Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

tyran33 mi ich nie szkoda :) jak dla mnie powinni placic jeszcze więcej za te 'cielaki na doplaty' :) potem za to można taniej kupić takiego 3 miesięcznego w sierpniu.

Jaka teraz cena za hf w wlkp ? Chodzi mi o żywa wage

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

Przecież nie ma żadnej różnicy w cenie cielat przed skladaniem o dopłaty i po. Przez cały rok te same ceny

jest duża różnica, wystarczy olx poobserwowac, nie mówiąc już o tym ze teraz można dużo wynegocjowac a w marcu to nie było rozmowy bo każdy pośrednik był pewny że towar i tak sprzeda

Opublikowano

Obserwuje olx i na giełdach i ceny takie same. A i negocjacje podobne

micgal to zyjesz w jakiejs oazie. w maju niedosc ze byki dorosle walnely na leb na szyje z dobrom zlotowke na kilogramie u mnie do poziomu 6,30- 6,40 za kg HF to jeszcze handlarze za tygodniowego  zapyzalego HF krzyczeli 1000-1200 zl a za ncb 1500-1600 o mm to juz nawet niewspominam. jak mu powiedziales ze chyba zgupial to  odpowiadal ze niechcesz pan to nie bierz ja i tak zachwile go sprzedam a wy macie doplaty do bydla to krzywdy niemacie. A teraz w zadnym ogloszeniu nawet nieznajdziesz zeby ktokolwiek chcial za HF wiecej jak 800 zl a widze mase ogloszen nawet 650 zl.  wiec cielaki sa o 400-600 zl tansze niz w maju. ale banda frajerow na rynkach sobie wtedy  wydzierala cielaki od handlarzy bo na doplaty i musi miec komplet. Teraz niech idioci placzom bo niedosc ze sami niepoliczyli to jeszcze rozwalili rynek.

ale jak znam zycie bedzie kolejny nabor  na doplaty i bedzie to samo. skonczy to sie dopiero za 2 lata jak jeden z drugim sprzeda byka w maju( bo wtedu mu zapewne dojdzie) za nedzne grosze i powie ze sie nieoplaci.

ale na teraz uszlyszal doplata wiec zidiocial.

Opublikowano

A ja bym wszystkie te dopłaty,prowy,młode rolniki i inne ch*je muje wsadził do jednego wora,podzielił na hektary i tyle :)kto by chciał to by się rozwijał a reszta by przejadła i przepiła i też interes ny sie kręcił ;)

Opublikowano

A ja bym wszystkie te dopłaty,prowy,młode rolniki i inne ch*je muje wsadził do jednego wora,podzielił na hektary i tyle :)kto by chciał to by się rozwijał a reszta by przejadła i przepiła i też interes ny sie kręcił ;)

dokładnie, zrobic tylko JPO i koniec

a jaki porzadek by mozna dzieki temu zrobic w agencjach  :D

no i na polu kazdy by miał co by chciał a nie co łunia dotuje w sztuczny sposób

Opublikowano

tyran33 mi ich nie szkoda :) jak dla mnie powinni placic jeszcze więcej za te 'cielaki na doplaty' :) potem za to można taniej kupić takiego 3 miesięcznego w sierpniu.

Jaka teraz cena za hf w wlkp ? Chodzi mi o żywa wage

Góral wczoraj brał od kolegi i podobno po 7,5, a MM po 7,8 ale ile w tym prawdy to nie wiem bo faktury nie widziałem , no i nie wiadomo jak ważyli

Przecież nie ma żadnej różnicy w cenie cielat przed skladaniem o dopłaty i po. Przez cały rok te same ceny

oj jest i to spora a w dostępności już nie wspomnę

Opublikowano

Wczoraj sprzedane dwie jałówki te co w galeri mam czarna waga wbc 258kg 14.60 brutto czerwona 178kg 14 brutto krowy jedna 342kg 13 brutto druga 275 12.50 brutto

Opublikowano

Obserwuje olx i na giełdach i ceny takie same. A i negocjacje podobne

ale negocjacje to pewnie nie na "giełdach", w sensie masz na myśli tablice ogłoszeń i negocjacje z ogłoszeniodawcą?

Opublikowano

W moich stronach cena na cielaki taka sama była jak kupowałem w lutym i  w lipcu (wysoka ), a jaka jest różnica czy ciele kupione w marcu czy w sierpniu skoro i tak 2 razy do sztuki jest dopłata . W innych województwach gdzie jest dużo HF teraz cielaki ogłaszają dużo taniej .Szwagier sprzedał dwa byki 8.30 brutto ,660kg,740kg

Opublikowano

Zimą miesne sprzedawałem o 20% drożej w ciągu kilunastu minut a hfy o 50% drożej w przewciągu doby. Teraz jak wrzuce na olx prawie nikt nie dzwoni, tylko jakieś grymasy wiec wszystko idzie do handlarza, ceny stabilne tylko muszą miec min. 50kg

Opublikowano

dokładnie, zrobic tylko JPO i koniec

a jaki porzadek by mozna dzieki temu zrobic w agencjach  :D

no i na polu kazdy by miał co by chciał a nie co łunia dotuje w sztuczny sposób

Chyba nie wiesz co piszesz. 

Po pierwsze ile jest osób które mają ziemię i pobierają dopłaty (oddane w dzierżawę na właśnie takich warunkach) to nie wiem czy wzbogacił by się taki zwykły rolnik czy dalej dla psełdorolników szła by kasa

Po drugie ceny ziemi poszły by w górę

Po trzecie dopłaty dodatkowe jak np. do bydła, czy do wybranych upraw regulują podaż/popyt na rynku, utrzymują niszowe uprawy- jak by tak było to każdy by pier... trzymać krowy (nawet ja), siał by tylko kuku albo zboża przez co na rynku byłoby jeszcze więcej niż jest teraz a cena była by dużo niższa raz że jest zadurza podaż dwa że rolnik dostawał by lekkie pieniądze w postaci JPO

Po czwarte ceny artykułów do produkcji z automatu idą w górę- i myślicie że bierzecie dużą kasę a i tak oddacie ją przedsiębiorcy

Więc wszystko co jest w dopłatach bezpośrednich ma na celu "jakąś tam" regulację rynku, a programy rozwojowe są skierowane do danej grupy ludzi a nie do takich psełdocwaniaków

Dla mnie powinny całą kasę z dopłat bezpośrednich przenieść na programy rozwojowe i wtedy będzie bardziej uczciwie, bo z tej kasy już nie będą korzystać rolnicy którzy tylko na papierku mają ha, jedynie problem był by z przedsiębiorcami (całą branża produkująca dla rolnictwa) ale sądzę że i oni bijąc się o klienta schodzili by z marży

Opublikowano (edytowane)

gdyby w tej chwili wprowadzic tylko JPO w konkretnej stawce tak 400-500 euro to wiesz co by sie stało ? 

wiekszosc przestała by cokolwiek robic bo po co ?  :D

a wiec towaru na rynku by nie było za wiele  :D

tylko by orali/talerzowali i na tym koniec  :D

Edytowane przez ozzborn
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v