Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

widziałem że jest wyciek od strony napędu bo z dołu jest taka zaślepka pod wałem i z niej wylatuje olej.pierścieniami by nie brał 5 litrów oleju na dzień pracy a u mnie tak jest więc obstawiam że to poszedł uszczelniacz na wale.

Opublikowano

najprawdopodobniej uszczelniacz na wale. a co do separatora czyli tak zwany drugi bęben młócący z bijakami ,świetna sprawa .mam NH 8050 i świetnie się sprawuję,wszystko wymłaca bez żadnego problemu:)

silnik deutza -bardzo dobre silniki ale zazwyczaj montowane do tych mniejszych modeli 133,-1530 gdzie potrzeba mniejszej mocy i kombajn tyle nie musi przerabiać, ogólnie bardzo wytrzymałe silniki, mam znajomego co ma NH 133 z tym własnie silnikiem i chodzi bez zarzutów już 7 lat tylko że ma małe gospodarstwo.

Opublikowano

Witam.

Posiadam kombajn new holland 1530 z silnikiem deutz fahr chłodzony powietrzem. Mam mały dylemat co do czujnika temperatury nie ma on żadnego termometru tylko czujnik w głowicy i kontrolka w kabinie. Wszystkie kontrolki po włączeniu zapłonu świecą ( ładowanie i smarowanie) a od temperatury nie świeci.

Moje pytanie brzmi czy powinna świecić po przekręceniu zapłonu czy tylko i wyłącznie na odpalonym jak przekroczy temperature?

Dotykając kabelkiem od czujnika do masy świeci sie kontrolka, myślałem że to czujnik (210zł) wymieniłem i dalej to samo.

Proszę o pomoc.

I czy jest jeszcze możliwość podpięcia jakiegoś czujnika ze wskaźnikiem?

Opublikowano (edytowane)

A widziałeś gdzieś kontrolke temperatury zapalającą sie po włączeniu zapłonu? powinna zapalić sie po przekroczeniu 90-100 st.C (tak mi sie wydaje , nie wiem do jakiej temp. powinny rozgrzewać sie silniki chłodzone powietrzem).

Edytowane przez detom
Opublikowano

Czy rozbierał ktoś napęd kosy (potoczne zwany Schumacherem). Widzę że pojawił się luż w skarajnych położeniach widełek. Ciężko to rozebrać?

Opublikowano

Witam.

Koledzy jak u was z ciśnieniem oleju w nh 1530,? Jakie oleje silnikowe lejecie? Ja posiadam silnik deutz fahr chłodzony powietrzem może ktoś posiada też taki i zechciał by podzielić sie umiejętnościami.

?

Opublikowano

u mnie po remoncie silnika,tzn.szlif wału i wymiana panewek ciśnienie 8 na wskaźniku.Silnik forda zalałem elfem 15w-40.czekam jeszcze na uszczelniacz przekładni schumachera i w polę mogę wyruszać.

Opublikowano

żeby tam się dostać najpierw to trzeba odjechać całym gardzielem :) jak to zrobisz to potem wyjęcie klepiska nie będzie kłopotem ,będziesz miał dostęp i napewno szybko wymontujesz klepisko.

Opublikowano

Witam,no nie każdy ma takie możliwości aby fadromą ,ale ja zdejmowałem to powiem że czterech chłopa bez problemu odłączy i podłączy z powrotem, ja takim sposobem zakładam,a z sąsiadami po dobrym browarku przed i po, i chętnie pomagają aż miło :D Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

jak zdjąć koło pasowe po (przy silniku po prawej stronie) na dwa paski klinowe napedzajace alternator i wiatrak w silniku 1530clayson. chłodzony powietrzem 6cyl. silnik: deutz

Jest tam śruba na klucz 34bodajże i za nic drgnie a moze gwin tak jest w inna strone niz zwyczajne?

edit.

Juz odkreciłem jest małe ale otóż to koło pasowe jest jakieś dziwne tzn. jest połączone poprzez gume z takim stalowym talarkiem (tak jakby jakaś przeciw waga) jarazie aby dokończyć żniwa zamierzam dojechac bez tego "talarka stalowego" i czy nie powstana kolejne powkłania i za co odpowiada dokładniej ta szajba zespolona tą gumą ze stalowym talarkiem.

Edytowane przez janczar810