Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi zostało około 3,5 tony pszenicy do sprzedania ( podkarpacie). W tym roku paszówka. W jedym skupie gość daje 500 zł w drugim zaś 580( z tym że tutaj własny transport- około 100 km oddalony skup)

Tak wyglądały ceny  4 sierpnia 

Trzeba czekać. Mimo że została mi bardzo mała ilość troche mało żeby to sprzedać. 

Opublikowano (edytowane)

Dziś obdzwoniłem skupy w okolicy

Izbica 600 brutto paszowa - wymiana na nawóz, na konto 580

Skierbieszów - tylko konsumpcja 640-660 brutto na konto

Kraśniczyn - 600 brutto paszowa na konto lub wymiana

Udrycze 560-580 paszowa brutto

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Strasznie słabo wam tam płacą, bogacą się na takich ludziach który oddaje 5t bo nawet gdyby zaoferowano 5zł więcej na metrze, na 5 tonach 250zł, to taki odda bo to tylko 250zł więcej, taki który ma 50 ton jest to już 2,5k więc nie w kij dmuchał i nie ma wyjścia trzeba trzymać. Przyjedzie takich rolników dwudziestu oddających 5 ton i już się sumka zbiera...

Opublikowano

Na razie stabilizacja u mnie, ważne, że nie tanieje, chociaż niekórzy chcą zbijać cenę, to nie mają zaraz klientów. U mnie rynek za paszową oczekuje minimum 600zł i kto płaci mniej, to sznurek do niego nie stoi

Opublikowano

Ceny lecą na łeb na szyję a wy o wzrostach? Wszyscy są zasypani, wy tu na forum o rekordach w plonie. Nie chce być tu czarnym prognostą bo sam kisze pszenicę na magazynie, ale oby nie było tak że maksymalne ceny to już były - w żniwa

Opublikowano

Co roku o tej porze są zniżki cen, praktycznie najniższa cena na zboże. Od 10-15 września zaczną się wzrosty. Konsumpcji za wiele nie będzie, bo część kraju zmagała się z suszą, a część z deszczami i parametry będą marne. Jak euro jeszcze delikatnie pójdzie do góry, pojawi sie większe zapotrzebowanie na zboże krajowe w paszarniach, a jednocześnie wzrośnie eksport za granicę jak ubiegłej zimy. Giełda w tej chwili stoi 10-15 euro wyżej niż o tej samej porze ubiegłego roku, więc bez paniki.

Opublikowano

na giełdzie huśtawka, najpierw wzrost o 40% a następnie spadek znoszący cały wzrost

taniej już nie powinno być (może jeszcze ok 10% na giełdzie) a następnie powinien nastąpić wzrost ceny (na giełdzie kontrakt wg wykresu ma duże prawdopodobieństwo wzrostu nawet o 100%)

we wrześniu kolejny raport usda, wg analityków będzie korekcyjny względem ostatniego, więc powinno być paliwo do wzrostów

Opublikowano

Na giełdzie już jest lekkie odbicie, mimo "bardzo pomyślnych" wieści z Rosji. Sęk w tym, że Rosja przy takich ekstra plonach ma dwa problemy: zebrać i przechować zboże. Już nie raz było tak, że wiele zboża z nadwyżki się zmarnowało, bo nie było go jak zebrać, a potem było  przechowywane na pryzmach pod gołym niebem . Takie zboże nie zachowa parametrów i nikt go za granicą nie kupi.

Dobry powód do spekulacji i tylko spekulacji.

Opublikowano

To zależy ile będzie konsumpcji bo paszowej jest do oporu bynajmniej u mnie dobrze sypalo zimowe.

Nie znasz znaczenia słowa "bynajmniej". Nie jest to to samo co "przynajmniej" kolego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v