Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, artek27 napisał:

Teraz obnizki napewno nie bedzie bo maja umowy jakies podpisane a mleka im brakuje i wiem to z pewnego zrodla takze narazie nie przewiduja obnizek.

jak już w Poradniku rolniczym pisza ze mlaka w proszku maja setki ton zapasu,,i koniec hossy...... 

nie wiem czym się tu cieszycie

Opublikowano

Cena za mleko jest dobra bo jest hossa na tluszcze z mleka (patrz na przyklad maslo) jezeli cena na tluszcze spadnie nic nas nie ratuje. No chyba ze na bialko znajdzie sie popyt ale tu nikt ceny nie da bo unia narobila zapasow i tez musi je sprzedac. Mogli by to przesunac na afryke zamiast finansowej pomocy w dozywianiu :). Pozbyli by sie problemu i moze cena na bialka zaczela by rosnac. 

Opublikowano
7 godzin temu, RolnikTivi napisał:

planuje się spróbować przenieść z Polmleku do mlekowity, powiecie mi coś więcej może o tej mleczarni ? jak u nich ceny i jakie wymogi ? :) z góry dziękuje za odpowiedz :)

Na pewno będziesz miał lepiej niż u prywaciarza. Cena nie najwyższa ale i nie najniższa wymogi normalne jak wszędzie 400 somatycznych 100bakteri co innych rzeczy na pewno można się dogadać 

Opublikowano

Od stycznia +4gr za NON GMO dodadzą ciekawe tylko jak zmuszą tych co nie chcą przejść na NON GMO. Takiego małego to raz dwa zmuszą wynikami ale z większych chyba będą mieli problem bo (jeśli ma gdzie) zagrozi odejściem.

Opublikowano (edytowane)

Tylko po co mają zmuszać, dla nich to jeszcze lepiej, oficjalnie mleko non gmo, a cena za mleko bez dopłaty

Zresztą jeśli mieliby kogokolwiek zmuszać to po prostu zrobiliby tak samo jak każda mleczarnia, bez żadnych oświadczeń itd. Wszyscy przechodzą na gmo i tyle

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Ciekawe jak to będzie. W mojej wiosce jest 6 rolników i jeśli tylko ja nie podpisałem to specjalnie przyślą do mnie samochód jak to kierownik skupu mówił? Podobno większość podpisała. Mlekovita zawsze musi być krok za Mlekpolem jeśli chodzi o cenę? Za mleko płacą mniej i dopłata za non gmo też mniejsza.

Opublikowano

Witam dzisiaj z pewnego zrodla dowiedzialem sie ze Osm Pajeczno dalo wypowiedzenia swoim dostawcom i zamykaja mleczarnie czy ktos moze to  potwierdzic? A od stycznia w Osm Koło -5 gr info od dostawcy

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Kara dosyć... znaczna :o czyli wysokość trzech średnich wypłat za mleko dobrze wyczytałam? 

Opublikowano

Najpierw miało być dobrowolne a teraz pod  groźbą kary? Totalna dezinformacja.

Opublikowano (edytowane)

Kara jest, gdy nie dotrzymasz umowy. Nie wiem, co z tymi co nie podpiszą.

Listy dostawców pasz też miało nie być. Mam nadzieję, że łapówek przy tym nie biorą. Umowa ogólnie jest niekorzystna i krzywdząca dla producenta. Oby tylko na papierze taka była.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

U mnie na zebraniu kierownik miał listę dostawców pasz i wyczytał kilkanaście podmiotów. 

Opublikowano

Rozumiem, że delegatem jesteś. Reszta producentów nic nie wie. Stałam w kolejce do Działu Skupu, to ludzie info dotyczące wymogów dostawali po podpisaniu umowy. Nie mają pojęcia o rejestrach pasz, czyszczeniu silosów, grożbie kary itp.

Opublikowano

przy podpisywaniu tego ,,papierka '' nie było mowy o listach dostawców pasz mało tego podpisywałem jeden egzemplarz więc  co z drugim ? Na zebraniu corocznym nic nawet nie wspomieli o wymaganiach odnośnie tego ,, bagna ,, . Trafi zmienić mleczarnie jak tak dalej będzie w tym rozpierdolniku  .A i to było oświadczenie a nie umowa , nie wiem czy co oddział to inaczej 

Opublikowano

Nie jestem żadnym delegatem. Po prostu na corocznym zebraniu kierownik wyjaśnił jak to ma wyglądać o czym tu już pisałem 2 razy.  Zapasy glo skarmić do końca roku, silosy wyczyścić, prowadzić rejestry zakupu pasz ze wspomnianej listy. Na liście były wymienione same podmioty tj producenci pasz i dystrybutorzy bez szczegółowych informacji jakie pasze można stosować. 

Opublikowano (edytowane)

Dezinformacje to wy robicie tu na forum Aneks jest dobrowolny jak nie podpiszesz to zabiorą dodatek 4g do litra który teraz wszyscy dostają 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v