Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Adapter to nic trudnego, ale jak z trybami sobie poradziłeś?

Ja zakupiłem w tym roku owijarkę firmy altro Mój odnośnik, ale teraz się zastanawiam, czy się nie przejadę na tym. Dałem 6500 tys. za 500/750 ,z zaworem krzyżowym i na pełnych osiach w wałkach, a jak się będzie sprawować to napiszę, jak zrobię parenaście belek przynajmniej.

Opublikowano

cool.gif Czas owijania również zależy od pompy hydraulicznej w traktorze - Ursusy mają słabe wydajności ale zachodnie to sięgają 80 l/min to sie topiero owija cool.gif

co tam zachodnie ja swojemu perkinsowi zdeczka docisne to bela "w powietrzu sie kręci" heh a owijarkę też czasami "opuszcza"

• Like 1
Opublikowano

Ja od niedawna używam folii 750 i wydaję mi się że bele są gorzej owinięte niż w przypadku 500, mam dużo dziurek i przy niektórych zdarzają się prześwity ale być może to wina folii.

Opublikowano

mam owijarkę sipma classic chciałbym założyć do niej adapter do foli na 750 tylko u mnie są przyspawane zębatki do ośki walca. jak jest u was w owijarkach classic??

Opublikowano

Odkopię temat :rolleyes: ,to w końcu ile tych bel wychodzi tyko bez przechwałek,bo przy 750 mając na uwadze dokładne owinięcie bez pasków mi nigdy nie przekroczyło 30 szt,a raczej ze dwa mniej,a z 50    19-22 szt.  By ten sam koszt wyszedl za folię musi wyjść odpowiednio   22 i 31 szt :ph34r:

Opublikowano

To u mnie coś nie pasuje, bo jak mam ustawioną na folie 500(duża zębatka na walcach) to żeby obrócić bela raz potrzebuję 20 obrotów stołu, a jak mam ustawione na 750(mała zębatka) to, żeby obrócić bela potrzebuję 12 obrotów stołu. Sprawdziłem sobie także, że na ustawieniach dla 500 belek po jednym obrocie stołu przekręca się o ok 22cm, natomiast na ustawieniach dla 750 po jednym obrocie stołu bel przekręcił się o ok 32cm. Ni w ząb to nie pasuje dla pokryci połową.

Opublikowano

Kustosz to też zależy jakiej wielkości baloty owijasz. Bo inna liczba obrotów będzie przy 120x120, a inna przy 150x120 więc to też jest ważne. Może też ci się bela ślizga na owijarce, że potrzebuje aż tyle obrotów?

Opublikowano

Na folii  bal' ensil 750 na tym samym kawałku tego samego dnia wyszło  odpowiednio 25 i30 bel,folia z jednej dostawy,a jesienią tylko wybiło mi z pamięci firmę zrobiłem 35. No nie wiem,folia po beli nie faluje a różnice w ilości kolosalne. Można by lepiej naciągnąć,ale wtedy folię rwie :blink:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez panmino
      Hej, czy ma ktoś z forumowiczów elektryczną owijarkę do bel? Nie bardzo mogę w ogóle w sprzedaży znaleźć, jedynie jedną firmę ze Stąporkowa – Kotły Stąporków Owijarka do bel – Kotły Stąporków https://share.google/shlxkIlMJkCPzh5k5
      Jakieś opinie na temat takiego rozwiązania?
    • Przez Mieczyslaw_
      Witam myślę nad zakupem podanej powyżej owijarki. Mam Metal Fach Z577 i myślę o przyspieszeniu pracy. Potrzebuje opinii na temat tego modelu i czy opłaca się przesiadać na model Z693. Jeśli ktoś ją posiada proszę o informację na temat awariach tego modelu i czy robota jest rzeczywiście dwa razy szybsza.
      Dziękuje za każdą odpowiedź.
    • Przez ptaral532
      Panowie zakupiłem owijarke marki metal fach z577 i mam problem z tym że nie obraca mi bel i rwie folie i moje podejrzenie jest takie że jeden łańcuch jest źle założony od rolki i chodzi w złym kierunku, czy ktoś posiada taki sprzęt i mógłby wrzucić zdjęcie z poprawnymi założonymi ok łańcuchami 
    • Przez Pan_AgroPrezes
      Witam wszystkich użytkowników i mechaników mających styczność z tym sprzętem od zeszłego sezonu mam taki problem że owijarka przy 2-3 ostatnich obrotach zwalnia prawie do zera czasami zatrzymuje się całkowicie a momentami aż wraca nie mam zielonego pojęcia czym to może być spowodowane pracuje ona z ursusem 3512 od nowości taki zestaw bez awaryjnie tyle tysięcy kulek a teraz nawet po przepięciu do NH TD5.85 ta sama sytuacja myślałem że za słabe ciśnienie ale wszystko jest okej wyczyściliśmy wszystkie elektrozawory wymienilismy rozdzielacz ale to nic nie pomogło jeden pierwszy cykl zrobi dobrze potem przestaje działac potem znowu zrobi 1 może 2 sama i dalej nie działa jeszcze myśle żeby przeczyścić węże jak to nie pomoże to już nie wiem niech ktoś doradzi co może być powodem PROSZĘ !!!!
    • Przez Szymon7128
      Witam, kupiłem niedawno owijarkę samozaładowczą i mam problem ze stawiaczem bel. 
      podczas wyładunku stawiacz powinien unieść się maksymalnie do góry, złapać bele, opaść i ją postawić, u mnie jednak gdy stół się podnosi stawiacz gwałtownie opada po czym się podnosi do połowy a gdy opadnie nie chce postawić beli tylko trzeba rękoma przekręcić stawiacz żeby wyładował bele, w czym może być problem? 

Za pomoc z góry dziękuje 
  • Dodaj nową pozycję...
v