Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, lonoh napisał:

W Mietkowie to Flora wynajmuje, baza tam jest duza ale bez przesady

W Mietkowie to Flora wynajmuje od syndyka po upadłym Komexie. Tomy wynajmują od Agro Herim, który ponoć też ledwo dyszy.

Opublikowano
5 minut temu, koniu napisał:

W Mietkowie to Flora wynajmuje od syndyka po upadłym Komexie. Tomy wynajmują od Agro Herim, który ponoć też ledwo dyszy.

To wiem ze po Korkuśu wynajmuje, ale nawet nie wiedziałem ze tam jest jakas druga duza baza:)

Opublikowano

no jest jest duży elewator betonowy starego typu coś podobnego jak ząbkowicach w FDW. Po korkusiu z tego co kojarzę to jest dość młoda baza magazynowa.

Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

no jest jest duży elewator betonowy starego typu coś podobnego jak ząbkowicach w FDW. Po korkusiu z tego co kojarzę to jest dość młoda baza magazynowa.

tak to swieze co ma flora , na 40 tys ton

Opublikowano
7 godzin temu, XTRO napisał:

Może i są regiony gdzie popadywalo i te 10t się zbierze ale to tylko kilka procent ogólnej powierzchni. 

Co z tego że pszenica przykładowo będzie po 700zl jak będzie sypala po 4-5 ton 

u nas na Kujawach trochę przyschły na słabszych ziemiach ale wczoraj popadało to myślę że na 3 kl jeszcze 10t realne jak się pogoda zmieni 

Opublikowano

szaman u mnie też przyschło trochę ale w weekend dało z 25 mm to myślę że tak na IV kl. 9 ton to jak nic będzie.

Oczywiście razem z przyczepą. A na V kl. to złapie pod 14-15 t/ha razem z kombajnem.

Masz wyobraźnie 10t haha dobra baja z ciebie..

Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

szaman u mnie też przyschło trochę ale w weekend dało z 25 mm to myślę że tak na IV kl. 9 ton to jak nic będzie.

Oczywiście razem z przyczepą. A na V kl. to złapie pod 14-15 t/ha razem z kombajnem.

Masz wyobraźnie 10t haha dobra baja z ciebie..

Kolego to są Kujawy ,piszemy tu faktycznie o 1 klasie ziemi[cena ha ok 120tyś obecnie] i jeżeli u kogoś trafiły burzowe opady w odpowiednim czasie to jest to realne,oprócz tego jest tam bardzo rozwinięty system nawadniania,szczegolnie gdy właścicielami są Holendrzy,pierwsze co robią po zakupie ziemi to wiercą studnie ,plon rzędu 8-9 ton traktują jako taki sobieB|

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinn998 napisał:

Lubelskie

Jabłonna 640 brutto.

Majdan Kawenczynskie 620netto

Coś im się nie spieszy z podnoszeniem ceny. W drugą stronę to reagują momentalnie....

Na majdanie Kasprzak podniósł bo była po 610 netto

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Kolego to są Kujawy ,piszemy tu faktycznie o 1 klasie ziemi[cena ha ok 120tyś obecnie] i jeżeli u kogoś trafiły burzowe opady w odpowiednim czasie to jest to realne,oprócz tego jest tam bardzo rozwinięty system nawadniania,szczegolnie gdy właścicielami są Holendrzy,pierwsze co robią po zakupie ziemi to wiercą studnie ,plon rzędu 8-9 ton traktują jako taki sobieB|

Kolego czytaj ze zrozumieniem. Szaman napisał 10 t na 3 kl. a nie na 1kl.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Opublikowano

u mnie na północnym Mazowszu nadal jest szansa, że zbiorę średnio ponad 8 t pszenicy/ ha, oczywiście jeśli szybko popada i aż do zakończenia nalewania ziarna nie zabraknie wody. Pszenica jest strasznie niska, flaga trochę mała, ale kłos ładny. Pojechałem azoksystrobiną, żeby podtrzymać zieloność i czekam

Opublikowano
Kur.wa, iście ułańska fantazja panuje w tym temacie. 10 t/ha w tym roku na Kietrzu w kombinacie raczej nie do osiągnięcia (według tamtejszych agronomów), a ktoś tutaj wyskakuje z 10 tonami na 3 klasie gleby na Kujawach... Porównaj średnioroczne sumy opadów i temperatur na południu opolszczyzny (rejon Głubczyc, Kietrza), a na Kujawach...
Opublikowano
3 godziny temu, damianzbr napisał:

Kolego czytaj ze zrozumieniem. Szaman napisał 10 t na 3 kl. a nie na 1kl.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Z wrażenia tej 3kl nie zoczyłem przepraszam,trochę może być ten wynik naciągany,tak ze dwie,trzy tony,chociaż jest to rejon gdzie deszczuje się dosyć często nawet zboża,więc ekonomicznie chyba musi mieć to sens

Opublikowano
8 godzin temu, leniwy27 napisał:

1 klasa ziem już to widzę! nawet nie widziałeś takiej by była równa od początku do końca 1 klasy jest 20 arów. nawodnienie może i tak 

jestem z kujaw rejon Inowroclaw, duzi gospodarze ktorzy maja stodnie i deszczownie 10t plus minus zawsze zbieraja. a pola hmm sam mam kawaleczek 1klasy, ale na koncu wsi ma gospodarz od a do b ok 8ha wszystko 1klasa, ma buraki cukrowe to juz tydzien przed moimi rzedy zakryly  a w ten sam dzien siane

• Like 1
Opublikowano

Pszenica na giełdach najpierw ostro spadła, potem wzrosła a teraz delikatne spadki. Coraz bardziej przekonuje się że informacje różnego typu są po to by te ciule mogły sobie zarobić. A jak my nie zaczniemy wstrzymywać się ze sprzedażą, to ich koledzy ze spółek rolnych dalej będą nas ciulać. Otwieram dzisiaj top agrar, a tam informacja że wcześniejsze wzrosty były tylko i wyłącznie grą spekulacyjną-pominięto suszę oczywiście, a spadki są powodem przyszłych dobrych zbiorów:D. Nawet już tam propaganda sięga by do końca oskubać tych co jeszcze mają pszenicę. W poprzednim roku ich taktyka zawiodła i teraz próbują innymi kanałami nas doić. W agrobiznesie że chętnie podpisujemy kontrakty. Piszcie, kto z was podpisał i po ile

Opublikowano
3 godziny temu, ENDRIUROL napisał:

jestem z kujaw rejon Inowroclaw, duzi gospodarze ktorzy maja stodnie i deszczownie 10t plus minus zawsze zbieraja. a pola hmm sam mam kawaleczek 1klasy, ale na koncu wsi ma gospodarz od a do b ok 8ha wszystko 1klasa, ma buraki cukrowe to juz tydzien przed moimi rzedy zakryly  a w ten sam dzien siane

Ja nie podważam tego że nie mają takich plonów ale z tymi klasami gleb to bym polemizował bo wchodzę na wasz rejon i nie widzę by ktoś miał samą 1. http://mapy.mojregion.info/geoportal/f?p=MAPA:113:3689830702605493::::P113_MAPA,P113_TEMAT:GEOPORTAL_EGIB,GEOPORTAL_KLASYFIKACJA_GLEBOZNAWCZA

Opublikowano

sprzedawanie zboża w żniwa po skandalicznych cenach powinno być karane za działanie na szkodę gospodarstwa i własnej rodziny ,ale to nie działa, tylko zbiorowy opór rolników przed sprzedażą może spowodować podwyżki cen zboża i rzepaku 

Opublikowano

Ja tak za oporowałem w zeszłe żniwa. Nie sprzedałem dziadom po 630- 650zł netto/tona!!! Sprzedałem w grudniu po 630 zł netto hehhehe.... W tym roku nawet nie będę magazynów gazował i przewalał tych ton... U mnie na żniwa proponują 650zł za konsumpcyjną i 620 zł za paszową, oczywiście netto...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v