Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie ile handlarze potrącają przeważnie za jałówki? 6 czy 7%? Niezależnie czy z łańcucha czy z luzu

6% niezależnie czy łańcuch czy luz.Wiadomo sa tacy że 7 to poprostu ich widzi mi sie.....

Opublikowano

Wojtek Kościesza chyba z mińska. Wagi na podwórku się nie przestraszył i kasa za dwa dni.

a kiedy ostatnio z nim handlowałeś? jakie sztuki oddawałeś i po ile?

Opublikowano (edytowane)

Kazdy widze potraca ile chce u jednych 5 i 7 a umnie 8 procent a za krowe 9. I sie tak niechwalcie niektórzy bo wiecie jaki ubaw z tych waszych cen po 8.9 niedlugo 10 dadza

Edytowane przez MariuszBalcerzak
Opublikowano

a ile mogą obtrącić na byki hf- y 750 kg?

52.5kg.

Wracajac do tematu znajomy sprzedawal dzis byka czerwony,miesny,maly ale tlusty wyszedl 599kg na czysto dostal po 8.3 brutto. Kupujacy z woj swietokrzyskiego ale zapomnialem nazwiska.

Opublikowano

Kazdy widze potraca ile chce u jednych 5 i 7 a umnie 8 procent a za krowe 9. I sie tak niechwalcie niektórzy bo wiecie jaki ubaw z tych waszych cen po 8.9 niedlugo 10 dadza

ubaw dlaczego? nie masz pojecia nie zabieraj głosu -kilkadziesiat sztuk z jedego miejsca, w naprawde super formie, nie wiazane-to propozycja kupujacego

Opublikowano

były to sm x bb ta mniejsza i hf x ch większa ale były bardzo upasione miały z metr szerokości  waga raczej pewna a odbiorca chce brać bydło od nas bo tak sie stało że miał przerwe w handlu ze mną z 2 lata bo nie był słowny co do daty odbioru 

ale coś sie dzieje z ceną dobrego bo bardzo bydła szukają a ceny za byki proponował 7-9 zł 

Opublikowano

Skąd masz tę informację? To i tak nic nie zmienia. Płacą za półtusze, a prawda jest taka, że nikogo nie przypilnujesz, bo nikt nie wpuści Cię do zakładu, żebyś sam zobaczył ile ważą. 

Koledzy sprzedawali też tam świnie na wbc i raz zważyli przed sprzedażą i wyszło że mają 71% wydajności czyli około 9% mięsa zgineło z każdej sztuki wniosek nasuwa się taki że z bydłem jest pewnie to samo.

Te 7% to było w nawiązaniu do postu @Daro20. Żeby była jasność, moim zdaniem jedyną pewność tego, że nikt nas nie oszukuje mamy wtedy, kiedy sprzedajemy z własnej legalizowanej wagi na wagę żywą. Nie wiem do końca jak są ważone półtusze w ubojniach i dopuszczam możliwość, że przy WBC też mogą kantować. Zgadzam się z Tobą co określenia wybicia. Pisząc o masie wybicia miałem na myśli masę brutto.

Wzór:

Cena "na żywo"(brutto) =0,55*1,08*13,4/(1-0,07)

gdzie: 

0,55 - wybicie (50%);

1,08 - współczynnik podatku (8%). Jeżeli ktoś chcę cenę netto za żywiec to omija ten współczynnik;

13,40 - cena półtuszy w R;

1 - współczynnik masy brutto;

0,07 - skitka 7%;

(1-0,07) - współczynnik z masy brutto na netto.

Jak sprzedawałem ostatnio to ważyliśmy samochód 3 razy: najpierw tara, pózniej dwa ważenia bo poszły w dwóch różnych cenach.

Ja widzę że kolega nie wie skąd się bierze cena. Otóż cena zależy od wybicia i klasy w jakiej pójdzie sztuka natomiast klasa zależy od ilości mięsa w ćwierci. Tydzień temu sprzedałem to za jednego wziąłem po 9zł, dzisiaj widziałem się z kupujący i mówił że ta sztuka poszła w E klasie.

Opublikowano

Firma DąbPol brała dwa hf od teścia Stare prawie po 30mc waga 640i 570 cena 7.6 i 7.5 wagi i ceny brutto skitka 7% to co co niby płacili po 8.5 jak waga na czysto 600 jednak zmienili zdanie kasa za dwa dni była na koncie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v