Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/16456-od-poczatku-obecnego-sezonu-tempo-unijnego-eksportu-zboz-jest-o-17-mniejsze-ale-import-wzrosl-o-44-w-porownaniu-do-2016-17

Myślę że wystarczy przeczytać ten artykuł ze zrozumieniem, żeby zajarzyć, że zboża w Europie dziwnym trafem brakuje, bo import zaczyna dorównywać eksportowi, to chyba nie jest normalna sytuacja

Moim skromnym zdaniem lata ręcznego sterowania przez UE przynoszą efekty. Dać ich na pustynię, to piasku zabraknie.

Ja jeszcze jak żyję nie widziałem, żeby w mojej okolicy prawie 2/3 areału było obsiane rzepakiem, 1/4 pszenicą a reszta kukurydzą. Zaorane na zimę pole to unikat, chyba że ktoś miał buraki (1 osoba we wsi) albo zaorał kukurydzę i nic jeszcze nie posiał.

Jeszcze 10 lat temu struktura była bardziej urozmaicona - ziemnaki, tytoń, buraki, zioła, buraczki, buraki pastewne, proso, konopie, len, mak i wiele innych upraw, które ciężko zmechanizować. Wraz z pokoleniem które własnie przechodzi na emerytury (pokolenie lat 50-tych) znikła różnorodność na wsi.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

np ludzie nie moga poscinac kukurydzy u mnie akurat dalo rade sciac ale sa regiony ze ludzie juz zrywaja kolby bo o sciaciu kombajnem moga zapomniec tak mokro . a u mnie naprawde kuk sypala 16 ton nawet zalezy od kawalka a srednio 14 ton z ha wyszlo przy wilgotnosci 30 % tylko warunki naprawde dobre dostala kukurydza i dawno na tych polach jej nie bylo i pioniera odmiany byly ale drogie ale warto

Opublikowano

Pewnie że kukurydzą jest to spowodowane. Jak już na granicy woj. maz. / lub. suchą kuku można sprzedać po 650 netto. I to nie sąsiadowi do krów 5 metrów, a przyjedzie po nią jakaś paszarnia nawet ze 180 km w jedną str.

Dobrze że zaliczka dopłat przyszła bo na razie sprzedałem 2 auta i teraz już nic nie muszę sprzedawać. Teraz jak paszarnia dzwoni to mówię cenę 700netto. Odmawiają ale to jest kwestia czasu ja przyjadą po te 680 - 700 netto.

Opublikowano

de heuse, blatini, ilość 25t. Puki mleko będzie w cenie to zarobimy.

Opublikowano

Chlewnie? Nie boją się ASF. Kolega widział zdechłego dzika u nas w krzakach, ale nikomu nic nie zgłaszał. Przecież ten ASF już jest wszędzie, tylko że jeszcze nie wszędzie wyryty.

Opublikowano

Dokładnie, jak pod Warszawą wykryli jednego to nagle się okazało że w tydzień znaleźli kilkanaście i to nawet z drugiej strony warszawki, jakby dobrze szukali to pewnie i pod Poznaniem by znalazł

Opublikowano

Damian, ostatnio rozmawiałem z gospodarzem mówił, że znaleziono dzika w lesie (w tym jadąc od strony Twojego gospodarstwa do miast. Koś), ktoś owy fakt zgłosił. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, AleksanderX napisał:

jakie słabe zbiory kukurydzy jak w temacie kukurydza nikt poniżej 13 ton wilgotnej około 30% nie zbiera

ja pisałem w temacie kuku że sypnęła mi 10.5 tony z a ha przy wilgotności od 28-31%. A kombajnista mówił że sypie średnio 12 t.

Edytowane przez solek01
Opublikowano

Będzie drogo, bo nie pamiętam kiedy paszarnie same po żniwach same dzwoniły po sucha kukurydzę. Nawet nie pytałem o ile. Niech się dowiadują jak będzie drożej:D.

W obrębie 20 km jedna qq sypała 14 ton, druga 11 ton. Więc są i rejony gdzie na pewno lepiej sypało. Jedno jest pewne- będzie drożej, bo w ślad pszenicy paszowej pójdzie i kukurydza

Opublikowano (edytowane)

u mnie w okolicy nikt nie przekroczył 10t. Mi dała 5,5t/ha przy wilgotności 27%. Miałem 16ha. Więc nie będe ściemniał że dała powyżej 10t. W skupie wagowy też mówił że plony od 5 do 10t. Wiecie jak to jest z cenami. Idzie i idzie do góry aż zacznie niespodziewanie spadać...

Edytowane przez koniu
Opublikowano

Teraz pytanie ile osób suszyło kukurydze, skoro była taka mokra. Każdy skupujący będzie pierniczył że jest dużo towaru, a okaże się tak jak w tym roku w czerwcu z pszenicą. Że jej po prostu nie ma. U nas zawsze ściągali z Czech lub Słowacji. A tam mizerota w tym roku. Średnio wyjdzie w skali kraju mizerny plon qq, chyba że jacyś cudacy na forum zaraz wyskoczą, że już wagony z Ukrainy czekają na wjazd do polszy :D.

Opublikowano

na ukrajnie jest ASF to polski rząd powiniem zakazac importu jak niewolno unas stosować słomy bo mają stycznosc z dzikami to niepowinno się stosować pszenicy z ukrajny bo oni niewalczą z asf prosta logia i cena za pszenicy unas niespadnie

Opublikowano

nie ma kukurydzy i zbóż bo pracuję w skupie i codziennie przejeżdżam koło elewatora FDW. Rok temu w żniwa kolejki dzień w dzień. W tym roku rano parę traktorów przed wjazdem a tak to od razu wjazd na wagę. Z kukurydzą tak samo. Rok temu kolejki po 20 składów mimo że 4 kosze przyjęciowe. W tym roku szło na bierząco. Około 20km dalej rok temu pchał ziarno w rękawy, w tym roku stoi puste pole. Nawet nie kupili połowy tego co rok temu. gdzie indziej może było lepiej, ale u nas tak to wyglądało. Choć ja na plony zbóż nie moge narzekać. Jedynie rzepak i kukurydza sypały słabo.

Opublikowano

up

w tym roku widziałem ziarno w niemczy ale to może było zeszłoroczne. juz nie pamiętem kiedy to było.

co do FDW z ząbkowicach to słyszałem że wykręcili niby ludzi na terminach i parametrach.(info zasłyszane, nie sprawdzone) nawet Tomy już z nimi nie współpracują a w tamtym roku wozili na potęgę. wiem bo kumpel u nich jezdzi i mówił że kwas jest na linii FDW-Tomy

Opublikowano

I tak nie spadnie. Kończy się powoli straszenie Ukrainą. Zobaczymy co się będzie działo w okresie maj-czerwiec. Dochodzę też do wniosku, ze produkowanie pszenicy jakościowej powoli przestaje się opłacać. Nakłady w stosunku do zysku są w porównaniu do paszowej powodują, że najlepiej mniej dać, a i tak zarobi się porównywalne pieniądze.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

up

w tym roku widziałem ziarno w niemczy ale to może było zeszłoroczne. juz nie pamiętem kiedy to było.

co do FDW z ząbkowicach to słyszałem że wykręcili niby ludzi na terminach i parametrach.(info zasłyszane, nie sprawdzone) nawet Tomy już z nimi nie współpracują a w tamtym roku wozili na potęgę. wiem bo kumpel u nich jezdzi i mówił że kwas jest na linii FDW-Tomy

Coś tam słyszałem na ten temat. Tato sprzedał właśnie tam kukurydze ok 100t, ale nawet nie wiem czy przelali kasę. Rok temu był kwas bo miał problemy z aferą z jajkami. Szef tam miał 500t rzepaku na składzie z czego Tato miał też koło 100t. Więc szef nie patrzył nawet na to czy rzepak podrożej i sprzedał wszystko. Przelew był w ostatnim dniu, czyli 30dni od sprzedaży. Rok temu właśnie Tomy sprzedawali tam głównie pszenżyto, w tym roku nie widziałem żadnego ich auta pod elewatorem. Teraz za pszenice płacą 660netto. Cena jak na 5 innych skupów w rejonie najlepsza, ale pod bramą i na elewatorze Pusto...

Edytowane przez koniu
Opublikowano
2 godziny temu, JozB napisał:

I tak nie spadnie. Kończy się powoli straszenie Ukrainą. Zobaczymy co się będzie działo w okresie maj-czerwiec. Dochodzę też do wniosku, ze produkowanie pszenicy jakościowej powoli przestaje się opłacać. Nakłady w stosunku do zysku są w porównaniu do paszowej powodują, że najlepiej mniej dać, a i tak zarobi się porównywalne pieniądze.

Jasne rzepak też słabo sypał a cena jkoś w miejscu stoi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v