Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@pp1208 Jaką masz rasę bydła? Wydajność i tłuszcz? Wiele czynników ma wpływ na parametry

Opublikowano

Jak to jest w tym polmleku olsztynie z cena i ogolnie jakie podejscie? Slyszalem ze chcą przejac sm chorzele

Nie dalej jak tydz temu rozmawiałem z człowiekiem z Chorzel i mówił właśnie że ostatnimi czasy to spółdzielnia ciężko przędzie i generalnie mało produkują lub wcale a mleko sprzedają pewnie sąsiad zza miedzy Bell kupuje :D Jeśli to prawda że Polmlek chce ich kupić to chyba trzeba być ostatnim desperatem żeby oddać zakład w ich ręce. Patrząc po ostatnich decyzjach Pana prezesa odnośnie zakładu w Gdańsku i utracie pracy przez 200 osób. Spółdzielczość mleczarska w Naszym kraju to ostatnie firmy ze 100% polskim kapitałem i tego musimy bronić!!!!! Niech przejmuję spółdzielnia spółdzielnie ale nie oddawajmy tego w obce ręce bo sami sobie zgotujemy piekło na tej ziemi. 

Opublikowano

Więksi odchodzą bo zmieniło się parę osób w zarządzie i nie chcą podnosić parametrów tym największym jak miało to miejsce wcześniej i nie przymykają już oczu na somatykę. W czasie kryzysu dostawcom około 20 tyś miesięcznie cena wychodziła koło 1 zł. A jak znajomy odstawiał koło 50 tyś to miał cenę koło 1,3 zł. Sam zresztą przyznał że  cena ustalana dla niego jest indywidualnie.

Opublikowano

tespis17

Wolsztyn -Lacpol 1,28 brutto 7500tyś

Mam pytanko. Mleczarnia zmusza dostawców do podpisania nowych umów w których jest kara tylko że odwrotna do kwoty mlecznej plus 5%. W przypadku gdy za mało odstawimy w ciągu roku zapłacimy kare 20gr/litr plus poniesione straty. Ogólnie dużo osób  nie chce podpisać.

Obecnie straszą że nie zapłacą w terminie za mleko. Czy macie podobne umowy???

Też bym nie podpisywał , straszyć mogą ale i przejechać sie też , trzeba ich pod... ,

To w tej umowie powiino być też że jeśli mleka będzie powyżej tego limitu to cena +20 gr

Opublikowano (edytowane)

A widzisz i tutaj jest haczyk. Czyli vatowcowi zabierają 5% z mleczka tak? Mlekpol bi 3.0 tl 4.0 1.53 brutto na ryczalcie

Edytowane przez wojtazz
Opublikowano

Żaden haczyk. Każdy na vat wie jak to działa i vat oddajesz a nie zabierają.

Opublikowano (edytowane)

Mleczarnia płaci brutto dla vatowca tyle ze z 5%vat, a rozliczam się z US i im oddaje te 5%.
Jak masz duża sprzedaż to trzeba kombinować żeby nie dopłacać dla us, u mnie zaraz będzie ok 350 t ziemniaka i 8 byków za miesiąc dwa to ciężko ogarnąć. Robię zapasy paliwa i nawozów

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

tespis17

Też bym nie podpisywał , straszyć mogą ale i przejechać sie też , trzeba ich pod... ,

To w tej umowie powiino być też że jeśli mleka będzie powyżej tego limitu to cena +20 gr

Mało precyzyjny byłem. Tą umowę przedstawi łnam

"""Zakład Przetwórstwa Mleka „MLECZ” Sp. z O.o. w Wolsztynie Grupa LACPOL""

Na razie nie podpisałem i czekam aż kierownik przyjedzie do domu bo nie chce mi się jeździć do nich  z tego co wiem to stara umowa obowiązuje. Czy macie coś takiego jak podpisywanie nowego cennika???

Opublikowano

Moim zdaniem za wrzesień będzie ta premia a w październiku już stala podwyżka lub kolejną niby premia tak mi się wydaje niby źle nie jest po granicą 1,5 peknie ale jak się czyta co robi Sierpc czy Ryki bo i Piątnicy szkoda gadać to nadal troszkę szkoda jednak ze po kilka tysięcy miesiąc w miesiąc w plecy

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

No jak to co.... sery podobno dobre robią i cenę za litr mleka płacą bardzo dobrą.

Opublikowano

Sery to kwestia smaku, mi smakują ;-) cenę maja jedna z lepszych w Polsce, nawet w kryzysie poniżej 1,2 nie zeszli. Mając mała ilość litrów w czasach kryzysu miałem w Sierpcu taką cenę że ci którzy odstawiali po dwa czy nawet trzy razy tyle ale np do rotr Rypin musieli oddać 1,5 litra na mój litr.

Opublikowano

Mlekpol
Od 01.10.2017 doplata za pisemna umowe wynosi 0,54 zl - wzrost ceny za mleko 10 gr oraz potracenie na udzialy wynosi 0,06 zl - wzrost o 2 gr

:) tylko z tymi udziałami za bardzo szaleją cena spadnie, a potrącenie na udział zapewne nie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v