Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pytanko jak tam u was z wciornastkiem? okolice Obszy zaczyna chyba się znowu pojawiać.Mianowicie pytanie czy jak upierdole dursbanem z drogi np po 8 rzadkow z dwóch stron a w środku zostanie się z 10 to jak myślicie środek zagazuje czy szkoda srodka?

Opublikowano (edytowane)

Primor albo riposta.i coś na mszyce skutecznego pasuje żeby było...pierwsze oznaki kartoflanki na wiosce już widać 

Jeśli oprysk wykonany byłby bezpośrednio po zbiorze powinno być ok z karencją do następnego zbioru,ale ręki nie dam sobie za to uciąć.

Część firm bierze do analizy liście z pierwszych zbiorów także wiesz....

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
4 godziny temu, basserman89 napisał:

U mnie jest kiszka na kosze 160.ale w środę bd ja zrywac.postawilismy 120 Mullera i możliwe że to ustrojstwo na kosze bd sprzedane po sezonie.

zobaczymy jak przebiegnie sezon  ,może bym ją kupił

Opublikowano
chwytak do bel ma.ramiona zaokrąglone bo bela jest wiadomo, że okrągła. Aby nie zniszczyć kartonu to trzeba zamontować na nim takie płaskie blachy. zerknij na youtube, często są filmy gdzie są podobne chwytaki zamontowane na wózkach widłowych. Ich ramiona są płaskie, idealnie pasują do takich kartonów.
chwytak do bel ma.ramiona zaokrąglone bo bela jest wiadomo, że okrągła. Aby nie zniszczyć kartonu to trzeba zamontować na nim takie płaskie blachy. zerknij na youtube, często są filmy gdzie są podobne chwytaki zamontowane na wózkach widłowych. Ich ramiona są płaskie, idealnie pasują do takich kartonów.
Opublikowano

jeśli rozładunek pudełek chcesz robić za pomocą ładowacza czołowego - to są chwytaki do bel prostokątnych ( duża kostka ). Obejrzyj w necie.jak.to.dziala i wygląda. Jednak do tych ramion z rurek trzeba przyspawac/przykręcić płaska blachę, wtedy nie niszczy kartonu (powierzchnia przylegania jest maxymalnie duża).

Opublikowano

Czy byłby ktoś zainteresowany dzierżawą/zakupem tytoniu na polu. 2.30 ha, gmina Obsza, plantacja zadbana zerwane tylko spody. Muszę wyjechać a nie mam nikogo kto mógłby się zająć zrywaniem, szuszeniem itd. Czy ewentualnie wie ktoś jak rozwiązać w takiej sytuacji sprawę z KOWR?

Opublikowano

Nie wiem k**wa jak to "działa ", jakieś czary magia ale ludzie sprzedawali tam wiedząc że nie płaci 3-4 mc że kupuje w cenie max 23.50 chyba (nie wiem nie sprzedawalismy tam) i jeszcze ma "wymagania" a przyszedł nowy sezon i tylko tam kontraktację mają.jeszcze rozumiem agrotab zamknięty, uniwersal zakończył wykup ale chyba jest jeszcze kilka innych firm. A jednak trafiali się tacy co sprzedawali tam jeszcze w lutym, czy naprawdę trzeba włożyć rękę w nocnik po sam łokieć żeby otrzeźwieć?

Opublikowano
1 minutę temu, basserman89 napisał:

Nie wiem k**wa jak to "działa ", jakieś czary magia ale ludzie sprzedawali tam wiedząc że nie płaci 3-4 mc że kupuje w cenie max 23.50 chyba (nie wiem nie sprzedawalismy tam) i jeszcze ma "wymagania" a przyszedł nowy sezon i tylko tam kontraktację mają.jeszcze rozumiem agrotab zamknięty, uniwersal zakończył wykup ale chyba jest jeszcze kilka innych firm. A jednak trafiali się tacy co sprzedawali tam jeszcze w lutym, czy naprawdę trzeba włożyć rękę w nocnik po sam łokieć żeby otrzeźwieć?

Akurat jak w Grudniu sprzedawałem jeszcze płacił w terminie. Dopiero pod koniec stycznia dowiedziałem się na skupie że będzie problem z płatnością. A wtedy już kilka firm zakończyło skup.

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Dlaczego nie sprzedawałeś do PMP ? byś miał w terminie .

Suszę na ekogroszek.

Opublikowano

A właśnie jak oni to weryfikują czym suszysz ?czy poprostu agronom bierze od Ciebie jakąś deklaracje "oświadczenie" że suszysz ekogroszkiem.

Ludzie palą peletem ulepionym z gownolitu,pomielonymi płytami MDF z dodatkiem lepiszczy i cholera wie czego żeby to się kupy trzymalo, przy samym rozpalaniu smród jest nie do wytrzymania co dopiero gdy tego 'paliwa' idzie więcej.nie dokładnie przesezonowane drewno też kopci ale... jeśli zakaz suszenia ekogroszkiem ma być pro ekologiczny to dajcie spokój 

Opublikowano
7 godzin temu, basserman89 napisał:

A właśnie jak oni to weryfikują czym suszysz ?czy poprostu agronom bierze od Ciebie jakąś deklaracje "oświadczenie" że suszysz ekogroszkiem.

Ludzie palą peletem ulepionym z gownolitu,pomielonymi płytami MDF z dodatkiem lepiszczy i cholera wie czego żeby to się kupy trzymalo, przy samym rozpalaniu smród jest nie do wytrzymania co dopiero gdy tego 'paliwa' idzie więcej.nie dokładnie przesezonowane drewno też kopci ale... jeśli zakaz suszenia ekogroszkiem ma być pro ekologiczny to dajcie spokój 

Wystarczy że Agronom odwiedzi gospodarstwo i suszarnię, wtedy mają prawo rozwiązać umowę.