Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wchodząc do obory aby nakarmić lub napoić bydło, podchodząc do nich one mnie liżą i gryzą mój ubiór roboczy. Tato niedawno kupił im lizawke (sól) ale nie wiem czy to pomoże. Czy macie ten sam problem??? Czy mam kupić jakieś witaminy lub jakieś dodatki do paszy, bo w tym dziale rolnictwa to ja "jestem zielony" ???

Opublikowano

A wcześniej nie miałeś lizawek ?? U nas takiego problemu nie mam maja lizawki maja zawsze. A pasze kupujesz gotowa czy sam robisz ? Bo jeśli sam robisz to kup witaminy w takich małych woreczkach po 5 kg i przeważnie tak robiłem jak nie kupowałem wysokobiałkowej z wszystkimi witaminami itp

Opublikowano
Wchodząc do obory aby nakarmić lub napoić bydło, podchodząc do nich one mnie liżą i gryzą mój ubiór roboczy. Tato niedawno kupił im lizawke (sól) ale nie wiem czy to pomoże. Czy macie ten sam problem??? Czy mam kupić jakieś witaminy lub jakieś dodatki do paszy, bo w tym dziale rolnictwa to ja "jestem zielony" ???

Dobra lizawka ale to za mało, potrzeba wapna (np;kreda) z mikroelementami.

Opublikowano

Od kąd pamiętam bydło a zwłaszcza cielaki mamlały jakieś ubranie. Stoisz karmisz jednego zanim się obejrzysz a tu cały róg kurtki mokry.

Co by nie było w ich zasięgu języka to muszą dotknąć spróbować. To jest po części sposób poznawania świata.

Próbują czy może coś jest smaczne i lepsze od słomy.

Opublikowano

No właśnie może masz ciekawskie krowy lubią próbować nowych rzeczy ja tez podczas dawania mleka cielakom cały byłem omamlany a gdy sobie stanąłem obok jałówki ostatnio to chciała mnie polizać ale dostała z liścia a kiedyś może to śmieszne pochyliłem się bo spadła mi czapka i nagle czuje że coś chce mi wskoczyć na plecy a to był jałówka nie wiem co miała na myśli ;)

Opublikowano

W moim przypadku takie zachowanie występuje u krów, opasów i cielaków. U cielaków to chyba normalna reakcja, ale krowy- to dziwne. Zwierzęta karmie własną paszą, opasom i cielakom daje dodatki paszowe, które kupuje od weterynarza. Kupiłem lizawki i dodatki paszowe. Pożyjemy zobaczymy, czy coś się zmieni, ale wielkie dzięki za propozycje. ;)

Opublikowano

Nie mówię że nie może czegoś szukają jakiegoś potrzebnego związku. Np. kot liże ręce człowieka bo pot ludzki jest słony a kot akurat potrzebuje soli. Potrzebuje azotu to w okresie burzy czyli największego stężenie w roślinach wcina trawę.

Zwierzęta wiedzą co im potrzeba.

Ale pomyśl jak ty byś siedział w jednym miejscu i nic się by nie działo, a tu przychodzi ktoś albo coś nowego, to byś nie sprawdził nie zobaczył. Krowa ręką nie dotknie a ma bardzo rozwinięty język (ogromna ilość kubków smakowych) który służy jej do badania sprawdzania.

Dla mnie to całkiem normalne.

Opublikowano

Kupione przezemnie lizawki zawierają witaminy i inne dodatki, a kupione pasze zawierają dużo ilość białka i witaminy, dodatkowo mają urozmaiconą "diete", kiszonka z balota, sianko, ziemniaki, pasza własna, no i od kilku dni kupione dodatki i lizawki. W każdym bądź razie to źle u mnie nie mają.

mtracz po części masz racje , ale latem gdy krowa mi uciekła z pastwiska przyszła pod dom i zaczęła żuć moje wyprane spodnie, które wyniosłem aby wyschły. Nic z nich nie zostało. Jeszcze jeden przykład, czy widziałeś żeby krowa jadła ryby??? Zostawiłem kilogramowego Lina na murku koło domu, bo poszedłem po nóż, obok pasły się krowy, wróciłem około po 2 minutach i zobaczyłem koniec ryby w krowim pysku. Krowa na przód a ja za nią. Ale mi się na wspomnienia zebrało hehe. Autentyczny przypadek, nie ściemniam.

Opublikowano
Tyaa ;) uważaj żeby ci czasem siusiaka nie ugryzły hehe joke :)

Na nago niechodzi to niepowinny :);)

A co do małych cielaków to unas ostatnio, (bo wcześnie niewiem) po napojeniu ssą metalowe części płotów, tez się niepokoje, ale poco to robią to niewiadomą. Najlepsze to było jak się całowały jałówka i byk po napojeniu.

Opublikowano

Akurat przed chwilą wróciłem z obory, dlaczego???, Jednej z krówek zachciało się pić, zerwała łańcuch i odkręciła kurek od wody, no i wtopa bo cała obora zalana wodą, krówkę nawiązałem, obornik wyrzuciłem, wodę kanałami odprowadziłem, słomę podścieliłem, a krowie wp... , kur... , połamałem na krowie trzonek od wideł no i będę musiał jutro dwójkami i szuflą wyrzucać. :angry: