Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jałówka sprzedana we wtorek do biernackiego waga na oborze 496 kg wybiła się na 62,17% 

klasa R2+ po 12,7 netto

odbiorca biernacki, ogólnie żadna ze sprzedawanych jałówek nie miała niższego wybicia niż 55%

od razu napiszę,ze to nie moje bydło tylko znajomych co odstawiają naprawdę sporo sztuk do nich

Podobno biernacki nie bije w tej chwili byków potwierdzi ktoś to??

niby kupują ale już od 4 tyg nie dojechał 2 razy dzwonione, więc chyba coś na rzeczy 

Opublikowano

ano nie dlugo ludzie by w piwnicy byki trzymali a potem to ze cena niska jak towaru jest za duzo a moze byc jeszcze gorzej

i bedzie wcale sie niezdziwie jak cena za 2 lata ponizej 5 zl bedzie bo ludzie na obecne doplaty kupowali wszystko co meczalo za ciezkie pieniadze jeszcze sie prawie o towar bijac. jak nie podpiszom jakis kontrakow w azji to bedzie krach bo te cielaki co w maju byly kupione za dwa lata urosna i dopiero wtedy bedzie tragedia. bedzie jak 5 lat temu ze swiniami prosiaki po 30- 40 zl kosztowaly, a ludzie sami wrzucali kupujacy na pake na targach bez wiedzy kupujacego, gosc kupil 20 prosiakow za tyle zaplacil pokrecil sie na rynku jeszcze i pojachal do domu. wyjmuje prosiaki do kojca a tam zamiast 20 jest 32. sprzedajacy wolal podrzucic komus za darmo do wozka prosiaka niz przywiez go do domu i dalej zywic.

To samo moze byc z bykami cena cedzie 4,5 i zapisy u handlarzy na 2 miesiace do przodu i modlitwa aby tylko wzieli

Opublikowano

Potwierdzam dzwoniłem powiedział mi ze cena 7.6 ale najwcześniej przyjedzie za dwa tygodnie. ...takie mydlenie oczu i żeby Ci nie odmówić tak gadają.
No ja cielaka nie kupuję mam swojego howam do dużego i niech idzie a ze każdy tak robi to co innego nie trzymam w piwnicy czy tam na strychu wybudowaliśmy obore dla nich specjalnie w tym roku i cena była super a teraz Ci mali gospodarze chyba wypychaja wszystko co mają bo te wnioski już im pozwalają na swoich nawet w wnisku nie miałem ale nie pomyślałem że ludzie tak robią tak jestem już z 3 rys rys plecy zobaczymy co będzie dalej

Opublikowano

moje zdanie jak masz swoje cielaki od krow to lepiej je sprzedaj male po 1000zl i sie nie mecz z opasaniem ,bydla jest duzo bo wprowadzili doplaty ludzie placa w tedy kosmiczne pieniadze za cielaki gdzie czasami ta doplata tego nie pokryje, doplacja tez do likwidacji krow mlecznych zeby sie przestawic na opasówke a ile osob sami przesli z mlecznego na byki jak mleko bylo za bezcen,rozmawialem z jednym chodowca co ma 100 szt opasowki i masarnia z ktora wspolpracuje 10 lat nie chciala zabrac w tym tyg od niego byków bo nie maja zapotrzebowania my nie jemy wolowiny jestes zdani tylko na export jak bedzie tak duzo towaru to beda kupowac te najlepsze sztuki a hf-a nikt nie wezmie

Opublikowano

Jest totalny deficyt wołowiny, my eksportujemy np.do Turcji, a tam przyjeli by 3 razy wiecej miesa niż wysyłamy. Jestem pewien, że i za 5 lat cena nie spadnie. A te wszysykie wahania to lokalni i krajowi pośrednicy kształtują. Jak są swieta, dopłaty czy upaly to cena sie zmienia a handlarze dokładają swoje, żeby zarobić jak najwiecej.

Opublikowano

We wtorek sprzedałem 3 jałówki ,to handlarz mówił ,że obniżki byki o 60gr,krowy o 40gr,jałówki o 50gr i ,że na tym się nie skończy.Miałem jałówki po 700kg to mówił ,że za duże bo najlepiej by mu pasowały po 600kg.

Opublikowano

We wtorek sprzedałem 3 jałówki ,to handlarz mówił ,że obniżki byki o 60gr,krowy o 40gr,jałówki o 50gr i ,że na tym się nie skończy.Miałem jałówki po 700kg to mówił ,że za duże bo najlepiej by mu pasowały po 600kg.

W mojej okolicy krowy i jałówki bez obniżek. Cena stabilna już od około pół roku. Handlarze na żywo za jałówki do 6.4 ubojnie 11.60 za O. 12 za R. Cenny netto. Byki obniżka 60 gr na wbc. Północna wielkopolska.
Opublikowano

cowBoy jest doplata do zakupu podstawowego stada typowo miesnego bydla by rozpoczac dalsz hodowle ,ale nie wiem czy we wszystkich wojewodztwach czy w wybranych.moze to chwilowe obnizki ale sa tacy co maja bydlo partiami gdzie wyprzedaja wszystko i dopiero wstawiaja nowe odsadki to jak trafia na spadek to juz po zarobku a przetrzymac nie mozna za dlugo bo jak tutaj juz wyzej pisali za ciezki nie dobry bo grecja czy turcja włochy wola mlode bydlo byki max 700kg

Opublikowano

mysle ze zniwa to czas graniczny jak po zniwach cena nie wzrosnie to beda dalsze obnizki bydla i to duze.po zniwach przy dzisiejszych cenach ludzie zacznom byki przetrzymywac bo bedzie karma jak  to nie spowoduje wzrost cen to co ma spowodowac???? pobozne zyczenia ze za miesiac dwa bedzie lepiej???

koledzy wolowiny w europie jest deficyt ale dobrej wolowiny LM lub SM tam nikt poltusz HF lub jakiegos mieszanca nie chce  bo to dla nich odpady, a w polsce 85% chodowli to HF lub jakies krzyzowki a rasowych zwierzakow niema. malo tego polski rynek chodowli to swojisty smietnik europy tak jak ze samochodami, jadom do nas cielaki typu HF i mieszance chore, zapyziale z czech, slowacji, niemiec, litwy, rumuni bulgari, wloch jedzie wszystko co tam najgorsze bo u nas ludziska placom za to grube pieniadze. czy ktos kiedys slyszal zeby z tamtych krajow jakies tanie LM czy SM jachaly??? poprostu dobre zwierzaki sami choduja i sprzedaja za ladne pieniadze np. turkom a nam pozostale dziadostwo sprzedaja a z racji tego ze sa doplaty to na to dziadostwo jest popyt. rynek wruci do normalnosci dopiero wtedy jak zlikwiduja doplaty  dopuki tego niezrobia raczej bedzie tylko gorzej

Opublikowano

wiescirolnicze.pl tutaj jest opisane w artykule  Panie bobienko 2,5 tys zł na zakup jałowki lub byka rozpłodowego ale warunek rezygnacja z bydla mlecznego

Opublikowano

Aaa to to wiem,myślałem ze jakaś świerza kaska :)krów nie mam to i tak ch.ja dostane :)

Opublikowano

Teraz byki powinny byc po 4 zl to ci co nie mieli wogole opasow a dwa lata temu specjalnie je wstawili na dopaty i teraz je sprzedawaja to by im te doplaty wraz z tymi bykami bokiem wyszły

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v