Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, LipinyTabaca napisał:

inazuma u mnie poleci, zdj 3 dni temu dana druga dawka  EC 0.7 

340499643_1162291864410216_2792347480277331559_n.jpg

Ładnie zdrowo wyglada u mnie dopiero może w połowie tego tygodnia coś do tego momentu dojdą pierwsze wysiane tace jak nie schlodzi drastycznie wody w basenach.ja bym mu już sypał mocniej:p 0.7 to to to jak pół litra na dwóch czyli nic.ale ładnie się powinien rozkładać za chwilę u mnie gdzie nie gdzie puszcza 3 parę liści 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

A previcur dawałeś wcześniej do wody?

tak  dawalem ale wg mnie 10-15ml do 1000l wody to nic nawet sie nie rozejdzie po basenie xD 

Mam wode ze studni glebinowej ph6.5- 6.7   ec 0.2   po dodaniu 1kg nawozu mieszanki fosforowo zrownowazonej wzroslo tylko do 0.7 Ec az dziwne bo wczesniejsze lata byloby jakies 1.2 po tej dawce

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
19 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

w piatek poszedl oprysk previcurem 7ml na 5 l wody, a jutro z rana  popryskam inazuma bo bd cieplo. pozniej nadaja chlod i nic nie bedzie dobrze dzialac. Dawka inazumyv 5g na 5l

A wiesz może czy jest jakiś środek żeby podlać rozsadę od wciornastka ?

Opublikowano

dobrze pogadasz w sklepach to i zakazne w UE dostaniesz , wg mnie to lepiej poryskac opryskiwaczem 

w sumie to nwm czym podlewac ja zawsze pryskalem nupridem/kohinorem po zakazaniu lece inazuma bo dziala wglebnie  "zyje w roslinie "

Opublikowano

U siebie w studni też sprawdzałem kiedyś parametry i pod hydroponike idealne wartości by miała.z sieci mam ec startowe 0.5 i pH 7.8 także kur...nie poszalejesz:). Najgorzej jest z nalewaniem wody w baseny jasli się trafia jakąś awaria to wtedy nawet wizualnie widać że ta woda zjeba... Coca cola z mlekiem leci i miernik mi "prawdy" nie chce pokazać dosłownie wariuje 

Opublikowano

Przypominamy o jutrzejszym szkoleniu (tj. 26.04.2023 r. godz. 9.00-11.00 w GOK-u w Obszy) organizowanym przez ARiMR w Biłgoraju w sprawie ,,Zasad przyznawania płatności bezpośrednich w roku 2023”. Jednocześnie informujemy, że na ww. szkoleniu będzie możliwość potwierdzania za zgodność przez pracownika ARiMR kserokopii umów kontraktacyjnych i aneksów z 2018 r., które to są niezbędne do ubiegania się o płatność niezwiązaną do tytoniu we wniosku o płatności bezpośrednie 2023 r.

Ktoś wie o co w tym chodzi jakie potwierdzanie za zgodność umów kontraktacyjnych?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Miran napisał:

Przypominamy o jutrzejszym szkoleniu (tj. 26.04.2023 r. godz. 9.00-11.00 w GOK-u w Obszy) organizowanym przez ARiMR w Biłgoraju w sprawie ,,Zasad przyznawania płatności bezpośrednich w roku 2023”. Jednocześnie informujemy, że na ww. szkoleniu będzie możliwość potwierdzania za zgodność przez pracownika ARiMR kserokopii umów kontraktacyjnych i aneksów z 2018 r., które to są niezbędne do ubiegania się o płatność niezwiązaną do tytoniu we wniosku o płatności bezpośrednie 2023 r.

Ktoś wie o co w tym chodzi jakie potwierdzanie za zgodność umów kontraktacyjnych?

Chyba chodzi i sytuację jeśli miałeś sprzedane mniej jak te ok 70% kontraktacji możliwe że kopaie umowy bd trzeba za ten okres dostarczyć do agencji.

Kolega sprzedał wtedy ok 10 ton i zakontraktowane miał 19 możliwe że otrzyma płatność do 13.my mieliśmy ok 9 sprzedane i pokrywało się to z kontraktacja niemal i doplata bd do ilości sprzedanej.

Lub inna opcja zakontraktowales 10 sprzedałeś 12 to podpisujesz aneks który ma grupa i ty,i ten papier lepiej nie zgubić bo może być potrzebny do tej płatności

I tak jeszcze trzeba do kowru dostarczyć informacje że było sprzedane więcej niż zakontraktowales przed sezonem.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.04.2023 o 14:18, Dzony1111 napisał:

Czy opłaca się jeszcze w tymt Tygodniu wysiać nasiona, czy to stanowczo zapóźno metodą tradycyjną.

Gdybys mial juz namoczone podkilekowane to smialo koniec maja poczatek czerwca do sadzenia, tylko trzeba przypilnowac podlewania i nawozenia od krzyzyka, moj sasiad jutro ma dosiewac bo mu slabo powschodzil

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
Dnia 24.04.2023 o 16:52, LipinyTabaca napisał:

dobrze pogadasz w sklepach to i zakazne w UE dostaniesz , wg mnie to lepiej poryskac opryskiwaczem 

w sumie to nwm czym podlewac ja zawsze pryskalem nupridem/kohinorem po zakazaniu lece inazuma bo dziala wglebnie  "zyje w roslinie "

Znasz może taki sklep gdzie dałoby się dostać nuprid/Kohinor albo jeszcze lepiej np. dursban ? Na priv jak coś. Ukry pchają do nas tą swoją śrutę pryskaną czym popadnie a my mamy się stosować ..

Dnia 24.04.2023 o 16:52, LipinyTabaca napisał:

Znasz może taki sklep gdzie dałoby się dostać nuprid/Kohinor albo jeszcze lepiej np. dursban ? Na priv jak coś. Ukry pchają do nas tą swoją śrutę pryskaną czym popadnie a my mamy się stosować ..

Opublikowano

Kiedy robicie pierwsze strzyżenie? W tym roku pierwszy raz będę przycinał rozsadę i nie za bardzo wiem kiedy przyciąć pierwszy raz. Na co patrzeć na jakąś określoną wysokość?

Opublikowano (edytowane)

Gdy roślina ma ok 8-10 cm jest ok jak tniesz i nie tnij do samego stożka wzrostu że po przycięciu widać bd ziemię w paletach tylko tak żeby przyrównać na pierwszy raz rośliny,drugie cięcie najlepiej jest zrobić gdy ponad to co zostało przycięte za pierwszym razem zaczynają wyrastać rośliny których nie przycioles za pierwszym razem.

I uważaj na kabel:p 

U mnie rozsada malutka jak stoję przed tunelem jeszcze ranty z palet widać dopiero po majówce zakryje ziemię i tace więc cięcie po 10 maja 

Opublikowano
basserman89 napisał:

Gdy roślina ma ok 8-10 cm jest ok jak tniesz i nie tnij do samego stożka wzrostu że po przycięciu widać bd ziemię w paletach tylko tak żeby przyrównać na pierwszy raz rośliny,drugie cięcie najlepiej jest zrobić gdy ponad to co zostało przycięte za pierwszym razem zaczynają wyrastać rośliny których nie przycioles za pierwszym razem.

I uważaj na kabel:p 

U mnie rozsada malutka jak stoję przed tunelem jeszcze ranty z palet widać dopiero po majówce zakryje ziemię i tace więc cięcie po 10 maja 

A po ścięciu pryska się czymś?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

A po ścięciu pryska się czymś?

Przed cięciem daje 8-10 ml previcur na podlewaczke i zlewamy tym ok 50 tacek wieczorem lub dwa dni przed cięciem.tne jak mam przewietrzony tytoń po nocy żeby nie było dużo wilgoci między lisciami.i po cięciu pryskam 8 ml previcur lub pictor na 10 l wody w opryskiwaczu.

Obstawiam że aro puścił tacki ok 24  marca najpóźniej ładnie wygląda.pogoda taka w okolicach 15 maja niepewna,niby ubezpieczenie jest ale szkoda sadzonki 

Opublikowano

Ubezpieczony w PZU.co do samego PZU zmienili w owu zapisy co do tzw wymokòw powstałych w skutek deszczu nawalnego ,żeby dostać cokolwiek jeszcze musisz mieć coś od powodzi niby wykupione bo tak to możliwe że chu...w zęby, dużo bd zależeć od indywidualnej sytuacji na danym polu i likwidatora.

W owu zmieniła się delikatnie definicja powodzi i samego deszczu nawalnego delikatnie a to daje zbyt szeroki zakres interpretacji za co zapłacą a za co nie.

Ogólnie dalej naciągają ludzi którzy nie znając owu ubezpieczają co popadnie.za pożar liści w suszarni kasy nikt tak naprawdę nie dostanie bo wątpię że każdy ma palnik z fakturą na gwarancji i z wykonanym przeglądem od kominiarza:).jak nie zapytasz a ubezpieczysz bo Cię naciagną to tylko kasa w błoto.wszystko ładnie jak polisę podpisujesz i składke płacisz