Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
grapen23 napisał:

12 godzin temu, STIG13 napisał:

ŻADNA saletra nie jest długodziałająca

To sypnij sobie saletrzak i pokaż jak spodaki wyjdą klasowo. Wszystko zależy kto ile daje NPK. Ja saletre używam tylko by lekko wspomóc go na początku. 

saletre wapniową?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Leszek0 napisał:

saletre wapniową?

Tak. Najlepiej klasowo wychodzi po niej. W szczególności dolne partie.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

U nas w Lipinach stała coroczna dawka u kazdego to 100kg wapniowej xD tylko sa tacy ktorym ciezko wytlumaczyc ze jak sieja polifoske 6 czy 8 w dawce 400kg to maja  druga dawke  i dziwota ze zielony do wrzesnia :P

Opublikowano

I w połowie sierpnia " kurła chyba coś za dużo tej poliwioski dałem" a somsiad gadał że tyle daje i jest dobrze..

Oby były dalsze opady bo u mnie wczorajszy tylko glebę zrosił na 10 cm a tak to nędza straszna 

Opublikowano (edytowane)

Dysypuje w piach przy którymś zruszaniu.mam na 3 polach w tym roku takie placki piachuder pełną gębą przy 1-2 wjeździe pielnikiem możliwe że dostępie po 25 kg w te placki,zależy jak bd z opadami.polalo teraz ładnie jakieś 2 razy więcej jak prognozowali.

A tak to dziś rozsiane po 50 -75 kg na ha.wiadro- tronik ledwo piwo w ręce idzie teraz utrzymać po 7 ha:p 

I teraz o 15 pompa że w rynnach się woda nie mieści;p można na dzień dwa wybić sobie z głowy wjazd w pole ,jedynie co oprysk po starych śladach 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Mi zostało ale przy takim tempie zjadania przez drutowca i to pójdzie, pole nowe 20-30 lat nie widziało tytoniu i słabo to wygląda.na wszystkich prawie polach jest ok a na dwóch się trafia drutowiec.doslownie w piątek sadzone i wczoraj już widać było że gryzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Było czymś pryskane od drutowca ?

Ty poważnie pytasz czy żartujesz;p? Musiałaby być podwójna dawka dursbanu dana i to nie wiadomo czy by pomogła, ok 5 l na ha..ale dursbanu nie ma i nic nie poradzisz zastanawia mnie czy zaprawianie rozsady Verimarkiem by pomogło a,ale cena za litr środka zaporowa 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.05.2024 o 17:38, basserman89 napisał:

Ty poważnie pytasz czy żartujesz;p? Musiałaby być podwójna dawka dursbanu dana i to nie wiadomo czy by pomogła, ok 5 l na ha..ale dursbanu nie ma i nic nie poradzisz zastanawia mnie czy zaprawianie rozsady Verimarkiem by pomogło a,ale cena za litr środka zaporowa 

5 l Dursbanu pomaga w 90% w załączniku do kontraktacji w wykazie oprysków jest jakiś środek na drutowce .

Walczę z drutowcami tak jak z wciorniastkiem od 92 roku , były lata że 1,5 ha tytoniu było ręcznie podlewane , stosowałem wtedy Marschal , Dursban , Bi 58 po podlaniu w siedliskach drutowce po zatrucie gęstą cieczą leżały zdechłe koło krzaków tytoniu , później szedł Dursban oprysk pola i wymieszanie z glebą a teraz nie ma nic na drutowce , pędraki , opuchlaki , jakieś bio dla działkowiczów .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Macie ubezpieczony tytoń ? polisa jest aktywna po 2 tygodniach? Wczoraj spadło u mnie 32 l w godz. z silnym gradem , tytoniu w polu praktycznie nie ma po posadzeniu , wszystko zamulone i zalane .

Opublikowano

W większości przypadków jest te dwa tygodnie.u nas delikatnie pokropiło tylko.cos ruszaliśmy pielnikiem i na jednych polach ostatni deszcz był tak intensywny że wymył ziemię i cały ten ładny stożek który robiła sadzarka spłynął tam gdzie pola nachylone więcej jak 20 stopni i uklepalo mocno ziemię.dobrze że rozsada wyższa była i się głębiej pchało bo tak z 20 arów by spłynęło.na reszcie pół można powiedzieć że lekko suchawo.

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Macie ubezpieczony tytoń ? polisa jest aktywna po 2 tygodniach? Wczoraj spadło u mnie 32 l w godz. z silnym gradem , tytoniu w polu praktycznie nie ma po posadzeniu , wszystko zamulone i zalane .

Jaki rejon tak popadało?