Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja mam pytanie czy ma ktoś obecnie propozycje kontraktu na rzepak na żniwa? Pytam bo znajomy się mnie radził. Proponują mu w granicach 1460-1480 netto. 

Opublikowano

Pszenica 780 + vat młyn na Mazowszu minus transport ok 15zł od tony, parametry nie istotne. I kilkanaście telefonów dziennie w poszukiwaniu zboża, ma ktoś pomysł skąd nagle takie szaleństwo?

Opublikowano

A do żniw jeszcze 2,5 miesiąca dzis na targu handlarze sprzedają resztki tego co kupili parę tygodni temu i mówią że jeszcze dwa tygodnie i oni przestaną jeźdxić bo u rolników pustki .za to strączków do oporu i ceny przystępne .

Opublikowano

No to jeszcze poczekam mam ponad 50 ton oferta jaka mi złożył gość tydzień temu to 700 netto jeszcze poczekam . Skąd mają być te pszenicę po rolnikach skoro powymarzaly Kogo kasa paliła to wysprzedal ja jeszcze poczekam 9 mies wytrzymałem to jeszcze parę tyg wytrzymam. Oby zdarzyć przed pierwszymi jęczmieniami zimowymi

Opublikowano

Pszenica 780 + vat młyn na Mazowszu minus transport ok 15zł od tony, parametry nie istotne. I kilkanaście telefonów dziennie w poszukiwaniu zboża, ma ktoś pomysł skąd nagle takie szaleństwo?

A co to za młyn możesz kolego napisać ?

Opublikowano

Też mam 50 ton w łódzkim, jakby kto chciał, to mogę dowieźć, tylko za rozsądne pieniądze. Miesiąc temu się ogłosiłem i chciałem sprzedać, to dzwonili i twierdzili, że więcej niż 700 zł brutto nie dostanę (chciałem 740 loco gospodarstwo), a w ogóle to na pewno będzie taniej. 

Także teraz nie chce mi się już wysłuchiwać mądrości handlarzy i nie wiem kiedy ją sprzedam ;)

Opublikowano

Nie wiem czy nie zrobiłem falstartu, ale wczoraj sprzedałem całą pszenice po 760 + vat loco gospodarstwo, propozycja 780 + vat była chyba trochę na podpuchę, przedstawiciele polskich młynów proponowali przez kilka godzin taką cenę, ale jak ktoś chciał podpisać kontrakt, to już nie mogli tyle zapłacić...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v