Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 
Mam pytanie odnośnie obornika kurzego od brojlerów ( słoma+ odchody ) 
czy typowy polski rozrzutnik (czarna białostocka)  z adapterem na tzw. "PIŁY"   poradzi sobie z tym i dobrze rozrzuci ten gnój czy raczej adapter musi posiadać dwa wałki ?

Edytowane przez Nightdevil
Opublikowano

Obornik przywieziony 18 Stycznia na pole ( pryzmę) prosto z kurnika , oceniam że słomy jest dużo - ale porównuje to z obornikiem od bydła , więc czy faktycznie jest DUŻO  to nie wiem ...

Planuje zakup jakiegoś małego rozrzutnika , zazwyczaj różnią sie te polskie adapterem , kwestia który lepszy jest do kurzaka , jak już kupować to jakoś z sensem , zachodniego nie potrzebuje na moje areały , 8ha ornego obecnie posiadam , i gnoju kurzego około 74Tony ( jeden kurnik) 
Chciałbym usłyszeć opinie kogoś kto próbował takim rozrzutnikiem wozić kurzy obornik , wiedziałbym co robić ...

Opublikowano

Będzie pod kukurydzę , sypie pierwszy raz i daje 12t/ha reszta nawozami uzupełniam , na areał 6ha to będzie , 20 ton aż bym sie bał chyba dać pierwszy raz 
A kurnik 30 lub 40 tyś. sztuk ,
Jedna przyczepa zważona - waga 4900 kg  , przywieźli mi 15 przyczep , a z całego kurnika niby 17 przyczep takich wychodzi 

Opublikowano

12 ton to będziesz musiał szybko jeździć a wtedy słabo rozrzucone będzie. Myślałem że normalną dawkę dasz. Ja najczęściej 30 ton sypię pod kukurydzę czy ziemniaki. A słomy to za dużo w moim oborniku nie ma.

Opublikowano

O masz , to jednak należało się dać więcej , stosuje pierwszy raz obornik , czy moja dawka w ogóle pozytywnie wpłynie na plonowanie ? czy za mała i kukurydza nie "odczuje" tego ?  :huh:   Nasłuchałem się że jest "mocny" i za dużo nie można dawać hehe :)  będę musiał jednak w przyszłym roku kupić dwa całe kurniki ,
pod kukurydze dajesz na wiosnę obornik czy na jesieni ? co lepiej ? 

Opublikowano

na wiosnę. Kilka dni przed siewem czy sadzeniem. I idzie tylko talerzówka na około 15 cm. Mocny jest ale działanie jest rozłożone na prawie cały sezon. Co innego same gówna. Tego góra 20 ton. Rozrzucam bergmanem to po tym jest dywan z obornika.

A 12 ton to każda roślina odczuje tylko musisz nawozu dosypać. Głównie potasu bo w kurzaku jest zła proporcja N/K

Opublikowano

Takie nawozy przewiduje dodać by uzupełnić dawkę obornika kurzego  ;) 

Powierzchnia 6ha  przedplon kukurydza na kiszonkę, klasa ziemi 4a i 4b 
Orka głęboka na zimę.

Gnój kurzy od brojlerów zastosować w dawce  12t/ha

Orka/talerzówka

Sól potasowa 160kg/ha 

Mocznik 100kg/ha 

Agregat uprawowy ( wąskie redlice + wałki) 

Polidap 83 kg/ha w podsiewacz 
Siew kukurydzy 
Później 100kg/ha mocznika pogłównie 

i ewentualnie jakieś odżywki na bieżąco 
Dawno nie dawałem nawozów organicznych , od tego sezonu planuje już regularnie to robić :)

Opublikowano

Znalazłem info w OSCHR Białystok że średnio w próbkach pomiot zawiera N-2,31%; P2O5-2,14%, K2O-1,81%; MgO-0,68%; CaO-2,42%

Przy zastosowaniu 10t na ha to wychodzi aż 231N, 214P, 181K. Dajecie jeszcze nawozy mineralne przy takim nawożeniu? Czy ja coś źle liczę?

Opublikowano

Panowie, mam pytanie odnośnie rozrzucenia pomiotu na pole. Posiadam rozrzutnik jednoosiowy tzn. czarna białostocka z pojedynczym wałkiem i czy takim rozrzutnikiem jestem w stanie ,,w miarę sensownie"  rozrzucić pomiot po polu ?  Chodzi o to,że za pomiot i tak musiał bym zapłacić ale jeśli doszły by do tego koszty ewentualnego wypożyczenia rozrzutnika to zbyt wiele by mnie to kosztowało, a poza tym nikt w okolicy nie posiada rozrzutnika talerzowego. Jeśli ktoś rozrzucał pomiot czarną białostocką niech da znać jak mu to szło.

Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie trzeba zastanowić się nad czystością tego pomiotu widziałem osobiście pola nawożone w taki sposób i różne życzy tam się znajdowały:/ pióra i padłe kury. więc na użytki zielone to odpada.Chyba że na orne to można szybko te badziewia zaorać a smród niesamowity

Opublikowano

da rade ja stosuje około 10 ton  kurzego na ha i tyci nawozów i rośnie jak na drozdzach a z indyków to trza dac 20 ton by uzyskac ten sam efeky

nie prawda. indyczy ma lepszy sklad niz kurzy. wiec z ta iloscia to raczej na odwrot. chyba ze dajeszc od kur z klatek a nie od brojlerow to wtedy sie zgodze.