Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Dzisiaj sprzedana reszta z kontenera i zostało kilkaset kg z drutów i koniec

Sprzedawałes w Uniwersalu? Ty mając tyle pola masz czas jeszcze na druty nabijać? 

Opublikowano

Panowie z tego co wyczytałem to wczoraj Rząd przyjął projekt ustawy WPR 2023-2027 czyli dopłata niezwiązana do tytoniu  bedzie obliczana z 2018 roku. Dobrze rozumiem ze chodzi o sezon 2017/2018 ???

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, tofik420 napisał:

Sprzedawałes w Uniwersalu? Ty mając tyle pola masz czas jeszcze na druty nabijać? 

Mam poletka doświadczalne na druty. Ostatnie kilka odstaw nie szły na uniwersal

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejTyton napisał:

Panowie z tego co wyczytałem to wczoraj Rząd przyjął projekt ustawy WPR 2023-2027 czyli dopłata niezwiązana do tytoniu  bedzie obliczana z 2018 roku. Dobrze rozumiem ze chodzi o sezon 2017/2018 ???

Raczej 18 /19

Opublikowano (edytowane)

No mi też by 19 pasował.

Jeśli nic się nie zmieniło to brany będzie 18 (sadzony) a jeśli ktoś w 18 nie sadzil z przyczyn losowych a był wpisany w KOWR lub miał jakieś klęski i mało sprzedał to może się ubiegać o limit z 17.

AGROBUD przedstawia ceny obowiazujace od dnia 05-01-2023 do odwolania. 

- dla grup

1 - 29, 20zl

2a - 25,10zl

2b - 22,00zl

1s - 27,20 zl

1a - 26,20 zl

2 - 23,50 zl

3 - 20,50 zl

3a - 17,50 zl

4 - 14,00 zl

4a - 13,00 zl

5 - 7,00 zl

6 - 5,00 zl

Edytowane przez tofik420
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 5.01.2023 o 08:42, tofik420 napisał:

No mi też by 19 pasował.

Jeśli nic się nie zmieniło to brany będzie 18 (sadzony) a jeśli ktoś w 18 nie sadzil z przyczyn losowych a był wpisany w KOWR lub miał jakieś klęski i mało sprzedał to może się ubiegać o limit z 17.

- dla grup

1 - 29, 20zl

2a - 25,10zl

2b - 22,00zl

1s - 27,20 zl

1a - 26,20 zl

2 - 23,50 zl

3 - 20,50 zl

3a - 17,50 zl

4 - 14,00 zl

4a - 13,00 zl

5 - 7,00 zl

6 - 5,00 zl

Widzę wyścig szczurów trwa🤦🤦. Powodzenia przy starcie cen na przyszły sezon. Wtedy to dopiero wszystkie firmy będą be bo kilka złotych na dzień dobry będzie w plecy. Ale co tam. Kto da więcej 🙂. Cała Polska.... niestety.

Opublikowano
tofik420 napisał:

No mi też by 19 pasował.

- dla grup

1 - 29, 20zl

2a - 25,10zl

2b - 22,00zl

1s - 27,20 zl

1a - 26,20 zl

2 - 23,50 zl

3 - 20,50 zl

3a - 17,50 zl

4 - 14,00 zl

4a - 13,00 zl

5 - 7,00 zl

6 - 5,00 zl

Ale to jakaś decyzja z Kowru powinna przyjść o zmianie roku referencyjnego

Opublikowano

Z kowru raczej to tylko kontrola przychodzi.zapewne tylko w decyzji z dopłat bd zawarta informacja o zmianie roku.

A z firm to z ceną żadna się nie wygłupia bo wszyscy wiedzą że kupując na dzień dzisiejszy towar w takiej cenie zarobią.a jeśli np nie wyrownaja cen tak jak cześć deklarowala wcześniej to dużo zarobią.Ja po tych co w okolicy funkcjonują tez nie widzę żeby jakoś specjalnie klapami biedę.ważne żeby płacili w miarę rozsądnie z termniem i kwotą.wystartują w marcu z ceną i tak pewnie poniżej 30 złotych potem się zobaczy.

Opublikowano

Witam .Wystarczy pomyśleć logicznie jeśli obecnie firmy stać na taką cenę tytoniu, co sami zrobili. Jeśli w przyszłym roku zaczną niżej wierzycie za zagranica da im mniej,nie zdecydowanie to ile wtedy zarobią. Teraz pokazali ile mogą .Jeszcze nie dawna płakali ze 25 to skapituluja nie dadzą rady .Ha ha 

Opublikowano
2 godziny temu, Plantor napisał:

Widzę wyścig szczurów trwa🤦🤦. Powodzenia przy starcie cen na przyszły sezon. Wtedy to dopiero wszystkie firmy będą be bo kilka złotych na dzień dobry będzie w plecy. Ale co tam. Kto da więcej 🙂. Cała Polska.... niestety.

Myślę że wyścig się już zakończył. Grzyb tą suchą 1 miał zawsze droższą a 1s była w podobnej cenie co w ŁT. Porównując cenę do ŁT to tylko tą sucha teraz jest droższa a reszta to bez szału. Widzę że ceny się stabilizują ogólnie więc chyba koniec szaleństwa. 

2 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Ale to jakaś decyzja z Kowru powinna przyjść o zmianie roku referencyjnego

Szczerze to nie wiem jak to jest ale podejrzewam że przy składaniu wniosku obszarowego będzie się zaznaczało rok referencyjny, a czy trzeba jakieś podania składać dodatkowo przy zmianie roku to nie wiem.

Opublikowano
36 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja bym się nie zdziwił jakby firmy w marcu zaproponowali 25zl za 1klase. Wszystkiego można się po nich spodziewać. 

Ja myślę że na nowy sezon 23 zł a reszta to ponoć premia

Opublikowano

Ja obstawiam 25; p regularna cena tak patrząc po wszystkich firmach to 25-27 zł.i chyba tak jak piszecie premie zostaną z nami.firmy tez napewno zauważyły ze to przyciąga do nich towar.inflacja raczej się utrzyma ale takiego "szaleństwa "i festiwalu cenowego raczej już nie bd.także trzebaby jakoś zagospodarować tegoroczny dochód.

Opublikowano
10 minut temu, Grzegorz197 napisał:

No dobrze a jak ktoś uważa że jemu lepszy byłby rok 2017 to co wtedy ma zrobić

Pewnie we wniosku zaznać trzeba będzie 17 a do KOWR złożyć podanie i protokoły szkód z 18.

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Ja bym się nie zdziwił jakby firmy w marcu zaproponowali 25zl za 1klase. Wszystkiego można się po nich spodziewać. 

Tak pewnie zrobią .Wystartują z najniższej ceny ,zawsze można skorzystać na tych co zmuszeni są ze względu finansowego sprzedawać w sierpniu.Potem coś będą podnosić zacznie się rywalizacja.Zobaczymy jaki kit w nowym sezonie wymyślą te firmy co teraz oszukaly ze wyrównają ceny np Agrotab .Gdzie na umowie podkreślili nawet ze wyrównają każda podwyżkę. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Henio23 napisał:

Tak pewnie zrobią .Wystartują z najniższej ceny ,zawsze można skorzystać na tych co zmuszeni są ze względu finansowego sprzedawać w sierpniu.Potem coś będą podnosić zacznie się rywalizacja.Zobaczymy jaki kit w nowym sezonie wymyślą te firmy co teraz oszukaly ze wyrównają ceny np Agrotab .Gdzie na umowie podkreślili nawet ze wyrównają każda podwyżkę. 

Może rzucą coś na otarcie łez w marcu kwietniu i ludzie i tak tam zakontraktuja. (Ale będzie to czymś obwarowane, pod kilkoma warunkami ilością sprzedana /zakontraktowana albo jakimś procentem udziału jakiejś klasy w ogólnym sprzedanym towarze.potem możliwe ze ten ochłap ktoś dostanie i więcej będą się ludzie żarli między sobą o to ze somsiad dostoł a ja ni.i skupia się żeby posadzić obrobic i dalej sprzedać,  nie będzie czasu myśleć że oszukali okradli.

Najlepiej to jakby skonsultowali to z kimś z pisu lub po .oni to wiedza co trzeba dać co zrobić co obiecać :)a popiera ich prawie 60 kilka% ludu. 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano

Mamy obecnie bardzo ciężkie czasy wiec nie coś tylko niech oddadzą, bo tak należy powiedzieć to co obiecali czyli wyrównanie tyle ile komu się należy. Ludzie coś zakontraktują żeby mieć dostęp do kilku firm ale gdy np Pekala coś podniesie biedne będę firmy co kłamali.Kto tam pojedzie mając na uwadze ten sezon .No jak firma Pekali wyrówna do 25 zł tak jak mówili wielki szaacun dla nich .

Opublikowano

W sumie to tylko takie dywagowanie co robią co nie zrobią co powinni.do połowy marca bd wiadomo jak to się zakończy.ludzi, ogółem do pewnego momentu można golić, oklamywać oszukiwać a wystarczy "coś" im dać lub obiecać to zachowywać sie będą dalej tak samo.jedynie co można w grupie producenckiej zwrócić uwagę żeby im chociaż trochę nawet palcem pokiwali że firmy nie ładnie zrobiły.

Jedynie brak dostaw ich zmusza do zrobienia podwyżki.lub zbyt małe dostawy.

A to ze ciężkie czasy mamy to już kwestia dyskusyjna.

Opublikowano

Z tego co podawał Agrobiznes ostatnio podwyżki na tytoń są spowodowane brakiem surowca na zagranicznych rynkach .

Na naszym podwórku oczywiście zbiory i jakość bardzo dobre , wydajność 2,6 t z ha .

Opublikowano
zroz napisał:

2 godziny temu, AndrzejTyton napisał:

Raczej 18 /19

zroz napisał:

36 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja myślę że na nowy sezon 23 zł a reszta to ponoć premia

no to nie sprzedawać.... widać ile mogą dać za kg.. a myślę że mogli by więcej

• Haha 1