Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Jeśli puszczasz tylko patelnie dane gatunku to tak możesz mieć. 

@koniu a ile jest takich osób co ty i pracuje w firmie która skupuje zboża. To jest tak jak z nawozami z yary, bierzesz bo masz w sklepie i jest taniej dla pracownika - proste. 

Ja na worki gołebiarzom sprzedaje to skad moge wiedziec tak se tylko gdybie . A ten co pracuje w piekarni to chleba bochen dostaje a w masarni to tyle zysku co w pysku

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Tomek90 napisał:

Jeśli puszczasz tylko patelnie dane gatunku to tak możesz mieć. 

@koniu a ile jest takich osób co ty i pracuje w firmie która skupuje zboża. To jest tak jak z nawozami z yary, bierzesz bo masz w sklepie i jest taniej dla pracownika - proste. 

taniej albo po cenie zakupu. Kwestia kto jakiego ma szefa. Ale co do chemii to ja zamawiam i ja sprzedaje. Yara dlatego że doradca z intermagu za bardzo chciał wciskać rolnikom, po drugie nawozy tej firmy mają nie specjalny skład, wszystko i nic.

39 minut temu, Carington napisał:

Ja na worki gołebiarzom sprzedaje to skad moge wiedziec tak se tylko gdybie . A ten co pracuje w piekarni to chleba bochen dostaje a w masarni to tyle zysku co w pysku

Dokładnie. Tata mówi że piekarz chleb piecze i co? Ma chleb kupować?

Opublikowano

Pytanie do @koniu jak rozlicza się z fiskusem za wynajem  magazynów ? jak taka współpraca ma się odnośnie przepisów fitosanitarnych, kto jest odpowiedzialny za magazynowany towar ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Pytanie do @koniu jak rozlicza się z fiskusem za wynajem  magazynów ? jak taka współpraca ma się odnośnie przepisów fitosanitarnych, kto jest odpowiedzialny za magazynowany towar ?

Pojechales tym pytaniem pewnie chcialbys mu jakos pomoc jakims pismem typu <uprzejmie donosze> Założ nowy temat na forum np. GORLIWY PRZYJACIEL. a tu pisz o cenach pszenicy 

Edytowane przez Carington
Opublikowano
1 godzinę temu, Y635 napisał:

witam panowie orientuje sie ktoś po ile teraz jest jęczmień paszowy w kujawsko-pomorskim

Dziś dzwoniłem oferowano mi sprzedaż 700 netto,można kupić między 650- 700 ale to już gorsza jakość

Opublikowano
10 godzin temu, marks50 napisał:

Normalnie i legalnie. Jest umowa, faktury co miesiąc. Także wszystkie odbywa się jak na normalnym skupie gdzie są kontrole z weterynarii, sanepidu itd.

9 godzin temu, Carington napisał:

Pojechales tym pytaniem pewnie chcialbys mu jakos pomoc jakims pismem typu <uprzejmie donosze> Założ nowy temat na forum np. GORLIWY PRZYJACIEL. a tu pisz o cenach pszenicy

Bywało też i tak że były osoby ,,uprzejme". Ale wszystko jest w jak najlepszym porządku i żadna instytucja nie miała żadnych zastrzeżeń.

Opublikowano

No to macie  koniu dobrą weterynarię jeśli pozwoliła na przechowywanie dwóch podmiotów w jednym miejscu :) czyli ty jako rolnik a obok wynajmowane magazyn dla innego podmiotu według przepisów jest to nie do pomyślenia ale niech ci będzie że tak jest :)

Opublikowano

nie wiem, nie szukam sobie problemu skoro co roku są kontrole i nikt nie ma zastrzeżeń. Poza tym firma już istnieje 15 lat to jakby coś było nie tak to mieli sporo czasu żeby wykryć jakieś nieprawidłowości. Nie zaśmiecajmy już tego tematu.

Co do cen pszenic z 4 okolicznych skupów: od 625-640 netto.

Opublikowano (edytowane)

przeważnie jak u mnie to kupuje się w grudniu na styczeń, a w styczniu kupuje się na luty. Zalezy dla kogo się kupuje. Pewnie już niektóre firmy kupuja na marcowe kontrakty.

Edytowane przez koniu
Opublikowano

Czytając obecne ceny wychodzi na to że na magazynowaniu się wiele nie zarobi lub wyjdzie na zero (chyba, że są duże ilości to co innego). Ja w żniwa sprzedawałem na fermy drobiu po 630-640zł netto.

Opublikowano
55 minut temu, chuck00 napisał:

Czytając obecne ceny wychodzi na to że na magazynowaniu się wiele nie zarobi lub wyjdzie na zero (chyba, że są duże ilości to co innego). Ja w żniwa sprzedawałem na fermy drobiu po 630-640zł netto.

człowiek już tak nauczony że przetrzyma to zarobi bóg wie ile. Też mogłem sprzedać wszystko w żniwa na auta i mieć problem z głowy. Zwal/załaduj, czasami gazowanie choć u mnie co roku gazuje. To wszystko są koszty. Jest masa ludzi co nie liczy tego że do pomocy ma dwóch ludzi przy zwalaniu i załadunku, nie widzi że żmijka/traktor nie chodzi na powietrze tylko widzi to że sprzedał drożej. W pracy mam rolników co mają po 5-10t i 20km dalej pszenica jest droższa 5zł i jadą dalej. Satysfakcja że sprzedał drożej czy czysty zarobek?

Opublikowano

@koniu nie denerwuj się tak, każdy liczy. czasem wiezie się 10km dalej tylko ze względu na podejście gościa 5km bliżej, które np części rolników nie odpowiada. Myślę , że za mało jeszcze przeżyłes i za mało widziałeś, a próbujesz brać na logikę pewne zachowania, które czasem z logiką nie maja wiele wspólnego. Znam gości, co wożą do skupu dalej, bo w tym bliżej gość ich 20 lat temu oszukał. Ich wola, ich pieniądze.

U ciebie wykres ceny w żniwa i teraz jest prawie płaski, a ja z łaską w żniwa miałem 600 brutto, a teraz 670-680 bez łaski. 10t zboża przerzuci mi żmijka w godzinę pracy, co mnie kosztuje 3kWh energii za załadunek i rozładunek. Magazyn i tak stoi gotowy.  Co innego, gdybym musiał płacić za rozładunek, przechowanie i załadunek. To liczyłbym czy mi się to opłaci. Nie w każdym roku jest aż taka różnica. Już była o tym dyskusja, że raz na 5-6 lat się NIE zarobi na przetrzymaniu, ale w pozostałe tak.

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

@koniu nie denerwuj się tak, każdy liczy. czasem wiezie się 10km dalej tylko ze względu na podejście gościa 5km bliżej, które np części rolników nie odpowiada. Myślę , że za mało jeszcze przeżyłes i za mało widziałeś, a próbujesz brać na logikę pewne zachowania, które czasem z logiką nie maja wiele wspólnego. Znam gości, co wożą do skupu dalej, bo w tym bliżej gość ich 20 lat temu oszukał. Ich wola, ich pieniądze.

U ciebie wykres ceny w żniwa i teraz jest prawie płaski, a ja z łaską w żniwa miałem 600 brutto, a teraz 670-680 bez łaski. 10t zboża przerzuci mi żmijka w godzinę pracy, co mnie kosztuje 3kWh energii za załadunek i rozładunek. Magazyn i tak stoi gotowy.  Co innego, gdybym musiał płacić za rozładunek, przechowanie i załadunek. To liczyłbym czy mi się to opłaci. Nie w każdym roku jest aż taka różnica. Już była o tym dyskusja, że raz na 5-6 lat się NIE zarobi na przetrzymaniu, ale w pozostałe tak.

Niczym się nie denerwuje. Pracuje na skupie także dużo rzeczy widzę i dużo rzeczy mnie jeszcze zadziwia w zachowaniu rolników. Choć nie powiem bo czasami u mnie w pracy pszenica jest dużo tańsza nawet o 20zł/t jak 10km dalej a mimo tego 3/4 albo i więcej pszenicy zjeżdża do mnie czego też nie potrafię zrozumieć.

Opublikowano (edytowane)

Chyba nie czytasz tego tematu dość dokładnie. W skrócie - czasem lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Nominalnie czasem warunki atrakcyjne, a jak przyjedziesz na miejsce, to tyle "potraceń" że suma summarum wychodzi taniej niż u ciebie, bierz to pod uwagę.

Obejrzyj sobie na spokojnie "Ziemię obiecaną" , szczególnie te fragmenty, gdzie Moryc pożycza pieniądze od starego żyda - tam jest dużo prawdy o robieniu interesów

A co do cen - widzieliście giełdę w USA ? A na portalach cisza, czemu takie wzrosty od kilku dni

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v