Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest z oficjalnego cennika czy po negocjacjach ?

Opublikowano

pawelek98 napisał:

13 godzin temu, JozB napisał:

Stasiu i jego świta już działa. Ciekawe Pawełek z czego ty żyjesz jak te 2,5  tys zysku starcza ci i na kredyty, inwestycje i przede wszystkim na życie. Chyba że nikogo nie masz na utrzymaniu, tylko siebie i swoje krowy czy świnie. I dobrze że co roku masz urodzaj, jak nasz stasiu zysk ze swojej hodowli, bo potrafi żytko po 500 zeta kupić :D

Z czego żyje obramiam 150 ha , ale ja i moja żona jeszcze pracujemy zawodowo, mam trojkę dzieci, oczywiście jeszcze ojciec mi pomaga. przyjeżdżam z roboty i na opryskiwacz belarkę i inne graty.

zapierdalam jak dziki osioł, i niech mi k...wa nikt nie mówi że życia nie znam .

ceny rosną na giełdach, a bo rośnie cena baryłki, pisałem o tym już dawno i gówno ma to wspólnego ze zbiorami.

nikogo nie bronie i do nikogo pretensji nie mam, sprzedaje jak mi kasa potrzebna albo czuje że robak do magazynu się pcha, kupjący - zawoże próbę badają i mówią mi cenę pasuje to zabiera, nie to s.......aj kupimy u innego,  tam gdzie sprzedaje mielą na dobę 400 t zboża to o czym tu rozmawiać, handlarz zarobi 20 zł/t więcej nie

I tacy powinni być "z marszu" wypierdalani z etatu, bo blokują go innym, utrzymującym się wyłącznie z pracy najemnej. Bamber na 150 ha. i jeszcze "dorabiać" musi... Znam przypadek z sąsiedztwa, gdzie to podobny "bamber" po wręczeniu mu wypowiedzenia w robocie, latał po całym (dużym) zakładzie, wymachując kartką i wrzeszcząc "patrzcie co te .uje mi zrobiły po 8 latach pracy ! dlaczego mnie zwalniają, czemu nie tomka, cześka, wieśka, janusza, itp. !!! A w domu ponad 100 ha i 200 tuczników.

Opublikowano

No i co z tego że sobie dorabia,Ma chęć,siłe to niech dorabia nie widzie żadnej przeszkody.Ale fakt 150 ha i sie z tego nie utrzymać na godziwym poziomie to coś nie tak z gospodarzem musi być

Opublikowano

Widzicie jaki ból, jaki leży pod płotem to boli jak się pracuje to boli. taka to Polska.

blokuje etat innym? ciekawe komu Tobie? 

nie ma co się tu udzielać pozdrawiam? pozdrawiam wszystkich i bay

• Like 1
Opublikowano
"Innym" czyli tym, którzy nie są rolnikami i nie mają dodatkowych źródeł dochodu, np. miastowi ale nie tylko. Nie miałem na myśli siebie, bo pomimo że uprawiam tylko niecałe 30 ha, to jakoś nie muszę zapierdzielać "u Pana" ;)
Opublikowano

Dochodzi jeszcze kwestia emerytury... Paweł na niej będzie w miarę niezależny. Rolnik - krusowiec do śmierci będzie w drogę wchodził dzieciom.

Macie numer do tego Matifu bo chętnie im sprzedam ze 2 worki.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 11.05.2018 o 08:24, tomek73 napisał:

pawełek jak naprawdę masz 150 ha i pracujecie z żoną to nie halo z  tą gospodarką jest, albo z tobą.

No nie wierzę żeby na tych ha spokojnie żyć i mieć w d---ie pracę zawodową. Ja mam nie całe 100 samą roślinną rzepak pszenica i trochę buraka w tym roku w jęczmień wchodzę, i spokojnie żyję nikt nie pracuję, bo po co.

AgroAs u nas 670 netto za pszenicę płaci.

Pracuje na 100ha czasem pomaga mi syn jak ma wolne na studiach przy samej produkcji roślinnej syn studiuje żona chodzi do pracy ja prowadzę firmę nie związaną z rolnictwem dodatkowo i zastanawiam się czy nie zając się czymś jeszcze bo mam za dużo czasu wolnego a tobie wystarcza sama ziemia i cała rodzina nie pracuje? O.o

• Like 2
Opublikowano

Zawsze można dorobić w zakładzie pogrzebowym.

Myślę że nosząc nieboszczyków łatwiej będzie docenić życie;)

Opublikowano
3 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Pracuje na 100ha czasem pomaga mi syn jak ma wolne na studiach przy samej produkcji roślinnej syn studiuje żona chodzi do pracy ja prowadzę firmę nie związaną z rolnictwem dodatkowo i zastanawiam się czy nie zając się czymś jeszcze bo mam za dużo czasu wolnego a tobie wystarcza sama ziemia i cała rodzina nie pracuje? O.o

Tu nie ma się nad czym zastanawiać tylko natychmiast  zajać się leczeniem , bo pod beretem kiepsko hahaha

Opublikowano

Dla twojej wiadomości pracuje średnio po 15 h na dobę i jest mi z tym bardzo dobrze co rok wyjeżdżam zimą na wakacje i nie bylem jeszcze tylko w kilku miejscach na świecie które jako młody człowiek marzyłem żeby zobaczyć ale to jakby nie jest ważne, ważne jest to że dzięki ciężkiej pracy i systematyczności mogę się rozwijać i dalej inwestować a przez co realizować swoje ambicje. Ty też tak potrafisz siedząc w swoim zascianku? 

Opublikowano

20CBR12 napisał:

Dnia 11.05.2018 o 08:24, tomek73 napisał:

pawełek jak naprawdę masz 150 ha i pracujecie z żoną to nie halo z  tą gospodarką jest, albo z tobą.

No nie wierzę żeby na tych ha spokojnie żyć i mieć w d---ie pracę zawodową. Ja mam nie całe 100 samą roślinną rzepak pszenica i trochę buraka w tym roku w jęczmień wchodzę, i spokojnie żyję nikt nie pracuję, bo po co.

AgroAs u nas 670 netto za pszenicę płaci.

I taki "poważny" byznesmen na AF prowadzi jałowe dyskusje z osobami które są w wieku jego dzieci ? Zauważyć można tutaj conajmniej kilku takich marzycieli.. ;) Odnośnie cen, to w pobliskim młynie drgnęło w tym tygodniu 10 ziko w górę, na 670 netto konsumpcja. śląskie

Opublikowano
6 godzin temu, jajonasz napisał:

Kogo obchodzi gdzie i ile pracujecie głąby? Podpowiem, nikogo. Piszcie na temat bardzo proszę :)

640 brutto paszówka w Pawłowie gm Bychawa. Cena spada ruch spory

No do mnie też wydzwaniają bo nikt nie chce zboża większość pewno czytało to forum i w obawie przed podwyżkami zrobii zapasy ;)  dobrze że zachowałem zimną krew na czerwiec będzie promocja zawsze te 30 -50 zł się da urwać zależnie od jakościB|

Opublikowano

stasiu tobie też się leczenie przyda i to natychmiast. Jakoś mi już 670 netto chcą dać na miejscu. Tylko u ciebie ciągły ruch. Dużo musisz mieć tych świnek, że ciągle kupujesz i robisz zapasy po coraz niższych cenach. Mam rade- nie kupuj teraz, zagraj va bank i kup wszystko w czerwcu. Dopiero się wzbogacisz.

Opublikowano

Jak ma tanieć to jaki sens zapasy robić? Nikt o zdrowych zmysłach nie da 670 zł za zboże paszowe przy tych cenach żywca jaksprzedających pełno a panikarze kupili w obawie przed podwyżkami

Czasy się zmieniają i poważni producenci żywca płacą za jakość czyli zawartość białka a nie tony są partie zboża co mają zaledwie 6 % białka a są i14 i nikt poważny nie zaplaci jednakowej ceny za tak różne  zboża B|

Opublikowano

Ale staszek koloryzujesz z tym białkiem naprawdę widziałem różne zboża i najmniejsze białko kręciło się około 10%, co do ceny to mało prawdopodobne jest aby taniało pewnie cena będzie się kręcić około obecnej co do wzrostu to będzie jak staszek już nawet żyta nie będzie miał gdzie kupić haha 😂, trochę dziwi mnie zagrywka ceny paliwa ale to kolejny krok który jeszcze namiesza 

Opublikowano
11 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Dla twojej wiadomości pracuje średnio po 15 h na dobę i jest mi z tym bardzo dobrze co rok wyjeżdżam zimą na wakacje i nie bylem jeszcze tylko w kilku miejscach na świecie które jako młody człowiek marzyłem żeby zobaczyć ale to jakby nie jest ważne, ważne jest to że dzięki ciężkiej pracy i systematyczności mogę się rozwijać i dalej inwestować a przez co realizować swoje ambicje. Ty też tak potrafisz siedząc w swoim zascianku? 

K...wa dobry jesteś pracujesz po 15 h i jeszcze szukasz zajęcia. ps tom 100 to chyba obrabiasz na Farming Simulator

Opublikowano
Dnia 12.05.2018 o 18:24, 20CBR12 napisał:

zastanawiam się czy nie zając się czymś jeszcze bo mam za dużo czasu wolnego

Załóż zespół disco polo. 

9 godzin temu, piotrdd napisał:

staszek koloryzujesz z tym białkiem

Nie mądrzyj się, staszek ma dowody że pszenica może mieć 6% białka - badał swoją pszenicę po zbiorach  xDxD

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, piotrdd napisał:

Ale staszek koloryzujesz z tym białkiem naprawdę widziałem różne zboża i najmniejsze białko kręciło się około 10%, co do ceny to mało prawdopodobne jest aby taniało pewnie cena będzie się kręcić około obecnej co do wzrostu to będzie jak staszek już nawet żyta nie będzie miał gdzie kupić haha 😂, trochę dziwi mnie zagrywka ceny paliwa ale to kolejny krok który jeszcze namiesza 

W zeszłym sezonie na Pomorzu w czasie żniw wystąpily deszcze nawalne i kto zbierał pszenicę po 20 sierpnia ,pomimo ladnego wyglądu ziarna miała białka ok 9 % i chodzi ona do dziś w obiegu po ok 590zł t netto ,praktycznie wartość paszowa żyta

Opublikowano
11 godzin temu, piotrdd napisał:

To mało w życiu widziałeś żyto Hybrydowe ma ok 6 % białka podobnie kukurydza

2 godziny temu, pawel885 napisał:

Załóż zespół disco polo. 

Nie mądrzyj się, staszek ma dowody że pszenica może mieć 6% białka - badał swoją pszenicę po zbiorach  xDxD

Gdzie ja pisałem że pszenica? Pszenicę to świnia powinna jeść gdy jest góra 100 zł droższa od żyta więc cena nie powinna przekraczać 600 zł by ją skarmiać świniami

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.05.2018 o 07:42, staszek131415 napisał:

No wiesz ....... ich to na każdym kroku chcą wydymać a to na wadze a to na cenie a to na jakości a oniprzecież mają towar pierwyj sort telefony tylko dzwonią by sprzedali :P kupione żyto po 500 brutto będą świnki jadłyB|

Syf kupujesz i jeszcze się tym chwalisz, żenujące. Za normalnej jakości żyto w małych partiach, paszarnie w mojej okolicy płacą ok. 550 zł netto i to bez żadnego targowania. Za to pszenica paszowa 650 zł, konsumpcyjna 10-20 zł droższa, pszenżyto 610 zł.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

To mało w życiu widziałeś żyto Hybrydowe ma ok 6 % białka podobnie kukurydza

Gdzie ja pisałem że pszenica? Pszenicę to świnia powinna jeść gdy jest góra 100 zł droższa od żyta więc cena nie powinna przekraczać 600 zł by ją skarmiać świniami

Zyto hybrydowe ma tyle samo lub nawet wiecej niz zwykle zyto bialka + nie ma substancji antyzywieniowych jak zwykle. 

Po 500zl to ty chyba smieci od mlynkowania kupywales a nie zboze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v