170 euro więc gdzie te zapowiadane spadki ?????    Kłamią jak najęci bo z kłamstwa żyją . A dla  rozwiania wszelkich wątpliwości proszę  spojrzeć kto wyprodukował tego gniota pod spodem artykułu ?   Oczywiście znany i przez nas "lubiany" Agrobiznes"  :)  . To jest po prostu kółko wzajemnej adoracji . Rolpetrol powołuje się na Agrobiznes  a Agropierdoły powołują się na notowania Rolpetrolu  :) . Żyją w swoim małym zakłamanym świecie .  

Jedno jest zatrważające  że za publiczne pieniądze docierają do nas takie gnioty . Z resztą podobnie jak z suszą która jest monitorowana także z podatków i jak wiem oficjalnie suszy nie ma tylko jak z dwa tygodnie nie popada to dziwnym trafem susza się znajdzie i się okaże że w ciągu tygodnia ubyło połowę wody to nikt nie potrafi wytłumaczyć co się stało z tą wodą w tak krótkim czasie ? może smok wawelski wypił ? :)

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

Te tony które kupiła ta firma od dawna wyjeżdzają na cargill na bielany, po kilkanaście samochodów dziennie. Weźcie pod uwagę że skup 2017/18 może w każdej chwili się zakończyć bo w grę wchodzi dezynfekcja magazynów i remonty urządzeń przed zbliżającymi się żniwami. U mnie jęczmień ozimy będzie za 2 tygodnie. Co do cen 640-650 netto.

Rozkruszek?

Cargill napewno nie stanie od przyszłego tygodnia nowe kontrakty podpisuje,z tego co słyszłem 710 netto , a FDW  10 zł do góry

Opublikowano

Okolice bialej podlaskiej pszenica zapowiadala sie ladnie ale teraz juz wyglada slabo i marnieje w oczach. Niby przedplon slaby bo jeczmien ale puki byla wilgoc to bylo ok. 

Opublikowano

cóż to się stało- w agro-propagandzie TVP był reportaż, że jednak w Polsce jest susza, a np.w Danii susza jest największa od przynajmniej 140 lat (jeśli dobrze pamiętam). Okolice Przasnysza: Tomaszewski z Golan 680+ VAT za paszówkę, Gąsiewski 680 za min. 12,5 % białka, Orłowski 680 za 12,5 białka, 700 za 14% białka

Opublikowano
46 minut temu, Przekeeeek napisał:

cóż to się stało- w agro-propagandzie TVP był reportaż, że jednak w Polsce jest susza, a np.w Danii susza jest największa od przynajmniej 140 lat (jeśli dobrze pamiętam). Okolice Przasnysza: Tomaszewski z Golan 680+ VAT za paszówkę, Gąsiewski 680 za min. 12,5 % białka, Orłowski 680 za 12,5 białka, 700 za 14% białka

zawsze możesz kupić sobie gazetę wyborczą i włączyć tvn. tam dopiero kochają wieś i rolnika :D

Powiedzą że nawet klęska żywiołowa jest bo rządzi PIS

w lubelskim to nic ta cena się nie zmienia. ciagle 650zl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v