Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

wymieniles chyba dwa najlepsze produkty Osm łowicz i w sumie flagowe ale gust jak d*pa kazdy ma swoj Ja odstawiam do nich i sa produkty dobre ale np sery zółte z łowicza moim zdaniem dramat sa beznadzieje Kupuje tylko Krolewski z sierpca i ryki edam exlusive lub masdamer rycki 

Opublikowano (edytowane)

@alfa nie wiem o jakim produkcie mówisz ale z tego co wiem to Sudowia parmezana też nie robiła a i marki też nie miała więc dlaczego Prezes zgodził się ich wziąć. Wszystkie mleczarnie w kraju produkują te same kategorie tylko w innych opakowaniach i tu polityka Prezesa Borawskiego na specjalizację zakładów aby w pełni wykorzystywać moce przerobowe wysokowydajnych maszyn. Łowicz ma mega markę której potencjał jest mocno nie wykorzystany. Przyłączenie Łowicza dało by większej spółdzielni możliwość dotarcia do sklepów (osiedlowych i prywatnych samoobsługowych) w których do tej pory nie istnieli.  Również zakład w Sosnowcu idealne miejsce na centrum logistyczno-dystrybucyjne na południową Polskę. Dla Łowickich dostawców stabilizacja a po okresie przejściowym wyższe ceny skupu. 

@alfa poczytaj co mówi prezes bo wnioskuję że go nie słuchasz. 

http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/prezes-mlekpolu-powinnismy-dazyc-do-konsolidacji-tworzac-mleczne-konsorcja-o-silnej-pozycji,140283.html

Co do Twoich teorii o zwiększaniu produkcji przez innych to krzyczysz tak dlago bo sam masz na maxa wykorzystany potencjał ziemi (pewnie same łąki i kuku na kiszonkę bez płodozmianu) i miejsce w oborze że teraz już nie zwiększysz obsady więc dla Ciebie najlepiej żeby nikt więcej nie zwiększał bo przy zwiększaniu przez jednego który na tym zyskuje Ty tracisz. Lokalne zmniejszanie produkcji tu nic nie zmieni. Problem jest bardziej złożony i leży w handlu a raczej jego spekulacjach. Trzeba też zaznaczyć że gospodarstwa rolne przeinwestowane są poprzez dotacje unijne urosły za szybko w krótkim okresie czasu. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Kolego Sebek1981 a za listopad jaką miałeś cenę? Pytam, bo 2 czy 3 lata temu miał miejsce taki incydent, że w grudniu prezes dołożył do ceny, ale tylko tym z największego progu ilościowe go.

Opublikowano (edytowane)

Kolego Sebek1981 a za listopad jaką miałeś cenę? Pytam, bo 2 czy 3 lata temu miał miejsce taki incydent, że w grudniu prezes dołożył do ceny, ale tylko tym z największego progu ilościowe go.

Szemrana tajemnicą jest podkupywanie innych dostawców przez Łowicz oferując im wyższą cenę. Prawidłowo zadane pytanie powinno brzmieć: Gdzie dokładnie mieszkasz i jakie u ciebie operują mleczarnie. Wtedy zrozumiemy więcej. Druga rzecz @grzesiu ma rację. Połączenie z innym dużym podmiotem jest chyba najwłaściwsze. Jednakże nie masz racji co do wzrostu produkcji. Duża jednak jest wina mleczarzy w nadprodukcji mleka.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

OSM Pajęczno też szału nie robi (Łódzkie).

Przedział 10-15 tyś za grudzień 1,15 brutto

15-20 tyś 1,16 brutto 

20-25 tyś 1,18 brutto 

25-30 tyś 1,23 brutto 

30-35 tyś 1,28 brutto 

powyżej 35 tyś 1,33 brutto 

Ceny za tłuszcz około 4,4%. Co najlepsze próg 30-35 i powyżej 35 miesięcznie osiąga mniej więcej 5 dostawców, na około 200... Jak widzę w innych mleczarniach nie ma aż taki różnic między progami... I najlepsze tłumaczenie w mleczarni że ci duzi mają większe koszty produkcji więc muszą dostawać więcej. Nosz ku**a :lol:

Za grudzień  w Radomsku pow. 35.000 tłuszcz 4,4, białko 3,3 cena brutto1,55 w tym 0,11 groszy premii świątecznej. A styczeń cena już bez premii i mam super bo  1,44 brutto.  Ja w Radomsku jestem od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Kilku dostawców z Pajęczna też przeszło i nigdy by już nie wrócili. Więc nie wiem na co czekasz?

Opublikowano

W Łódzkiem to macie bardzo wolne komputery i internet :) w mleczarniach strasznie wolno odświeża strony dlatego tam jest światowy kryzys w mleczarstwie nieprzerwanie od minimum 10 lat. Nawet jak się coś poprawi to zanim explorer odświeży krach jest znowu. Dlatego prezesi mleczarni w tym województwie powinni dostać specjalne premie za utrzymanie mleczarni w permanentnym kryzysie i zagrożeniu. A oni tu odwołują ;D

Opublikowano

Do dostawców Łowicza;), SPOMLEK powyżej 100 tyś 4,57 tł i 2,91 kaz 1,73 brutto... Proszę bardzo macie alternatywne

Opublikowano

Kolego nie ma co się chwalić spomlekiem bo w lato mniejsi dostawcy mieli poniżej 1 zł. 

Opublikowano

Ty chyba koleś masz jakieś kompleksy albo niska cena albo mały dostawca... Na chwilę obecną spomlek płaci jedną z lepszych cen i jeśli cena utrzyma się w 2017 a narazie wszystko na to wskazuje to wyzszą średnią ceną przez rok nikt się nie pochwali nawet piątniczanie. No i różnica Łowicz Spomlek to jak narazie 30 groszy

Opublikowano

Nie ma się co rajcować. Prawda jest taka ile spomlek płacił w kryzysie? Bo słyszałem że było krucho. Sam bym tam poszedł gdybym był pewny stabilnej w miarę ceny. A każdy zna te kwiatki że. 1.70 jak dobrze i 0.70 jak gorzej. Ale mów dalej kolego jestem dość zdesperowany żeby się skusic;)

Opublikowano

Ty chyba koleś masz jakieś kompleksy albo niska cena albo mały dostawca... Na chwilę obecną spomlek płaci jedną z lepszych cen i jeśli cena utrzyma się w 2017 a narazie wszystko na to wskazuje to wyzszą średnią ceną przez rok nikt się nie pochwali nawet piątniczanie. No i różnica Łowicz Spomlek to jak narazie 30 groszy

Kolego nie fantazjuj bo nie ma na to szans spadnie pewnie już za luty i to znacznie bo chyba nie jest tajemnicą co dzieje się na rynku sera także raczej spodziewał bym się ceny u was na poziomie 1.2-1.3
Opublikowano

robcio90 Normalnie napisałem jaka jest prawda więc nie wiem w czym masz problem. Druga sprawa że taki dostawca jak ty ma cenę ustalaną indywidualnie więc nie jest wiarygodna do tego co oferuje cennik. 

Czytając twoją odpowiedź że muszę mieć niską cenę albo muszę być bardzo małym dostawcą stwierdzam że kompleks to chyba masz ty wyższości nad innymi, że oddajesz dużo więcej niż inni i  że spomlek teraz płaci jedną z najlepszych cen to nie znaczy że już tak zostanie. Dla mnie to możesz i 200 tyś oddawać miesięcznie. Mi starczy roboty tyle ile mam .  Zaczekaj niech unia zapasy uwolni to znowu nikt nie będzie pisał jaką ma cenę w spomleku jak to było w wakacje. Tylko co niektórzy pisali jaka cena. Sprawdziłem i cena była od 95 groszy do 1.05 zł. A ceny już spadają bo unia zaczyna sprzedawać zapasy więc nie wiem co ci wskazuje na to że cena się utrzyma. Ser już jest tańszy za granicą więc opłaci się go sprowadzić niż płacić dużo naszym rolnikom. A co do Piątnicy to możesz tylko marzyć żeby mieć taką cenę w spomleku jaką piątnica ma od kilkunastu lat. Jakby tak porównał identycznych dostawców przez ostatnie kilka lat spomleku i piątnicy to średnia cena by była pewnie ze 20-30 groszy wyższa w piątnicy. Także że teraz masz dobrą cenę to nic nie świadczy. 

U mnie przy 20 tyś w mlekpolu powinno wyjść około 1,45 zł i jestem z tej ceny zadowolony. Wiadomo mogło by być lepiej

Opublikowano

Ja przeszedłem z Łowicza do spomleku pod koniec listopada w 2016 byłem przyjęty jako pierwszy do Chojnic wtedy brakowało im 60 tyś dziennie do stycznia przyjęli 16 dostawców z Łowicza i już mają wystarczająco ale dzwońcie śmiało :D

Opublikowano

Inna kwestia panowie to czy warto właściwie cos kombinować bo zanosi się na walnięcie na rynku solidne. Każdy zdrowo myślący to czuje na plecach. Także zagadką są dla mnie osoby które po trzech miesiącach jako takiej podwyżki w skupie budować już chcą obory czy podwajac stada duńskim materiałem. Nie wiem czy to głupota, naiwnośc,pazerność czy jednak wciąż czerwona mentalność zaszczepiona po przodkach że jakoś to będzie. Kapitalizm nie przewiduje tego pojęcia

Opublikowano

Fakt bardzo dużo obór się buduje(w nadzorze budowlanym naczelnik tak mówił), ja sama buduję takową, ale plany jej budowy powstały w najgłębszym kryzysie, bo zawsze zostawało mi paszy i bo mogę mieć mleko 10 groszy droższe na samych progach ilościowych, a wiecie jak to wkurzało, gdy zabrakło kilkadziesiąt litrów do progu i wypłata niższa o najniższą krajową.  ;)

Opublikowano

koledzy , jak to jest z tymi udziałami w mlekpolu?minęło mi 5 lat od zaprzestania produkcji mleka , rezygnacja pisana 09 11,więc liczyłem że do 01 01 2017 będę miał zwrot na koncie.po telefonie do mleczarni dowiedziałem się że jestem na  liście a wypłata w marcu. coś mi tu nie gra.może być że znowu coś kręcą ? bo miałem z nimi już kiedyś problemy.potem się okaże że może znowu za pół roku.miał ktoś podobną sytuację? może nie w tym dziale ale myślę że nie tylko mnie to interesuje.

;[  ;[  ;[  ;[  ;[ Dziś dzwoniłem do Mlekpolu o udziały to mi powiedzieli że zwrot do marca2018  :blink:  :blink:  :blink:  :blink: .to prawie półtora roku dłużej niż 5 lat.czy to zgodne z prawem?za każdym razem pier...lą inaczej ,złodzieje!!

Opublikowano

W moim regionie obory wyhamowały na rzecz chlewni .... Ale idąc dalej oferta z Konrada 8000zł/szt wiec cena kosmos ..... A ludzie wiem że kupują i dają im potem siano i wodę bo nie mają już co dac i sie dziwią matka wydajność 12000 a córka 5 ...... Ci co naj głosniej krzyczą pierwsi milkną chodzi mi tu o SPOMLEK i ich przedstawicieli na tym forum nie tak dawno słyszałem ich lament i płacz .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v