Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

matematyka się kłania,jeśli niewiele zostaje przy 500 szt to przy 5 tyś będzie to już NIEWIELE

chociaż sam nie popieram hotelówki to jednak jeśli na sztuce zostaje 30-50 zł to jest różnica w zarobku na 500 szt,a na 5 tyś

Chodziło mi o 500 w zamkniętym

Opublikowano

Staszek nieprawda że z cyklu zamkniętego zostaje sporo więcej niż w otwartym, powiedziałbym że ta różnica obecnie wynosi maks 100 zł na tuczniku, a z reguły 50 zł. z tym, że od swoich macior sprzedasz 2 rzuty do roku, a z kupowanych warchlakow 3 rzuty, nawet 4 niektórzy robią. wiem na swoim przykładzie, bo kiedyś miałem 15 macior i sprzedaż 300 na rok, teraz mam 200 szt warchlaka i sprzedaż 600 szt i kasa podobna a nawet trochę lepsza i kupę mniej roboty. różnica też polega na tym, że sprzedając od swoich macior jak masz ich mało, masz małe partie tucznika, z kolei w otwartym masz większe partie i u mnie jest to różnica od trzech lat o 30-40 gr na kilo, to policz ile to jest na jednym tuczniku i to też mnie skłoniło do tego by pozbyć się macior. jak bym kiedyś wrócił do macior to musiałbym mieć ich conajmniej 60 szt, żeby mieć fajna partie na sprzedaż potem i uzyskiwać ceny jakie teraz mam przy otwartym, póki co łatwiej i bez zbędnych inwestycji robić mi cykl otwarty.

Opublikowano

Staszek nieprawda że z cyklu zamkniętego zostaje sporo więcej niż w otwartym, powiedziałbym że ta różnica obecnie wynosi maks 100 zł na tuczniku, a z reguły 50 zł. z tym, że od swoich macior sprzedasz 2 rzuty do roku, a z kupowanych warchlakow 3 rzuty, nawet 4 niektórzy robią. wiem na swoim przykładzie, bo kiedyś miałem 15 macior i sprzedaż 300 na rok, teraz mam 200 szt warchlaka i sprzedaż 600 szt i kasa podobna a nawet trochę lepsza i kupę mniej roboty. różnica też polega na tym, że sprzedając od swoich macior jak masz ich mało, masz małe partie tucznika, z kolei w otwartym masz większe partie i u mnie jest to różnica od trzech lat o 30-40 gr na kilo, to policz ile to jest na jednym tuczniku i to też mnie skłoniło do tego by pozbyć się macior. jak bym kiedyś wrócił do macior to musiałbym mieć ich conajmniej 60 szt, żeby mieć fajna partie na sprzedaż potem i uzyskiwać ceny jakie teraz mam przy otwartym, póki co łatwiej i bez zbędnych inwestycji robić mi cykl otwarty.

Widzisz bo miałeś słabe wyniki od 15 loch powinno być 400 sztuk w roku i wtedy rachunek wygląda zupełnie inaczej pewnie każdy robi jak uważa ale na 600 w otwartym kokosów nie zarobisz

Opublikowano

No fakt, wyniki miałem może nie za cudowne. wiesz co, mam swoje zboże, wszystkie dopłaty do pól, 35 ha, połowa z tego jest dzieezawione, średni czynsz 250 zł za ha, klasa 4-5, i nie ma źle, maszyny są, kombajn jest, jeszcze trochę usług bez żniwa chwyce i da się żyć na poziomie
żona oczywiście pracuje, bo nie wyobrażam sobie mojej kobiety w swoim gospodarswtie przy trzodzie żeby pracowała albo w polu, moim zdaniem to nie jest praca dla kobiet. widzę od małego po sąsiadach jak wyglądaja kobiety, które od zawsze pracują na gospodarwtsie a jak nie te pracujące gdzie indziej. po prostu te co są w domu są w cudzysłowie zniszczone od ciężkiej pracy i mając lat 40 wyglądają na 60

Opublikowano

teraz się cieszę że w poniedziałek sprzedałem po 5.45+wat (i to ciężko było wyciągnąć) 

Opublikowano

maches a z czego niby te 40 groszy? jak 8 centów razy 4,2 to masz około 34 grosze poubojowo, czyli okolice 20 gr na żywo i tyle maks spadnie, jak Cie ktoś okradnie o 40 groszy to powiedz mu niech spada

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v