Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Miran napisał:

Jaką szajbę macie założoną na silniku a jaką na wentylatorze w mulerze 96 szpil?

22 na turbinie 

12 na silniku było - zmieniłem na 13 i jest lepiej. 

Silnik 5,5 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Miran napisał:

Jaką szajbę macie założoną na silniku a jaką na wentylatorze w mulerze 96 szpil?

12 na silniku i 20 na wentylatorze. Wychodzi to samo jak kolega wyżej. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano (edytowane)

A wiecie może z czego biorą się takie liście? Na polu liść ładny a w suszarni robi się na części liści w szpilce coś takiego .

Edytowane przez Miran
Opublikowano
1 godzinę temu, tyui napisał:

Moze za duża wilgotność?

Raczej wątpię. Dużo otwieram klapy przy piecu,nawet na żółceniu już są otwarte ,nie lecę też za szybko z temperaturą tylko stopniowo. Dodatkowo jeszcze klapki z tyłu popodpierane. 

Opublikowano

Miałem to samo w 20 roku. Po deszczu na walnym tytoń nie rósł jednak potem ruszył i nawet ładne duże liście były na polu a w suszarni takie kropy się pojawiały podejrzewam że grzyb w polu tylko objawy pojawiały się dopiero pod czas suszenia.

Opublikowano

Grzyb co wywołuje suchą brązowa plamistość lub i co innego ,liście rwane z rosą pod podłogą w suszarni mogą być jakieś pozostałości po poprzednich zrywach nawet gdy będzie się zaniżać wilgotnosc może się pojawiać.w zależności od tego jaką temperaturę pokazuje temp po załadowaniu przedmuchujemy liście 2-3 godziny i dopiero potem rozpalamy.u nas w poprzednim roku takie coś na dwóch suszarniach było po załadowaniu mokrego wsadu i momentalnym rozpaleniu pieca.alr nie na wszystkich liściach 

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

Łoi gradem w okolicy jak cholera Cieszanów Lubliniec...nie wiem czy ostatniego pola od strony Lublińca na którym po dzisiaj wierzchołki zostały nie sprało...

W Zamchu u mnie na podwórku 1 gradzina i 4 u sąsiada, a w polu blisko Lublińca to nie wiem jeszcze. U mnie jeszcze gruby liść został.

Opublikowano (edytowane)

Witam, panowie myślicie że jak mam ubezpieczony tytoń od deszczu Nawalnego to jest sens zgłaszać do  PZU poparzenia na liściach od deszczu co przeszedł w sobotę po tych spiekotach, w umowie pisze ze deszcz nawalny obejmuje też  straty jakościowe

IMG_20230829_180940.jpg

Edytowane przez Yogi95
Opublikowano
1 godzinę temu, Yogi95 napisał:

Witam, panowie myślicie że jak mam ubezpieczony tytoń od deszczu Nawalnego to jest sens zgłaszać do  PZU poparzenia na liściach od deszczu co przeszedł w sobotę po tych spiekotach, w umowie pisze ze deszcz nawalny obejmuje też  straty jakościowe

IMG_20230829_180940.jpg

Zgłosić zawsze możesz ale szczerze to wątpię żeby coś uznali, jak sam piszesz ,, poparzenia,, i podejrzewam że oni uznają to uszkodzenie od słonka a nie od deszczu nawalnego. Ja chyba ostatni raz tytoń ubezpeczalem.

Opublikowano
1 godzinę temu, tofik420 napisał:

Zgłosić zawsze możesz ale szczerze to wątpię żeby coś uznali, jak sam piszesz ,, poparzenia,, i podejrzewam że oni uznają to uszkodzenie od słonka a nie od deszczu nawalnego. Ja chyba ostatni raz tytoń ubezpeczalem.

Wiadomo oni zawsze odwrócą kota ogonem żeby było na ich korzyść. Ale te plamy umówmy się nie powstały od Słońca bo grzało i byly ładne liście, przeszedł raptowny zimny deszcz i zrobił to co zrobił, szok termiczny no ale jednak bez deszczu by się to nie stało.Trzeba próbować chociaz z nich coś wyciągnąć

Opublikowano
3 godziny temu, tofik420 napisał:

Ja od 3 lat nie ubezpieczam, bo z tym to loteria . W tym roku np. 7 tys jestem do przodu bo nie ubezpieczyłem. Darmo wywalić tyle kasy żeby raz na parę lat wziąć. Bez sensu. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Yogi95 napisał:

Wiadomo oni zawsze odwrócą kota ogonem żeby było na ich korzyść. Ale te plamy umówmy się nie powstały od Słońca bo grzało i byly ładne liście, przeszedł raptowny zimny deszcz i zrobił to co zrobił, szok termiczny no ale jednak bez deszczu by się to nie stało.Trzeba próbować chociaz z nich coś wyciągnąć

Deszcz tylko przyspieszył to co i tak by się stało, głównym winowajcą jest pogoda upalna i słoneczna w tym roku.firmy ubezpieczeniowe po ostatnich 2-3 sezonach wzięły się na sposób i bardzo rozleźle i różnie definiują skutki deszczu nawalnego powodzi itd.w jednej firmie zgłosisz dostaniesz za wymoki i nie wyrośnięty tytoń tylko w sytuacji jeśli masz dodatkowy pakiet od powodzi.czytalem owu PZU TUW i jeszcze innej firmy i k**wa tak jak tofik napisał jeśli nic się nie zmieni nie będzie jasnych i klarownych zasad za co jest płacone a za co nie to szkoda jest ubezpieczać , jedynie może od gradu i przymrozków jak wcześnie chcesz wyjść w pole. Ogólnie wymokło nam w tym roku i nie wyrosło może z 2% areału tytoń ładny i wyrośnięty 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
54 minuty temu, basserman89 napisał:

Deszcz tylko przyspieszył to co i tak by się stało, głównym winowajcą jest pogoda upalna i słoneczna w tym roku.firmy ubezpieczeniowe po ostatnich 2-3 sezonach wzięły się na sposób i bardzo rozleźle i różnie definiują skutki deszczu nawalnego powodzi itd.w jednej firmie zgłosisz dostaniesz za wymoki i nie wyrośnięty tytoń tylko w sytuacji jeśli masz dodatkowy pakiet od powodzi.czytalem owu PZU TUW i jeszcze innej firmy i k**wa tak jak tofik napisał jeśli nic się nie zmieni nie będzie jasnych i klarownych zasad za co jest płacone a za co nie to szkoda jest ubezpieczać , jedynie może od gradu i przymrozków jak wcześnie chcesz wyjść w pole. Ogólnie wymokło nam w tym roku i nie wyrosło może z 2% areału tytoń ładny i wyrośnięty 

Hehe no właśnie nie wiem czy by się stało, była burza waliło drzewa z korzeniami, woda w rządkach stała, spokojny deszcz nie robi na liściach takich plam nawet po upale. Więc raczej bez takiej burzyjak w sobotę liście były by ładne do końca, także nie zgodzę się że deszcz przyspieszył to co i tak by się stało tylko to spowodował :)

Opublikowano (edytowane)

Tylko zauważ że najwięcej uszkodzona tkankę na liściach masz przy zyle środkowej i między mniejszymi nerwami.gdyby bezpośrednia przyczyna tych zmian na lisciach był deszcz nawalny uszkodzenia występowały losowo na blaszce a tak układają się w schemat który wskazuje że przyczyna tych zmian było dłuższe działanie jakiegoś negatywnego czynnika.

Czasem jest tak że liść zbierany na polu wydaje się ładny zdrowy zielony a po suszeniu jednak taki nie jest.moglo dodatkowo sprać lekko już uszkodzone tkanki z gorącą deszczem i jest taki efekt. Lub nawet nie musialobybyc tego deszczu a wystarczyłby mocny przeskok temperaturowy.

,powywracalo coś u was tytonie?u nas o dziwo stoi wszystko 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

witam, wiecie kiedy skupuije tyton PM? Wierzcholki tez ida w tej klasie niesortowanej po  po 23?

Jak masz lekko pomieszane z dłuższymi podwierzchami powinny pójść bez problemu.tylko uszykuj sobie coś z tego gorszego sortu tej czarnej klasy bo jak same żółte belki bd miał mogą się krzywo patrzeć:p w tamtym roku wszystkie tak sprzedaliśmy jakieś 4,5 tony 

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuje opinii na temat suszarni z Markuszowa, turbina jest w niej zamontowana na górze 

Edytowane przez GRtobacco
Opublikowano

Mógłby ktoś podrzucić zdjęcia jak wygląda w PM lepszy i gorszy niesortowany ? Tak swoją drogą, można by było teraz z nimi umowę nawiązać? Ktoś wie jak to z KOWR by było?