Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli po świętach kolejne obniżki, super. A tak swoją drogą pewien zakład niedaleko mnie w tym tygodniu obniżył cenę świnek o 20 gr, a kiełbaski wywindował o 1 zł w górę, niezły myk. 

Opublikowano

To to akurt normlane ze w sklepach na swieta idzie do gory 

U nas juz malo kto kupuje w sklepach w okolicy mieso wedliny mimo ze sa to sklepy firmowe jakies 2 lata temu jeszcze w soboty kolejki byly po 20 osob a teraz kazdy jezdzi do miasta 

Sasiad ostatnio mowil ze w markecie z biedronka kupil schab za niecale 10zl za kg tak samo karczek i nie widzi sensu przeplacac mieso z niemiec i danii

Opublikowano

Z tą opłacalnością jest tak siostra kupowała połówkę lub ćwiartkę w sklepie, bo wychodziło taniej niż Ja bym jej sprzedał. Aż pewnego razu kupiła całego z znajomą na pół i od tej pory bierze świniaka na zabicie jak i wyroby ( i ja nie mam świń ekologicznych a mięso okazało się lepsze tamte niby nie przerobione a już chrzczone).

Opublikowano
4 godziny temu, turtojs napisał:

-3 centy, to bardziej jest notowanie tygodniowe świń niż giełda, giełda jest we wtorki i piątki

Sprzedaż 2-3tyś szt nazywasz giełdą to raczej platforma internetowa umożliwiająca wystawienie i sprzedaż, wobec 235tyś szt które są brane pod uwagę w środę do ustalenia ceny obowiązującej w następującym tygodniu,w sumie ani jedno ani drugie nie jest giełdą,a ma b. duży wpływ na ceny w naszym kraju

Opublikowano
ws71 oczywiście to jest śmieszne żeby takie małe giełdy miały takie znaczenie ale niestety tak jest, a wiesz może gdzie można sprawdzić ile sztuk tygodniowo się ubija? bo na innym forum gościu pisze ze jest teraz ubijane sporo tucznikow tygodniowo, kupę więcej jak latem ale nie wiem gdzie się to sprawdza
Opublikowano
jeśli mówisz o roku 2016 to w styczniu sprzedawalem duna jeszcze wtedy po 3,90 a na początku lutego po 4,10 plus VAT, także bardziej bym powiedział że koło 4 zł się kręciło niż 3
Opublikowano
9 minut temu, turtojs napisał:

jeśli mówisz o roku 2016 to w styczniu sprzedawalem duna jeszcze wtedy po 3,90 a na początku lutego po 4,10 plus VAT, także bardziej bym powiedział że koło 4 zł się kręciło niż 3

co woj. to inna cena z tego co pamiętam  to lekko ponad 3zł było ale aż muszę w faktury zobaczyć

Opublikowano
11 godzin temu, turtojs napisał:

ws71 oczywiście to jest śmieszne żeby takie małe giełdy miały takie znaczenie ale niestety tak jest, a wiesz może gdzie można sprawdzić ile sztuk tygodniowo się ubija? bo na innym forum gościu pisze ze jest teraz ubijane sporo tucznikow tygodniowo, kupę więcej jak latem ale nie wiem gdzie się to sprawdza

1. http://www.vezg.de/preisinfo-schweine.html
Opublikowano

co tu Pis zrobi jak wielkie zakłady dyktujące cene nie  nasze.teraz tym bardziej jak markety maja zacząć płacić podatek na kogo myslicie to  przejdzie na chodowce oni swoje muszą wypompować dlatego się wscieka  Makrela Timem I Francuzem bo wiekszosc  marketow ich do dojenia Polaczków

Opublikowano
3 godziny temu, kiko80 napisał:

co tu Pis zrobi jak wielkie zakłady dyktujące cene nie  nasze.teraz tym bardziej jak markety maja zacząć płacić podatek na kogo myslicie to  przejdzie na chodowce oni swoje muszą wypompować dlatego się wscieka  Makrela Timem I Francuzem bo wiekszosc  marketow ich do dojenia Polaczków

Aurat na ta chwile to PIS, ciagle uwaza, ze wysokie ceny trzody oraz bydla sa ich zasluga:)

Opublikowano
17 godzin temu, Dominik1994 napisał:

koniec stycznia początek lutego powtórzy się cena z przed 2lat :(

Cena się nie powtórzy bo tucznika brakuje pasze droeją to i tucznik w górę podąża

Opublikowano
16 godzin temu, turtojs napisał:

Jak a Duna to i tak a drogo

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Taa , brakuje . Z zagranicy przywiozą .

Masz rację duże zakłady owszem ale małe co biją do 200 sztuk dziennie tylko krajowy tucznik żadnego importa słyszeć nie chcą

Opublikowano

A myślicie, że za granicą jest jakaś kopalnia ze świniakami czy jak? W Polsce jak i w Niemczech tucznika jest mało. To wszystko spekulanci wyczyniają. Z tego co się jakiś czas temu dowiedziałem od mojego lekarza wet. a on od swoich kolegów na jakimś sympozjum ogólnopolskim to to, że takie zakłady jak skiba Animex czy nawet Pini nie ściągają żywych świń z zachodu, wszystko jest made Pl. Inną sprawą jest to,że masa ludzi rezygnuje z  macior i prosiaków od "chłopów" i leci na nakładczym. Jak ktoś ma już spłaconą  chlewnie na 1000 sztuk to woli wziąć na czysto nawet  te 30 zł i mieć świety spokój. Gdzie się  zarobi "bez roboty" 10 koła miesięcznie ?  A są tacy co swoje hektary mają wydzierżawione, a za gnojowica to się  chłopy biją żeby tylko kupić. Kumpel sprzedawał  w tamtym tygodniu  do skiby 6 sztuk to kierowca jeździł 8 godzin żeby nazbierać  100 sztuk na solówkę.  Był u rolnika za jednym tucznikiem nawet.

Żeby nie było spamy pobliska mała masarnia 4.6 netto. Ale tam to tylko stali odbiorcy.

Opublikowano

lokalna masarnia 4.2+vat a za kg kaszanki woła 15 zl dobrze że dziś synki i boczki uwędziłem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v