Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

nowy sacz za styczen nie interesuje mnie juz cena mleka ponizej 1,60 litr brutto. dziwne jak szybko cena wyskoczyla do gory tak w sumiie angle i nispodziewanie bo w dol szla rok chyba albo i dluzej

artek 84 podobno osm limanowa mocno zwieksza produkcje i mocno podnosi ceny to prawda ?

Edytowane przez marju12
Opublikowano

To jeszcze odpowiem na temat Sierpca mi najmniej wyszło 1,26 brutto w kryzysie przy pułapie 24-34 tysiące litrów i słabych parametrach, bo gorsza kiszonka wtedy szła.

Powyżej 34 tys to ostatni próg czy jest jeszcze jakiś? Mi e najgorszym miesiącu przyszło 1,22 brutto w najniższym progu tylko parametry były dobre bo krowy przed zasuszenien

Opublikowano

Powyżej 34 tys to ostatni próg czy jest jeszcze jakiś? Mi e najgorszym miesiącu przyszło 1,22 brutto w najniższym progu tylko parametry były dobre bo krowy przed zasuszenien

Są jeszcze 2 progi 34-44 tysiące i powyżej 44001 litra, każdy kolejny próg to plus 5 groszy.

Opublikowano

a tych 1.15zl brutto latem nie pamietasz? gdzie mlekpolowi do piatnicy

Napisałem że jedna z najlepiej płacących a nie najlepiej płacąca, ja tam cieszyłem się że wychodziło po 1.15-.1.20 zł za litr w najgorszym w dołku cenowym bo z tej ceny można jeszcze godnie żyć zwłaszcza że krowy były na pastwisku to koszt wyprodukowania litra nie był duży. Jak słuchałem że na okolicy mieli po 95 groszy albo 1.05 zł w mlekowicie to chyba jednak 15-20 groszy więcej na litrze w mlekpolu to nie jest mało. A piątnica i sierpc mają wyrobioną markę i mają dobre produkty więc i cena wyższa za produkty więc i za mleko więcej płacą. Także bym nie narzekał tak na ten mlekpol bo naprawdę źle nie płaci , wiadomo zawsze mogłoby być więcej 

Opublikowano

Skoro jak mówisz Piątnica wyrobila marke znaczy, ze można? Dlaczego mlekpol "nie wyrobil sobie marki" to nasza wina? Oddajemy mleko bak do 10tyś, somat do 200tyś więc b dobra jakość i oni mają zrobić wszystko żeby znaleźć zbyt i trafić w gust konsumenta. Co niektorzy są bardzo chwiejni, wielbienie prezesa teraz, a w lato co było? Każdy psy wieszał (ja tez).
Oddajemy mleko co ciągnie za sobą wielką pracę i taka cena należy się nam jak za przeproszeniem psu buda.

Opublikowano (edytowane)

Ja tu nikogo nie wielbię tylko mówię co uważam. Zgadzam się że przy produkcji mleka jest dużo roboty. Zgadzam też się z tym że można wypromować markę tylko jak widać nie każdy to potrafi. Mlekowita jakoś ma wielką promocję nawet w telewizji są programy z jej przetworami i co? odzwierciedla się to jakoś na bardzo wysoką cenę mleka? W piątnicy co mi wiadomo to w radzie siedzą rolnicy i to oni rządzą a prezes robi to co chce rada ( takie mam informacje a jak jest to nie wiem), W mlekpolu niestety to prezes rządzi i odkąd przeszliśmy do tej mleczarni to najniższa cena była 1.18 zł a w poprzedniej mleczarni przy tej ilości co mam i parametrach było by 0.95 - 1 zł. także nie mam na co narzekać. A co do tej marki to jakoś nie widzę by Piątnica przyjmowała nowych dostawców i tak samo sierpc bo chodzi o to że jak będzie czegoś za dużo to też się nie sprzeda. Te mleczarnie robią produkty na rynek Polski na którym cały czas sprzedają a jak wyprodukują za dużo to kto skonsumuje te przetwory. Mlekpol i mlekowita wysyłają za granicę bo nasz rynek by tego nie pochłonął stąd też wahania cen jeśli jest czegoś za dużo to cena spada. Duży wpływ mają też na to notowania w europie i świecie. W przypadku małych mleczarni te wahania cenowe ich nie dotyczą bo na naszym rynku zawsze znajdą zbyt. Jakby piątnica lub sierpc przyjmowały to bym przeszedł bez wahania bo tam jest stabilność cenowa no ale niestety jak ktoś wcześniej pisał kolejka na 2 lata chyba jest 

Edytowane przez Gość
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

nowy sacz za styczen nie interesuje mnie juz cena mleka ponizej 1,60 litr brutto. dziwne jak szybko cena wyskoczyla do gory tak w sumiie angle i nispodziewanie bo w dol szla rok chyba albo i dluzej

artek 84 podobno osm limanowa mocno zwieksza produkcje i mocno podnosi ceny to prawda ?

Nic mi o tym nie wiadomo bo u nas po 20tym kasa więc zobaczymy ale szczerze wątpię , a nawet bym to wykluczył bo ostatnio czytałem na Limanowa.in że w Tymbarku będą wymieniać piec na gazowy i wartość inwestycji wynośi 2mln zł(672 tyś zł zostaną od ARR) ale ktoś ten 1mln328tyś zł musi dołożyć i obawiam się ze to będzie naszym kosztem .A co do ceny to ja za grudzień 0,88gr a znajomy oddaje 6000tyś litrów  i ma 1,10zł więc cena słabiutka.

Opublikowano

OSM Łowicz

Przedział ilościowy 10-20 tys.

Białko 3,46 Tłuszcz 4,51

Ocena użytkowości mlecznej

Cena za grudzień 1,28 brutto dla Vatowca

Syf, dno, wodorosty i dwa metry mułu

Obniżać to oni wiedzą jak ale do podnoszenia ceny to już się biorą jak pies za jeża

Opublikowano (edytowane)

w saczu jest ten plus ze sa 2 firmy skupujace mleko i jest miedzy nimi cicha bo cicha konkurencja. dominik i spodzielnia wiec konkurencja jest.Swoja droga jak nie mozecie sie jako rolnicy jakos dogadac na zebraniach  to faktycznie najlepiej zaoszczedzic na was.Tylko problem jest taki ze rolnicy pracuja najciezej a maja jak maja.

Radze ci poruszyc ta sprawe na zebraniach.bo powiem ci szczerze ze produkty osm limanowa do najtanszych nie naleza .Widzialem w delikatesach centum w mecinie mleko z sacza   cos ponad 2zeta   a osm limanowa ponad 3 zeta i podobno idzie.Mleko 3,2 % .Musicie poprostu sie zebrac i pogadac z zarzadem odbyc meska rozmowe.

moim zdaniem .

bo bankowcy moga miec cene 88gr teraz ale ty masz schlodzlnik i pewnie co 2 dzien odbieraja wiec nie powinni ci duzo obcinac za transport

Edytowane przez marju12
Opublikowano

OSM Łowicz

Przedział ilościowy 10-20 tys.

Białko 3,46 Tłuszcz 4,51

Ocena użytkowości mlecznej

Cena za grudzień 1,28 brutto dla Vatowca

Syf, dno, wodorosty i dwa metry mułu

Obniżać to oni wiedzą jak ale do podnoszenia ceny to już się biorą jak pies za jeża

ja też do łowicza też ten przedział parametry bardzo podobne dzisiaj faktura 1,27 brutto dla vatowca 

opinia bardzo podobna co przedmówca 

Opublikowano

Garwolin zawsze dobrze płacił, a teraz szczególnie, jednak bliskość i dobra trasa na Warszawę robią swoje z racji kosztu transportu

Opublikowano

A tego nie wiem bo to nie moja działka, znajomego relacje przekazuje. Ale chyba ostatnio parę miesięcy to jednak ryki lepiej płaciły od OSMu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v