Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, tofik420 napisał:

Dzwoniłem ale dzwońcie wszyscy. 

Tylko czy coś to da? Zauważcie ile pieniędzy na fakturach w tym roku idzie na grupę, oni zarabiają najwiecej a robia tylko wnioski. % w tym roku jest bardzo duzy bo wartości faktur wyższe, jak się policzy to każdy płaci na nich nie stówki a tysiące 

Opublikowano
7 godzin temu, AndrzejTyton napisał:

A po drugie to trochę taka kara dla tych plantatorów co wiecznie krzyczą ze tytoń się nie opłaca bo cena słaba a sami w wakacje prosto z suszarek sprzedają na bierząco aby wyprzedzić sąsiada . U nas w Łukowej są plantatorzy którzy jeszcze nie myślą o sortowaniu tytoniu. Co by było gdyby wszyscy sprzedali tytoń we wrześniu ?????? Byłyby podwyżki , premie ?????? Trzeba wywierać presję na firmy a nie sra.c się z tytoniem i wywozić towar jeszcze w wakacje . Nie jestem żadnej firmy tytoniowej ….

Jak bys miał troche oleju w głowie to byś wpadł na to że ludzie sprzedaja bo może potrzebują pieniędzy na opłaty ludzi peletów itp?? Więc nie dziw się że tak reaguja na oszustwa firm na nie małą kasę ale taka osoba jak ty która stoi po drukiej stronie taśmy tego nie rozumie :) Nikt kto sadzi tytoń albo stracił kase przez ich oszustwa by nie pisał tak jak to robisz ty.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Już dajcie spokój z tymi grupami :D Myślałem że ludzie już zmądrzeli i nie dają się kroić na procenty haha. Już to widzę jak grupa dzwoni do firm tytoniowych a oni grzecznie przepraszają ze jeszcze nie wyrównali.... Włączcie myślenie i kontraktujcie indywidualnie. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Fakt grupa nie ma sensu prawie.... Ale nie dzwońcie do grupy nie trujcie d*py firmom.... czekajcie az pisda 😜czytaj ze zrozumieniem. To tak jakby posadzić tytoń i nie plewić go a potem płakać że zarósł.... Jak nie powalczysz to nic nie zdziałasz... Wiem że trochę szumu może zrobić wyrównanie!

Opublikowano (edytowane)

Ty doktorku nie filozuj bo za chwilę też trafisz na listę skupujących 😜😜😜😜no żartuje rzecz jasna bo za długo jesteś na af . Dodajmy że nie plewimy i nie pryskamy a płaczemy że zarosło 

Edytowane przez tofik420
Opublikowano (edytowane)

Ja tam pryskam tak, że praktycznie nie mam co plewić 😛

Na razie żaden ze mnie doktor, na razie skromny mgr. inż.  ;)

O wyrównaniu pisali wam na piśmie czy tylko ktoś coś ,,bąknął" ? Jak jest na piśmie to można egzekwować. 

Dobra widzę, tam co aneks pisze że wyrównają ale w terminie 30 dni od zakończenia wykupu więc teoretycznie mają czas. Drugie zdjęcie to tylko SMS. Na prawie się jakoś zbytnio nie znam. Czy to ma jakąś wartość prawną?

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Jesteś ciut dalej od nas prawie wszystkich... My tu znamy osobiście czy Tomków wszystkich czy Marka choć on nie figuruje a rządzi itd itp. tu każdy wierzy na słowo lub na SMS. Przynajmniej do tej pory...... Wierzę że się chłopy dogadają z makaronem i będzie gita 

A jak się nie dogadają to kreska na przyszły rok. Tego roku zzyska kilka milionów tak jak to liczyłem kilka postów wyżej ale czy na przyszły rok zarobi?? Zrobię umowy aby szukali kontrahenta ale czy zdam? A jak ja nie zdam czy oni się wywiążą??

Edytowane przez tofik420
Opublikowano (edytowane)

My handlujemy prawie tylko z Universalem od dawien dawna więc ich nie znam. 

Dla firmy w grę wchodzą w całym rozrachunku pewnie sumy 6 cyfrowe na wyrównanie. Z drugiej strony jeśli stracą plantatorów i twarz to ogólna strata może być większa niż suma na wyrównanie. 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 minutę temu, STIG13 napisał:

My handlujemy prawie tylko z Universalem od dawien dawna więc ich nie znam. 

Dla firmy w grę wchodzą w całym rozrachunku pewnie sumy 6 cyfrowe na wyrównanie. Z drugiej strony jeśli stracą plantatorów i twarz to ogólna strata może być większa niż suma na wyrównanie. 

Dokładnie o tym mówię. Za rok nastawią się na wielką umowę a tu d*pa. Tylko to też da nas nie ma sensu bo brak konkurencji to brak ceny

Opublikowano

W agrotabie próbowaliśmy sprzedawać dwa lata temu chyba ostatnio ale na dwie próby 2 razy tyton zabraliśmy bo kupujący chciał nas ogolic 😛 z ładnych podwierzchołkow 3-4 klasę chciał zrobić. ..stivi wonder pitolony 😛 w tym roku też z jednej firmy zrezygnowaliśmy, na chwile obecną z ich cenami i ich polityka kupowania i pseudo premiami jeśli też nie mają zamiaru podnosić decyzja o nie sprzedawaniu tam to jesteśmy 6k do przodu. Nie po to człowiek pracuje cały praktycznie rok żeby być w plecy. W innych firmach jak Luxtab coś podnoszą czy narazie cisza? 

Opublikowano

Żeby było jasne jestem plantatorem przez wiele lat i to nie małym. Zarejestrowałem się dopiero bo tak sobie czytam te Wasze komentarze i nasuwa mi się kilka spostrzeżeń. Wyrównania są bodajże 2 rok wcześniej nie było . Przez jakiś czas była tylko sucha cena i to stała bez podwyżek i wszyscy sprzedawali i nikomu to nie przeszkadzało. Ja też w tym sezonie zdałem już większość tytoniu. Firmy musiałyby z tego co mi mówili dopłacić ponad 2 miliony żeby zrobić wyrównania. W dzisiejszych realiach przy takich zapłaconych  kwotach zostałyby na rynku Universal, Łukowa Tobbaco i PM. Ciekawe jakby w przyszłym sezonie wyglądałoby kupowanie. Pamiętacie? Już to kiedyś przerabialiśmy. Robili z plantatora co tylko chcieli. Dlatego po części rozumiem te mniejsze firmy. Wystarczy liczyć na to że do końca sezonu przynajmniej częściowo wyrównają i nie ma sensu wieszać na nich psów bo dzięki nim mamy dobre kupowanie i takie wysokie ceny. Pozdrawiam hejterów.👍

Opublikowano
19 godzin temu, Plantor napisał:

Żeby było jasne jestem plantatorem przez wiele lat i to nie małym. Zarejestrowałem się dopiero bo tak sobie czytam te Wasze komentarze i nasuwa mi się kilka spostrzeżeń. Wyrównania są bodajże 2 rok wcześniej nie było . Przez jakiś czas była tylko sucha cena i to stała bez podwyżek i wszyscy sprzedawali i nikomu to nie przeszkadzało. Ja też w tym sezonie zdałem już większość tytoniu. Firmy musiałyby z tego co mi mówili dopłacić ponad 2 miliony żeby zrobić wyrównania. W dzisiejszych realiach przy takich zapłaconych  kwotach zostałyby na rynku Universal, Łukowa Tobbaco i PM. Ciekawe jakby w przyszłym sezonie wyglądałoby kupowanie. Pamiętacie? Już to kiedyś przerabialiśmy. Robili z plantatora co tylko chcieli. Dlatego po części rozumiem te mniejsze firmy. Wystarczy liczyć na to że do końca sezonu przynajmniej częściowo wyrównają i nie ma sensu wieszać na nich psów bo dzięki nim mamy dobre kupowanie i takie wysokie ceny. Pozdrawiam hejterów.👍

Dokładnie gdyby zostały tylko duże firmy to kupowanie napewno byłoby inne. Zresztą uniwersal jeśli chodzi o podnoszenie ceny to jest niestety zawsze na końcu to też trzeba wziąć pod uwagę, że podnosi dopiero wtedy gdy już musi bo wszystkie firmy podniosły. Pomyślmy sobie co by było gdyby tych mniejszych firm nie było..

Opublikowano

Dwa lata temu były wszystkie firmy a tytoń szedł fatalnie .Wszystko rozchodzi się o to że zapewniali równanie cen .Tytoń idzie dobrze bo nie mają gdzie kupić jak obrodzi w świecie to zobaczymy ich branie  .Współwinne są grupy bo zezwolili na takie posunięcie , to może z dobroci serca nie pobiorą składki w tym roku od plantatorow .

Opublikowano

Po pierwsze...nie chcesz wyrównania to nie bierz a nawet możesz zejść z ceny aby tylko utrzymać śmieciowe firmy. 

Po drugie wszystkie te niby firmy skupują jak się nie mylę dla jednej włoskiej firmy więc żaden pożytek z 4 słabych firm, może lepiej by było gdyby była jedna solidna w to miejsce.

Opublikowano

Ceny Universal
1- 25zł
1A- 23zł 
2- 21 zł 
3- 18.50 zł
4- 11 zł 
5- 6 zł
Plus BONUS 2 zł do każdego kilograma powyżej 65%. Ceny obowiązują od dnia 28.11 i nie będzie wyrównania dla tych co sprzedawali wcześniej 

Teraz to ponoć tylko Pękala równa ale to się okaże po zakończonym sezonie. Na chwilę obecną to nie ma co wierzyć nikomu. Uniwersal też zapewniał że będzie rownał.

Opublikowano
49 minut temu, tofik420 napisał:

Ceny Universal
1- 25zł
1A- 23zł 
2- 21 zł 
3- 18.50 zł
4- 11 zł 
5- 6 zł
Plus BONUS 2 zł do każdego kilograma powyżej 65%. Ceny obowiązują od dnia 28.11 i nie będzie wyrównania dla tych co sprzedawali wcześniej 

Teraz to ponoć tylko Pękala równa ale to się okaże po zakończonym sezonie. Na chwilę obecną to nie ma co wierzyć nikomu. Uniwersal też zapewniał że będzie rownał.

Czy to jest oficjalna informacja? Bo nie dostałem info. 
i teraz posypać głowę popiołem kto uważał ULTP, za ,, solidna firme”, bo chociaż wyrównuje. Wiadomo było ze to się tak skonczyc bo to są za duże pieniądze. 
pozdrawiam.

Opublikowano
4 godziny temu, tofik420 napisał:

Po pierwsze...nie chcesz wyrównania to nie bierz a nawet możesz zejść z ceny aby tylko utrzymać śmieciowe firmy. 

Po drugie wszystkie te niby firmy skupują jak się nie mylę dla jednej włoskiej firmy więc żaden pożytek z 4 słabych firm, może lepiej by było gdyby była jedna solidna w to miejsce.

Powtarzam. Jeszcze niedawno było na rynku trzy duże ,,solidne ,''firmy Universal, PM, i FTK. Większość miała umowę tylko do jednej. Ktoś tu chyba ma amnezję i nie pamięta jak było. Kolejki kilkusetmetrowe cena słaba, kupowanie o klasę albo dwie w dół. To wyobraźcie sobie co by było gdyby teraz została jedna firma. Plantatorzy by płakali i oddawali bo wyboru żadnego. Ale jasne. Małe firmy są słabe🤦. Tylko powtórzę że dzięki nim mamy takie ceny i kupowanie nieraz i 2 klasy w górę. Obudźcie się ludzie bo to sami w dużej mierze doprowadzacie do kryzysu na rynku tytoniowym. Co do cen i to pomimo tej drożyzny uważam że cena wyższa o 10 zł na jednej klasie w porównaniu z tamtym sezonem jest ok. Oby udało się na wiosnę firmom z takiej ceny wystartować. Pożyjemy zobaczymy.

• Like 2
Opublikowano

To że konkurencja jest potrzebna na rynku to się zgadzam w 100%. Nie porównuj sytuacji z dawnych czasów i teraz bo kiedyś tytoń był uprawiany w większości krajów a polska produkcja była niska w porównaniu do innych krajów. Dziś jesteśmy chyba już największym producentem w Europie i nie przez wzrost produkcji tylko przez to że inne kraje zaprzestają uprawy.

Tu chodzi tylko i wyłącznie o to że plantatorzy zostali oszukani. Po co te zapewnienia że będą wyrównania? Czemu powiem że top czy inni oszuści z uniwersałem na czele to kutasy ale nie powiem tego o Grzybie? Bo wiedziałam że Grzyb nie będzie rownał bo nie robił lichwy jak ci inni.

Opublikowano (edytowane)

Dobrze biorą bo ludzie sądzą dużo mniej i nie ma towaru. Rozejrzyjcie się wokół siebie i zobaczycie ile ludzi już nie sadzi. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
2 minuty temu, tofik420 napisał:

To że konkurencja jest potrzebna na rynku to się zgadzam w 100%. Nie porównuj sytuacji z dawnych czasów i teraz bo kiedyś tytoń był uprawiany w większości krajów a polska produkcja była niska w porównaniu do innych krajów. Dziś jesteśmy chyba już największym producentem w Europie i nie przez wzrost produkcji tylko przez to że inne kraje zaprzestają uprawy.

Tu chodzi tylko i wyłącznie o to że plantatorzy zostali oszukani. Po co te zapewnienia że będą wyrównania? Czemu powiem że top czy inni oszuści z uniwersałem na czele to kutasy ale nie powiem tego o Grzybie? Bo wiedziałam że Grzyb nie będzie rownał bo nie robił lichwy jak ci inni.

Ooo teraz to przesadziłeś. Grzyb startował z ceny 20pln. Teraz ponad 25, sorry ale już wole mieć wyrównanie nawet do 23:-) 

Opublikowano

Pokaż mi kiedy Grzyb pisał gdziekolwiek o wyrównaniu... Jeśli pokażesz to przyznam Ci rację że przesadziłem. Grzyb postawił sprawę jasno i każdy kto sprzedawał tam to liczył się z brakiem wyrównania i nikt nie powinien mieć do niego pretensji. Czemu nie zdałem tam ani kg.? Zdawałem tam gdzie byłem pewien że wyrównają.