Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Znam ludzi co tuczą indyki czy trzodę i są zadowoleni

ok bo puki co nie spotkalo ich nic zlego wyobraz sobie ze wpada choroba to chlewni zdycha iles tam tucznikow

za zdechniete tuczniki zaplac firmie kare umowna bo sie zle opiekowales, nie dostarczasz umowionej ilosci tucznikow kolejna kara za karme zaplac, za leki zaplac bo napewno niezaplaci firma i wciagu 6 miesiecy komornik cie licytuje, ale ludzie sa zadowoleni bo puki dobrze idzie to 40 zl na tuczniku sa na plusie jak niskie ceny byly teraz pewnie maja strate niz by na rynek sprzedali.

BM kobylin zalatwial z bydlem ludzi w ten sposob kredytowal zakup cielakow na procent oczywiscie i zastaw pod hipoteke potem ktos odnich przywozil do gospodarstwa " renomowane" "miesne" cielaki za 1800 zl minimum 30 sztuk w ciagu tygodnia te super cielaki w liczbie 10 zdechly pozostale rosly 30 miesiecy. Potem musieli ludzie oddac byki pod grozbom kary do kobylina na wbc oczywiscie miesnosc wyszla porazajaca 47% wiec strata, za 10 zdechluch zaplacic tez musiales, za niedostarczone w danym roku kolejna kara. i tak w oto "udciwy" sposob kobylin iles ha ziemi przejol za free

Jak masz umowe kontraktowom to renegocjujesz warunki????? raczej nie mozesz tylko podpisac lub nie to skoro niemozesz sam dopisac do umowy zadnego paragrafu, niemozesz nic zmienic to jak moze byc za obopulna kozyscia?????

to jak umowa z bankiem tylko jeszcze gorzej bo w takich umowach kontraktowych az rojii sie od zakazanych klauzur generalnych( zakazane klauzury generalne poczytaj sobie w necie co to jest)

Edytowane przez tyran3
Gość ozzborn
Opublikowano

Co rok tak jest, styczeń-luty najlepsze ceny a w wakacje bida, czekać do jesieni i cena wróci 

najlepsze ceny to grudzien-styczen

Opublikowano

My sprzedaliśmy 2 byki hf x sm 14 czerwca po 8,20 brutto 719 i 726 to spoko cena(waga średnia jak na 22-23 miechy) a teraz gościu sprzedał byka prawie 2 lata hf 500kg po 5,5 brutto :) Bum na cielęta był ale nie każdy będzie miał wyniki. Teraz wszystkie byczki są na sprzedaż i zwiększane jest stado krów. Wychodzi 800-1200 za ciele na czysto to lepiej niż innym na dużym byku obliczając co musi zjeść.

Opublikowano

dziwie sie tym co maja krowy ze trzymaja byki lepiej cielaka sprzedac niz go hodowac a w to miejsce jakas jałowke zacielic na remont stada albo na sprzedaz

Opublikowano

Dzis pojechaly 4 szt. MM 720 kg 7.8 zl i 3 hf 640 po 7.40 i 2 602kg i 620 po 7 zl.

brutto czy netto ??? waga kogo???

Opublikowano

dziwie sie tym co maja krowy ze trzymaja byki lepiej cielaka sprzedac niz go hodowac a w to miejsce jakas jałowke zacielic na remont stada albo na sprzedaz

lepiej sprzedac niz go hodowac?? to dlaczego je kupuja i tez howaja?? ja zostawiam wszystko prawie i byczki i jałówki.

Opublikowano

A  ja  sie  dziwię  skąd  niektórym  takie madrości  do  głowy  przychodzą  :P .

Myślisz  że  te  cielaki co kupują  rolnicy  do  chowu -  to  skad  nie  od krów?  :D

Opublikowano (edytowane)

To ile % wybicia, jaka klasa i ile za tą klasę Ci dali?
640 u Ciebie miał czy na zakladzie?

Edytowane przez wiko
Opublikowano (edytowane)

Dwa tygodnie temu miałem propozycję za swoje bydło 7.6 dziś odebrała bydło firma URBANEK wagi 710 650 630 620 630 618 za 4 lepsze cena 7.2 za dwa gorsze po 7 zwazone u mnie potem u nich nawet na Plus wyszło więc jestem miarodajne zadowolony z ceny bo waga jest dobra były to czyste hf wagi i ceny brutto podaje w takich bo takie dostaje pieniądze na konto . Byki w wieku 21 miesięcy

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Dwa tygodnie temu miałem propozycję za swoje bydło 7.6 dziś odebrała bydło firma URBANEK wagi 710 650 630 620 630 618 za 4 lepsze cena 7.2 za dwa gorsze po 7 zwazone u mnie potem u nich nawet na Plus wyszło więc jestem miarodajne zadowolony z ceny bo waga jest dobra były to czyste hf wagi i ceny brutto podaje w takich bo takie dostaje pieniądze na konto . Byki w wieku 21 miesięcy

To duża strata na tyłu bykach. Ja mam jeszcze 4 na grudzień i 1 za rok i koniec byków. Cielęta drogie to opłaca się sprzedawać.
Opublikowano

Wiem ze duża ale co zrobić nie wiedziałem że cena tak pójdzie w dół ale tydzień temu już dawali tylko 6.8 -7 a sprzedać już musiałem

Opublikowano

Ile mogę dostać za mieszankę sima 75% waga 565 kg? Dodam, że byczek bardzo ładny i ważony, muszę sprzedać bo chyba zeżarł sznurek, bo od dwóch dni prawie nic nie je i jutro ma przyjechać handlarz. Północne Mazowsze.

Opublikowano (edytowane)

Kolega z wioski sprzedał wczoraj po 8 zl byki miesne w wadze 700 kg do Pana M oczywiście z wagi kupującego co ciekawe mi mówił że cena Max 7.6 za mięsne bruto hehehe a za hf dał mu 7.5

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Spokojnie chyba coś zaczyna się ruszać ja za mieszańce LM z CH 8.2 netto, tydzień temu poniżej 8. Trzeba trochę przetrzymywać  dziadów i się handlować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v