Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Plantor napisał:

Patrząc na to co dzieje się ze zbożami i kozłkiem to myślę że 23 zł na starcie za jedynkę będzie ok. Plus jakaś premia w trakcie. Ja tam patrzę z optymizmem w przyszłość uprawy. Wiadomo koszty poszły w górę ale cena też w końcu i to nie mało. Dlatego mówcie co chcecie ale na tytoniu idzie jeszcze zarobić a to że jest wiele firm to dla tej produkcji tylko i wyłącznie wartość dodana. Najgorsze na tym forum jest to że większość uważa firmy tytoniowe za największych wrogów a to dzięki nim tak naprawdę mamy możliwość prowadzenia naszej działalności. Za dużo jadu,a za mało wyrozumiałości. Bo o to chyba w tym wszystkim chodzi żeby i plantator i firmy zarobiły. Nie będzie firm to i plantatorów zabraknie i odwrotnie i dopóki sobie tego nie uświadomimy to sytuacja na rynku tytoniowym napewno się nie poprawi. Pozdrawiam.👍

Daj już spokój z tym bełkotem. Przecież każdy wie że jesteś z pewnej firmy :) Dla mnie możesz sobie sadzić nawet i po 15. Nie każdy chce pracować za miskę ryżu.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
59 minut temu, grapen23 napisał:

Daj już spokój z tym bełkotem. Przecież każdy wie że jesteś z pewnej firmy :) Dla mnie możesz sobie sadzić nawet i po 15. Nie każdy chce pracować za miskę ryżu.

Tak to sobie kolego tłumacz. Wystarczy czytać ze zrozumieniem. Umowę mam w 6 firmach. Jedne lubię bardziej inne mniej. Staram się ze wszystkimi żyć dobrze a nie psioczyc dookoła jak to mi jest źle bo tytoń poszedł ponad 100 % w górę. Wolę poprostu widzieć plusy tej uprawy a nie szukać ciągle minusów. Poza tym z tego co wiem to nikt nikogo nie zmusza do uprawy tytoniu. Skoro Ci się to nie opłaca to rzuć to w cholerę i po sprawie. 

Opublikowano (edytowane)

Kolego "Plantator" pamiętaj że koszty produkcji poszły w górę o więcej niż 100% a te pieniądze co teraz się zarobi pójdą na jeszcze droższe środki produkcji w obecnym sezonie. I teraz pytanie, mamy robić za 0 i cieszyć się że mamy co robić? Rozumiesz że zarobek to osiąga się po odjęciu kosztów od tego co się sprzedaż? To że powiesz że masz umowę w 6 firmach to nic nie świadczy, równie dobrze możesz powiedzieć że masz umowę w 15 firmach i twoje słowa będą tak samo wiarygodne. Masz rację nikt nie zmusza nikogo do produkcji... Ale wiesz co, bez nas plantatorów (nie mówię o podrabianych z nazwy) nie ma firm, szacunek się nam należy jak psu buda, a nie "ludzki pan" bo mógł "zabić a tylko obciął nogi i ręce" 

Edytowane przez RudyKocur
Opublikowano (edytowane)

Masz rację kolego mnóstwo osób podszywa się pod plantatorow. Firmy były by biedne gdyby kozlek dobrze szedł. Widać ile osób sadziło tym roku .Mają głowę do góry bo prawdopodobnie dużo osób ma sadzic tyton .Ale od sadzenia  do zbiorów  długa droga .A to ze kolega. :Plantator :jest z jednej z firm to wiadomo od dawna .Firmy są dobre jak toną .Jak mają dużo towaru kupują od 3 klasy jedynki nikt nie ma .Plantatorów wogole nie szanują. 

Edytowane przez Henio23
Opublikowano (edytowane)

Myślcie co chcecie. Nie zamierzam się tłumaczyć. Narzekajcie dalej a napewno nagle sytuacja się polepszy. Pocieszam się że jesienią wybory to pewnie ceny związane z kosztami produkcji jednak rosły nie będą. Ja zwiększam uprawę a co do szacunku to mogę odbić piłkę w drugą stronę. Gdyby nie było gdzie sprzedać to nas również by nie było. 

Edytowane przez Plantor
Opublikowano
25 minut temu, Plantor napisał:

Myślcie co chcecie. Nie zamierzam się tłumaczyć. Narzekajcie dalej a napewno nagle sytuacja się polepszy. Pocieszam się że jesienią wybory to pewnie ceny związane z kosztami produkcji jednak rosły nie będą. Ja zwiększam uprawę a co do szacunku to mogę odbić piłkę w drugą stronę. Gdyby nie było gdzie sprzedać to nas również by nie było. 

Za przeproszeniem... Gówno prawda... Jakoś te firmy od samego początku produkcji tytoniu nie są, a niektóre to są raptem kilka lat. Oczywiście będziemy narzekać i a ty weź sobie tubkę wazeliny i... Wiesz dobrze co dalej robić, z twoich słów wynika że znasz się na rzeczy. Pocieszanie się wyborami... To już nawet nie jest śmieszne, to jest smutne. 

Ale z tym odbijaniem piłki to tym bardziej potwierdziłeś że jesteś szpicel z firmy

• Like 2
Opublikowano

Za dużo ludzi leży bykiem i korzysta z socjalu żeby te wybory mogły coś zmienić.każdemu coś "kapło"z tego socjalizmu bo albo jakieś suszowe nawozowe,zwrot za paliwo jakieś 500 lub emeryt w domu jest co dostał 13,14 albo "rekordową waloryzacje "a "za Tuska nic nie było nic nie dawali a teraz to się należy ".

Ktoś jak ma we łbie trochę więcej domieszki rozumu zamiast styropianu wie jak jest.jeśli na chwile "staniesz "w miejscu możesz się już nie odgrzebac.

Poprostu cześć ludzi nie wie ile traci lub poprostu nie umie policzyć że jest dymanym.chory system którym emeryta nie jest stać bez pomocy na zakup w normalnej cenie np węgla z jednej emerytury.gdyby policzyć wszystkie grzechy ostatnich lat "władzy " to nie wiem jaka musiałaby być za to pokuta, chyba tylko front na ukrainie w pierwszym rzucie pod ostrzał artyleryjski.

Porównując 3-4 lata wstecz jest jeszcze z tym tytoniem "znośnie".a co do problemów z rolnictwem i cenami to jest to tylko efekt decyzji rządzących odnośnie kosztów produkcji, cen itd regulowania wszystkiego co się da produkowania ustaw i blokad żeby tylko ktoś nie znalazł jakiejś luki i się nie dorobił.a jak się dorobi to i tak to opodnajdują albo zniszczą gościa tylko żeby koryto napełnić 

Opublikowano

Każda partyja to jedno wielkie gówno.... Za PO trochę kradli dla siebie za PiS kradną strasznie ale się trochę dzielą. Założyłem fotowoltaike i napisałem podanie o ulgę inwestycyjną w podatku rolnym. Podatek umorzyli ,,dobry PiS,, to skur... dowalili podatek od nieruchomości i ulgę szlak trafił.

Podobnie jest z tytoniem tylko że nie rządzi partia a rok. Jest rok taki że mucha nasra na liściu i odrazu 3 bo kropka. Albo jak ktoś pamięta jak było w Leżajsku...belka jedynki a reszta wszystko niżej.... Gdzie ,,Plantator,, wtedy byłeś?? Trafił się rok deficytowy na tytoń to mamy wielbić firmy?? A może powinniśmy jeszcze bardziej wk***iac się bo się okazało ile faktycznie jest wart nasz towar a ile do tej pory nam płacili. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

zgdadzam sie w 100%  jezcze nie dawno kazda kropeczke uszkodzenie a to odcien nie taki a to struktura zla itp  aby uj***c o klase w tym roku o dziw nic nie przeszkadza az milo sprzedawac. JA czekam jakie beda dymy w tym roku jak zaczna grzebac xD

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
1 godzinę temu, tofik420 napisał:

Każda partyja to jedno wielkie gówno.... Za PO trochę kradli dla siebie za PiS kradną strasznie ale się trochę dzielą. Założyłem fotowoltaike i napisałem podanie o ulgę inwestycyjną w podatku rolnym. Podatek umorzyli ,,dobry PiS,, to skur... dowalili podatek od nieruchomości i ulgę szlak trafił.

Podobnie jest z tytoniem tylko że nie rządzi partia a rok. Jest rok taki że mucha nasra na liściu i odrazu 3 bo kropka. Albo jak ktoś pamięta jak było w Leżajsku...belka jedynki a reszta wszystko niżej.... Gdzie ,,Plantator,, wtedy byłeś?? Trafił się rok deficytowy na tytoń to mamy wielbić firmy?? A może powinniśmy jeszcze bardziej wk***iac się bo się okazało ile faktycznie jest wart nasz towar a ile do tej pory nam płacili. 

Wiesz gdzie byłem? Sprzedawałem w Leżajsku czy w ULTP o 3 klasy niżej. I co? Fajnie wtedy było? Mało tego że niska cena to jeszcze golili d*pę jak mogli. Teraz mało tego że wyższe ceny to i kupowanie się normuje. Wiecie, tak to dzisiaj jest że szpicla to szuka jeszcze większy szpicel. Bo na wszystkie firmy to trzeba narzekać. Dobrze że są . Powtarzam po raz ostatni. Gdyby nie było konkurencji wtedy sprzedawali byśmy za połowę tego i co najmniej klasę w dół. Szkoda że na tym forum powstała wzajemna grupa adoracji która tylko narzeka. Brak jakiejkolwiek konstruktywnej dyskusji na tematy związane z produkcją tylko ciągle biadolenie które niczego nowego nie wnosi.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Plantor napisał:

Wiesz gdzie byłem? Sprzedawałem w Leżajsku czy w ULTP o 3 klasy niżej. I co? Fajnie wtedy było? Mało tego że niska cena to jeszcze golili d*pę jak mogli. Teraz mało tego że wyższe ceny to i kupowanie się normuje. Wiecie, tak to dzisiaj jest że szpicla to szuka jeszcze większy szpicel.

Miło ci było wtedy jak cię w d*pę ruchali?? Chyba nie....chyba.... A szpicla to szukaj bliżej siebie!! Próbowałem nawiązać z tobą kontakt.... Wszedłeś na mój profil i bez odzewu.... Ignorancja całkowita! Piszę nie tylko w tym temacie ale też kontaktuje się na PW, mogą chłopaki potwierdzić myślę. I ty jako jedyny nie odpisałeś....bo jesteś wielki.....ale nie dorastasz.....

Odnośnie tego że dobrze że firmy są to się zgadzam bo dobrze.....ale czy one powstały dla naszego zzysku, czy pracują na rzecz plantatora( z małego p) ? Nie !! Jest interes to są.....jutro biznes się kończy to kończą umowę z Gs o dzierżawę magazynu i tyle tylko tracą ( co niektórzy bo nie wszyscy). A gdzie my w tym wszystkim?? Jesteśmy jak pchły na psie. Wkurwiamy bo gryziemy ale bez nas byt traci sens

Edytowane przez tofik420
Opublikowano

Witam.Dużo osób nie rozumie tej atmosfery na forum w obecnym sezonie .Na pewno nie chodzi o wysokie ceny tytoniu .To główną przyczyna jest kłamstwo firm .Na 100 procent obiecywali ze będą wyrównywanie ceny .Powtarzam się ale to jedyna przyczyna tego haosu. Gdyby nic nie mowili nikt by nie czuł się oszukany . Widać właśnie kompetencje ich,kłamstwo kłamstwo i tak kilka razy .Plantatorzy nic co nie ich nie chcą. Wiec niektórzy nie broncie tych oszustów! !!!.My za ciezka prace jedynie chcemy swoją kasę co obiecali .

Opublikowano (edytowane)

@Plantor

Tak, tak dla firm należy się szacunek tak? A pamiętasz jak w poprzednich sezonach patrzyli na każdą kropkę,kreske i z 1 klasy chcieli robić 3? Jaki był szacunek do plantatora przez ostatnie kilkanaście lat, gdzie brali źle i klasowali jak im pasowało. Gdzie cena stała i podnosili po 15 groszy. A to że teraz cena wyższa i lepiej biora to łaski nie robią. Mamy ich teraz po nogach całować czy co? Bo jak zaczną pajacować to niech sobie ściągają ten szajs z za granicy. Szacunek powinien działać w obie strony. Ze strony firm tego szacunku nie ma tylko czysty biznes. 

Edytowane przez grapen23
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Myśle ze wszyscy podpisali lepsza złotówka niż nic. Każdy w tym roku pozapychał konta bankowe pieniędzmi i taka jest prawda. Co do cen na nowy sezon to najlepiej gdyby była nie za duża bo może zepsuć nam rynek tytoniowy. Widzieliście co było z czarną porzeczką jak w tym roku dali 8 zł za kilogram to związki mówiły ze ta cena zniszczy porzeczkę w Polsce przez ilość nasadzeń. Najlepiej jak cena jest w normie i stabilna przez lata.

Edytowane przez AndrzejTyton
Opublikowano

No najlepiej by było jakbysmy sprzedawali po 15 zł .Wtedy napewno nie będzie dużo nasadzeń, wręcz całkiem zginie uprawa tytoniu z pol. Nie ważne zyski ludzi co się napracuja, grunt ze firmy zaczną kwitniec? !!!!.O czym ty człowieku piszesz. ??

Opublikowano

Heniu zobacz co sie dzieje z mlekiem mleko zawsze kosztowało w granicach 1,50 . Przyszła wojna , inflacja i w grudniu cena skoczyła do 3 zł . Ludzi nie było stać na tak drogie produkty z mleka sprzedaż siadła i już mamy drugi miesiąc obniżki cen mleka . I co się słyszy od rolników ze nie chcą 3 zł za mleko a stałej opłacalnej ceny za swą ciężka pracę . To samo jest w tytoniu chciałbyś za kilogram 33 zl ale nie patrzysz na to ze firmy tez maja koszty , pracowników itd.

Opublikowano

Widać ich stać na to. Nikt nie apelował o dalsze podwyżki cen. 25zl wydawało się spoko i większość była zadowolona. Same firmy zaczęły się przebijać podwyżkami cen. Widać teraz ile nasz tytoń jest wart. Firmy tą cenę same narzuciły to widać mogą tyle płacić. Jakby tak nie było to nie wprowadzali by tych premii. Ale znając firmy i stabilność naszej branży to na przyszły sezon na 100% zaczną kontraktować po niższych cenach. 

Opublikowano

Ja nie mówię o cenie ponad 30 zł. Ale te 23 to śmiech na sali ,firmy zawsze wyjdą na swoje.Gdy będzie zbyt niska cena tytoniu to wcale go nie będzie. Ten rok pokazał ile osób może sadzić i jeśli firmy nie będą traktować tego poważnie same zamkną interes .Tzn poważnie do ludzi którzy sadza tyton .Nie mów ten rok pokazali jacy są chamscy. Gdy dużo towar jedna kropka i 3 klasa. Tak się nie robi .

Opublikowano

To wszystko jak już pisałem dużo wcześniej działa na wyniszczenie tytoniu , jak będzie wyglądał przyszły sezon kiedy będziemy sprzedawać ten tytoń w styczniu .Jak nie wróci stabilizacja cen za 3-4 lata będzie po tytoniu 

Opublikowano

Takiego bałaganu jak zrobiły firmy w tym roku nigdy nie było. Same się mało co nie wybiły o towar .Po co ta max podwyżka trzeba było stanąć na 25 ludziom to wyrównać jak było klepane  naokraglo .Wtedy byłby spokój każda firma by ok wyglądała .Nikt właśnie nie krzyczał o takie podwyżki. 

Opublikowano

te 30 zł to powinna kosztować 1 klasa... tyle że w tym roku popodnosili ceny raptownie, w poprzednich latach jakie były podwyżki (albo ich nie było) po 50 gr.. jakby systematycznie to robili to nie było by takiego szoku.. nie wierzę w to że firmy kupujące nie negocjowały i otrzymywały więcej co roku za kg... a o to że zaraz ludzie nasadza to raczej nie ma obaw, jakby nie było jest z tym w h..j roboty i pracowników sezonowych trzeba a tego brakuje.. to jest zupełnie coś innego niż porzeczka czy mleko

• Like 1
Opublikowano

Jak wam się nie podoba że nie wyrównali to zakładajcie im sprawy a nie będziecie pisać na forum już 10 stronę że wam nie wyrównali. Każdy stracił na tym jeden mniej drugi więcej.