Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ahten napisał:

Aurat na ta chwile to PIS, ciagle uwaza, ze wysokie ceny trzody oraz bydla sa ich zasluga:)

cena była to rolnicy krzyczeli ile zarobią jaki to dochodowy interes to mają .ile pasz polskich zakładów bez kapitału zagranicznego,garstke to jak bedzie dobrze .Niemcy uwalają cene bo lepiej w pl nakupic tanio dobrego towaru.byłes za granicą widziałeś jaką maja trzode ja byłem i widziałem  jakie sztuki są skażone  nasze mieso  i tak jest o niebo lepsze.Wiec taki sokołow dunski i inne zakłady miesne kupuje w pl po dobrej cenie dla nich.jak by mieli  dowozić z zagranicy to juz nie opłacało by to im sie bo tam za dobry towar trzeba zapłacić.

Opublikowano

Dla tych co twierdzą że brakować będzie tuczników http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/poglowie-swin-w-niemczech-ponownie-rosnie,75648.html

Opublikowano
40 minut temu, kiko80 napisał:

A jeszcze jedno nie jest żle bo chlewnie są obsadzane warchlakami w tysiacach.

Być może masz rację bo mimo dobrych zbiorów jest duże ssanie na zboża paszowe

Opublikowano

Ja byłem wczoraj na rynku w Bydgoszczy do " prosiaczka" to kolejka była aż za drzwiami w polo markecie tez przy mięsnym . Zbyt i zapotrzebowanie na wieprzowine jest był i będzie tylko nie rolnicy z tego korzystają tylko markety i zakłady mięsne gdzie właściciele juz nie wiedzą co z kasa zrobić samochód za 300 tys to nie wydatek grosze jakieś ... no ale jak się skupuje za 4 zł a sprzedaje po 25 / 35 zł bo tyle kg kiełbasy zjadliwej kosztuje to można i jacht kupić bez problemu . I to wszystko kosztem rolnika ! 

Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

Być może masz rację bo mimo dobrych zbiorów jest duże ssanie na zboża paszowe

Dokładnie u nas jeczmień po 74 za całe auto i przemiał niesamowity .W ciagu tygodnia tysiące warchlaka wiechały do pl aby obsade zrobic.wiec o jakim  asf i niskiej opłacalnosci mowimy.

Opublikowano
45 minut temu, saszeta napisał:

w Pini baza od przyszłego roku 57-57,9%. Także przy słabej mięsności cena spadnie

W PINI to jak cene da wiekszą to sie nie wybijają to znowu waga przekroczona i tak tam jest

Opublikowano

Ocena w Pini  chyba zależy jakie pośrednik ma wynegocjowane warunki,odstawiamy od roku i wszystko idzie według SEUROP i premia do każdej klasy,będzie zebranie w styczniu to się okaże czy coś się zmieni oby nie:D

Opublikowano

Czy tucznika brakuje to bym nie powiedział, ale na pewno jest duże zapotrzebowanie na wyroby bo Duda miał zakończyć ubuj 10 a bili znaczni dłużej i między św też biją, gość który odemnie odbiera też musiał towaru szukać bo zapasów zakłady nie miały, więc zobaczymy co będzie dalej

Opublikowano

Cóż  dziki wypędzili z kukurydzy to i przypadków więcej

Opublikowano

zaraz bedzie sam nakładczy zobaczycie dostaniecie 40 pl , masz byc niewolnikiem   .\Szymek jaka to okolica.

43 minuty temu, szymekrolnik89 napisał:

nie mam nic na przeciwko kupujac tzw dunczyki ale niech PISiory sie wezna za asf i tucz nakladczy bo powstaje tych ferm w mojej okolicy jak grzyby po deszczu

Opublikowano

z nakładczym nic nie zrobią im to nie przeszkadza a nawet namawiają do ''kontraktacji''

jak wczoraj niemcy 

Opublikowano

Są też rejony ,że świń już prawie nie ma . Pogłowie świń a w szególności produkcja prosiąt to już całkiem jest coraz mniejsza w Polsce niestety .

Opublikowano
28 minut temu, ws71 napisał:

Dzisiejsza sprzedaż  8szt 4,4 netto

Kolego, gdzie taka cena, bo masz na prawde dobrą jak za tyle sztuk.
Ja dziś byłem na spendzie przejazdem to cena 4,1 brutto a dzwoniłem do innego kupującego to 4,1 netto, powiat skierniewicki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v